Δ. Σιώζιου για τη μάχη της με τον καρκίνο: Ας είμαστε καλοί & αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλον
FACEBOOK ΔΑΝΑΗ ΣΙΩΖΙΟΥ (DANAE SIOZIOU)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Σιώζιου για τη μάχη της με τον καρκίνο: Ας είμαστε καλοί & αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλον

SHARE THIS

Η ποιήτρια Δανάη Σιώζιου μοιράζεται όσα πέρασε και περνάει τονίζοντας ότι «ο καρκίνος είναι μια χρόνια ασθένεια».

Συγκλονιστικά είναι όλα όσα μοιράστηκε με ανάρτησή της η ποιήτρια Δανάη Σιώζου για τη μάχη της με τον καρκίνο. Λίγες ημέρες πριν, είχε συγκινήσει με όσα έγραφε στο ψηφιακό ποιητικό της ημερολόγιο.

Η ποιήτρια Δανάη Σιώζιου μοιράζεται όσα πέρασε και περνάει τονίζοντας ότι «ο καρκίνος είναι μια χρόνια ασθένεια. Οπότε πρέπει να βάζεις ένα στόχο την ημέρα και βασίζεσαι στην παρουσία, την αγάπη, τη βοήθεια και την διευκόλυνση εκ μέρους των δικών σου ανθρώπων».

Κλείνοντας, εύχεται να «είμαστε καλοί και αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλον».

Η ανάρτησή της:

«Χρειάστηκε πολλή σκέψη και πολλή ενθάρρυνση για να αποφασίσω να μιλήσω για αυτό. Η ιστορία μου είναι η δική μου, είναι όμως και η ιστορία χιλιάδων άλλων γυναικών και ίσως έτσι να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους.

Τέλη Ιανουαρίου διαγνώστηκα με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού, στάδιο 2β και βγήκα θετική στο γονίδιο brca2. Μέχρι τώρα έχω κάνει τρία χειρουργεία, μεταξύ των οποίων ένα χειρουργείο διπλής μαστεκτομής και λεμφαδενικού καθαρισμού. Ακολούθησαν μεταξύ άλλων, πυκνή χημειοθεραπεία για πέντε περίπου μήνες ως τέλη Αυγούστου, μία σοβαρή λοίμωξη και η επιβάρυνση ζωτικών οργάνων γύρω στο Πάσχα. Δεν είχα/έχω χρόνο ξεκούρασης μέσα σε αυτό και συνεχίζω κανονικά. Αυτή τη στιγμή κάνω καθημερινές ακτινοθεραπείες.

Παρέδωσα το σώμα μου στην επιστήμη και είμαι ευγνώμων στους γιατρούς μου και στον όποιο χρόνο καταφέρουν να μου εξασφαλίσουν οι θεραπείες μου.

Αν βρω την δύναμη ίσως αργότερα μιλήσω για την κατάσταση στα νοσοκομεία, το «ροζ ξέπλυμα» (pinkwashing) της ασθένειας, το βλέμμα των ανθρώπων, θέματα προνομίων, την έλλειψη σωστής καθοδήγησης και ομάδων υποστήριξης,την αορατοτητα κλπ
Στέκομαι δίπλα σε οποιονδήποτε έχει αντιμετωπίσει αυτή την ασθένεια, την αντιμετωπίζει ή έχει χάσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο από αυτήν.

Δεν ξέρω πως να κλείσω καθώς ο δρόμος είναι μακρύς. Βρίσκομαι επίσης σε ορμονοθεραπεία και θα ακολουθήσει επιπλέον χημειοθεραπεία για ένα χρόνο και τουλάχιστον δύο χειρουργεία ακόμα, μεταξύ των οποίων μία υστερεκτομή και η αφαίρεση ωοθηκών και σαλπιγγών λόγω brca2. Παράλληλα νοσεί ο μπαμπάς μου.

Ο καρκίνος είναι μια χρόνια ασθένεια. Οπότε πρέπει να βάζεις ένα στόχο την ημέρα και βασίζεσαι στην παρουσία, την αγάπη, τη βοήθεια και την διευκόλυνση εκ μέρους των δικών σου ανθρώπων.
➡️ Θα ήθελα να υπογραμμίσω την σημασία του να κάνουν οι γυναίκες παράλληλα με το τεστ ΠΑΠ ετήσιους υπέρηχους στήθους από τα 18 και μαστογραφίες από τα 35-40. Η ψηλάφηση βοηθάει επίσης.
➡️ Επίσης ότι τα γονίδια brca1/brca2 και άλλα κληρονομούνται τόσο από την μεριά της μητέρας όσο και του πατέρα και αποτελούν ένα 5% των περιπτώσεων. Το γενετικό τεστ γίνεται με μια απλή αιμοληψία συνήθως στον Δημόκριτο. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς το οικογενειακό ιστορικό.
➡️ Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των καρκίνων του μαστού συμβαίνουν τυχαία, γι’αυτό η πρόληψη είναι σημαντική.

Ας είμαστε καλοί και αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλον

Με αγάπη,
Δανάη».

Exit mobile version