Συνεχίζεται ο αγώνας από τους εργάτες της Cosco για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται ο αγώνας από τους εργάτες της Cosco για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας

SHARE THIS

Η Cosco έκανε δεκτά εχθές τα περισσότερα από τα αιτήματα των εργατών, ανάμεσά τους και η κατάργηση της κόντρα βάρδιας και η συγκρότηση μεικτής επιτροπή υγιεινής και ασφαλείας με τη συμμετοχή εκπροσώπου και των εργαζομένων.

Μαζική Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν σε κλίμα ενθουσιασμού μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα της απεργίας οι εργαζόμενοι της Cosco, όπου αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων με ανοιχτή ημερομηνία στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπογραφή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η απεργία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά. Το σωματείο θα καλέσει με εξώδικο την Coscο σε δημόσιο διάλογο από την προσεχή Δευτέρα επί του σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχουν προτείνει.

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι τι έχουμε καταφέρει»

Ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των λιμενεργατών, Μάρκος Μπεκρής, μιλώντας στη γενική συνέλευση επισήμανε πως εάν δεν τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν χθες αυτονόητο είναι ότι «πάμε σε σύγκρουση», ενώ απευθυνόμενος στους συναδέλφους του τόνισε ότι πρέπει να «καταλάβουμε όλοι τι έχουμε καταφέρει. Είναι η πρώτη φόρα είτε στην Κίνα, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο που η Cosco, αυτό το πολυεθνικό μεγαθήριο αναγκάστηκε “να τα μαζέψει” και να ικανοποιήσει αιτήματα εργαζομένων».

Οι λιμενεργάτες στις δυο προβλήτες και το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ μετά από πολυήμερο απεργιακό αγώνα που ακολούθησε ύστερα από εργατικό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο στις 25 Οκτωβρίου του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή στην προβλήτα ΙΙ, σημείωσαν την Πέμπτη μια μεγάλη νίκη, καθώς η εργοδοσία ΣΕΠ-Cosco ικανοποίησε τα περισσότερα αιτήματά τους.

Oι εργαζόμενοι απαιτούσαν με τις κινητοποιήσεις τους «να διαλευκανθεί η υπόθεση του θανάτου του Δημήτρη Δαγκλή, να δημιουργηθεί επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες και τα 12ωρα, εξάρες πόστες, έξι άτομα ανά βάρδια σε κάθε πόστο, (από τέσσερις) και να υπογραφεί ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες».

Η Cosco έκανε δεκτή χθες την εφαρμογή βάρδιας και αύξηση της πόστας από τέσσερα σε πέντε άτομα, στη συγκρότηση μεικτής επιτροπή υγιεινής και ασφαλείας με τη συμμετοχή εκπροσώπου και των εργαζομένων, ενώ καταργεί και την κόντρα βάρδια.

Exit mobile version