Συνολάκης: Έχουν καεί 500.000 στρέμματα -Τραγικό αλλά να βάλουμε το νούμερο σε 1 μόνο πυρκαγιά στην Καλιφόρνια
EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνολάκης: Έχουν καεί 500.000 στρέμματα -Τραγικό αλλά να βάλουμε το νούμερο σε 1 μόνο πυρκαγιά στην Καλιφόρνια

SHARE THIS

«Ναι, είναι τραγικό αλλά για να βάλουμε αυτό το νούμερο σε μία μόνο πυρκαγιά στην Καλιφόρνια, το 2021, κάηκαν περίπου 1 εκατ. στρέμματα σε μία πυρκαγιά».

Με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια -που έχει σχεδόν τετραπλάσια έκταση-, θέλησε να συγκρίνει τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι μεγάλες φωτιές των προηγούμενων ημερών στην χώρα μας, ο Ακαδημαϊκός και καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών, ο ίδιος εκτίμησε πως «δεν έχουμε ακόμη δει στην Ελλάδα μεγάλες πυρκαγιές» συγκρίνοντας την χώρα μας με την Καλιφόρνια, που όπως δήλωσε, σε μια μόνο πυρκαγιά το 2021 κάηκαν ένα εκατομμύριο στρέμματα.

Παράλληλα, όπως είπε αυτό που τον ανησυχεί ιδιαίτερα είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι. Όσον αφορά στην πυρκαγιά στη Ρόδο και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που έπνεαν σε όλη της την διάρκεια, δανείστηκε τη φράση που λένε οι πυροσβέστες πως «η πυρκαγιά θα σβήσει όταν θέλει» δηλαδή όταν παύσει ο άνεμος και τελειώσει η καύσιμη ύλη.

«Είδα σήμερα ότι αναφερόντουσαν ότι καήκανε 500.000 στρέμματα. Ναι, είναι τραγικό αλλά για να βάλουμε αυτό το νούμερο σε μία μόνο πυρκαγιά στην Καλιφόρνια, το 2021, κάηκαν περίπου 1 εκατ. στρέμματα σε μία πυρκαγιά» είπε ο Κώστας Συνολάκης με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ να του επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ μικρότερες εκτάσεις.

«Μέσα στο καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Βλέπουμε τους ακραίους καύσωνας και αυτές τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές. Δεν έχουν γίνει ακόμα στην Ελλάδα», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως το σύστημα Copernicus, που δημιουργήθηκε από την ΕΕ με σκοπό την παρακολούθηση και χαρτογράφηση των πυρκαγιών, 470.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου!

Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι η χώρα μας καταγράφει αρνητικά ρεκόρ σε επίπεδο καμένων εκτάσεων, καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Ισπανία ως προς το συνολικό αριθμό των καμένων στρεμμάτων και πρώτη στην ΕΕ αν υπολογιστεί το ποσοστό των καμένων επί της συνολικής έκτασης της χώρας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Σύστηματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Σύμφωνα δε, με το Ευρωπαϊκό Παρατηρήριο για Δασικές Πυρκαγιές, από την αρχή του έτους έχουν καεί συνολικά στη χώρα μας περίπου 550.000 στρέμματα!

Exit mobile version