Σιωπηλή πορεία μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σιωπηλή πορεία μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

SHARE THIS

«Αυτά τα βαγόνια που τους έκλεισαν και είχαν ένα ταξίδι περίπου 15 ημερών ανοίχτηκαν στο Άουσβιτς και πολλοί είχαν ήδη πεθάνει μέσα»

Σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη για ακόμη μία χρονιά. Κατέληξε στην παλιά πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Εκατοντάδες πολίτες ξεκίνησαν από το μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας με προορισμό τον παλιό σταθμό, σημείο από το οποίο στις 15 Μαρτίου του 1943 αναχώρησε ο πρώτος συρμός με Εβραίους της Θεσσαλονίκης και προορισμό το στρατόπεδο Άουσβιτς Μπίργκεναου.

Για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Μπροστά από την πορεία, μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας κρατούν πανό που αναφέρει «Ποτέ ξανά!» αλλά και μπαλόνια με την ίδια έκφραση.

Η πλατεία Ελευθερίας αποτελεί σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, το οποίο ακολουθεί την ιστορία της αλλά κυρίως, υπενθυμίζει το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Θεωρούσαμε ότι η Ευρώπη πήρε το μάθημα… όμως δυστυχώς δεν τελειώσαμε»

Στις 15 Μαρτίου 1943, από τον παλιό σταθμό ξεκίνησε το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς – Μπίρκεναου.

Το τρένο είχε 30 βαγόνια, για να μεταφέρουν οκτώ άλογα το καθένα. Σε κάθε βαγόνι στοιβάχτηκαν με τη βία 80 άνθρωποι, χωρίς νερό, ο ένας πάνω στον άλλον. «Αυτά τα βαγόνια που τους έκλεισαν και είχαν ένα ταξίδι περίπου 15 ημερών ανοίχτηκαν στο Άουσβιτς και πολλοί είχαν ήδη πεθάνει μέσα», ανέφερε ο κ. Σαλτιέλ, σημειώνοντας ότι «το 1940, η κοινότητα της Θεσσαλονίκης αριθμούσε 50.000 μέλη, οι οποίοι χάθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, το 97%» και «ήταν 50.000 αφοσιωμένοι Έλληνες, πολλοί από τους οποίους στρατεύτηκαν και πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο».

«Βλέπουμε σήμερα τι γίνεται γι’ αυτό λέμε να μην ξεχνάμε, γι’ αυτό η πορεία για μένα έχει μεγάλη σημασία, γιατί θεωρούσαμε όλοι ότι η Ευρώπη τελικά κατάλαβε, πήρε το μάθημα και τελειώσαμε. Δεν τελειώσαμε δυστυχώς, πάντα θα έχουμε παρόμοια γεγονότα για διαφόρους λόγους», υπογράμμισε ο κ. Σαλτιέλ, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣΕ).

Exit mobile version