Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

SHARE THIS

Τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, αύριο Δευτέρα, προκειμένου να εισηγηθεί νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, την ώρα που η παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Open, ανέφερε: «Είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξή της. Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της. Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι Όμικρον», και πρόσθεσε ότι περιμένουμε έκρηξη, με διπλασιασμό κρουσμάτων.

Στο επίκεντρο διασκέδαση και τηλεργασία

Τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια.

Σύμφωνα με το «καλύτερο» σενάριο, τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 12, ενώ σύμφωνα με το «χειρότερο», θα ανασταλεί εντελώς η λειτουργία τους για κάποιες ημέρες. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η παραμονή στους συγκεκριμένους χώρους μόνο καθήμενων, ή ο περιορισμός ακόμη περισσότερο της πληρότητάς τους, τη στιγμή που λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους.
Από την άλλη, κλειδωμένη θεωρείται η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στα γήπεδα εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων.

Ήπιες παρεμβάσεις και νέα μέτρα στη διασκέδαση προανήγγειλε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας πως τα μέτρα -που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα- θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.

«Δεν εξετάζουμε ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Γενάρη»

Σήμερα, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου, τόνισε πως δεν έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο και πως δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα.

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς. «Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό».

Exit mobile version