Σπύρος Γκέλης: Θέλαμε να μείνουν αιώνια τα ονόματα του Παύλου και του Ζακ, είναι σύμβολα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπύρος Γκέλης: Θέλαμε να μείνουν αιώνια τα ονόματα του Παύλου και του Ζακ, είναι σύμβολα

SHARE THIS

Speos fyssasii και Iphianassa zackieohae, ονόμασαν δύο νέων είδη κυανοβακτηρίων πανεπιστημιακοί ερευνητές του ΑΠΘ για να μείνουν για πάντα τα ονόματα του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου στην ιστορία

«Η φύση μας διδάσκει τη διαφορετικότητα αλλά ο Ζακ δολοφονήθηκε ακριβώς επειδή ήταν διαφορετικός και ακόμη δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη» τόνισε σήμερα μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης, που μαζί με τον υποψήφιο διδάκτορα, Μάνθο Πάνου τίμησαν τον Ζακ/Zackie και τον Παύλο Φύσσα, αλλά και τον αξέχαστο καθηγητή Γιάννη Παντή, δίνοντας τα ονόματά τους σε τρία από τα εννέα νέα γένη κυανοβακτηρίων που ανακάλυψαν μετά από δεκαετή έρευνα.

«Η παράδοση είναι να δίνουμε ονόματα άλλων επιστημόνων στις εκάστοτε ανακαλύψεις, αλλά εμείς θέλαμε να δείξουμε ότι το Πανεπιστήμιο και η έρευνα δεν είναι αμέτοχο σε ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία, τόνισε μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη και τον Χρυσόστομο Λουκά. Υπάρχει φόρτιση από τα μεγάλα γεγονότα ακόμα κι αν βρίσκεσαι συνέχεια σ’ ένα εργαστήριο. Δεν μπορεί να μαθαίνεις ότι μαχαίρωσαν τον Παύλο Φύσσα και να μην φορτίζεσαι. Η ότι λιντσαρίστηκε ο Ζακ μόνο και μόνο επειδή ήταν διαφορετικός από αυτό που έχουν στο μυαλό τους για κανονικό. Θεωρούμε ότι ο Παύλος και ο Ζακ είναι και οι δύο πολύ σημαντικά σύμβολα»

Τα κυανοβακτήρια, εξήγησε ο κ. Γκέλης είναι από τους πλέον αρχαϊκούς οργανισμούς, είναι αυτά που παρήγαγαν για πρώτη φορά οξυγόνο στη Γη. «Στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο παράγονται σημαντικά αποτελέσματα ιδιαίτερα από νέους επιστήμονες,παρά την φοβερή δεκαετία λιτότητας που το αποστέρησε από πόρους και προσωπικό και παρά την απόλυτη αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Σπύρος Γκέλης, ενώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε ότι όσοι ζουν και εργάζονται στο Πανεπιστήμιο μόνο ως αστείο μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Exit mobile version