Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση του παραρτήματος του «Παίδων»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση του παραρτήματος του «Παίδων»

SHARE THIS

«Η συνεχής υποχρηματοδότηση υποβαθμίζει και απαξιώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μας οδηγεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη»

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας σχετικά με την υποβάθμιση του Παραρτήματος Παίδων και προχωρά σε κινητοποίηση.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη καθώς όπως καταγγέλουν το Παίδων πλέον «λειτουργεί μόνο ως κέντρο προγραμματισμένου ελέγχου, χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης εκτάκτων περιστατικών».

Ο Σύλλογος, καταγγέλλει ότι «τα υποστελεχωμένα σε παιδιάτρους και σε άλλες ειδικότητες γιατρών Κέντρα Υγείας της περιοχής του Νότιου Τομέα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες μας, με τα χιλιάδες παιδιά που φοιτούν στα σχολεία και παιδικούς σταθμούς, που συμμετέχουν στους δεκάδες αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της Καλλιθέας και των όμορων δήμων. Την ώρα, μάλιστα, που αυξάνουν κατακόρυφα στα παιδιά μας τα κρούσματα λοιμώξεων, όπως αυτά του ιού κοξάκι, ιδιαίτερα στις ηλικίες κάτω των 10 ετών».

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η συνεχής υποχρηματοδότηση υποβαθμίζει και απαξιώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μας οδηγεί να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουμε την υγεία των παιδιών μας, άλλα και τη δική μας, ακόμα για τα απολύτως απαραίτητα. Με τη συρρίκνωση της λίστας εξετάσεων και παροχών μας σπρώχνουν στα πλοκάμια των πανάκριβων ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, που τα βλέπουμε να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και στην Καλλιθέα. Αντί δηλαδή να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές υγείας, “μπουκώνουν” με χρήμα τους ιδιώτες που επεκτείνονται και μέσα στις δομές αυτές με τις συμβάσεις ΣΔΙΤ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως κόστος για το κράτος και ως όφελος για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, που προωθούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία των παιδιών μας, που για αυτούς αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.

Η αγωνιστική δράση των γυναικών της Καλλιθέας και των όμορων δήμων, των σωματείων της περιοχής, των λαϊκών οικογενειών είναι αυτή που έβαλε φρένο στο κλείσιμο του Παραρτήματος Παίδων στο πρόσφατο παρελθόν. Συνεχίζουμε τον αγώνα διεκδικώντας την πλήρη στελέχωσή του και τον εκσυγχρονισμό του ώστε να λειτουργεί ως δημόσια παιδιατρική δομή που θα καλύπτει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλα τα παιδιά των νότιων περιοχών».

Καλεί τους φορείς τις περιοχής σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση ώστε να διεκδικήσουν:

  • Άμεση, πλήρη επαναλειτουργία του παραρτήματος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Καλλιθέα, ως δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποκλειστικά δωρεάν υπηρεσίες. Με προσλήψεις μόνιμου επαρκούς ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, επαρκή χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καλλιθέας με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών, εξοπλισμένο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτήριο, φαρμακείο.
  • Δημιουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας, αποκεντρωμένων ιατρείων και κινητών μονάδων που να συνδέονται με το Κέντρο Υγείας, για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες όλου του πληθυσμού σε κάθε γειτονιά, στο σπίτι, στην εργασία, στους χώρους εκπαίδευσης και άθλησης.
  • Πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
  • Δωρεάν εμβολιασμοί, αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα παιδιά και τους ενήλικες. Το κράτος να είναι υπεύθυνο για την προμήθεια, ποιότητα, επάρκεια και εφοδιασμό των δημόσιων υγειονομικών μονάδων με εμβόλια.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας, στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό.
  • Νοσοκομεία σε πλήρη λειτουργία, που να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας για την περιοχή, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
Exit mobile version