Σταυρούλα Πουλημένη: Φιμώνουν την ελεύθερη ενημέρωση γιατί δεν θέλουν οι πολίτες να ξέρουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταυρούλα Πουλημένη: Φιμώνουν την ελεύθερη ενημέρωση γιατί δεν θέλουν οι πολίτες να ξέρουν

SHARE THIS

«Στόχος των αγωγών SLAPP είναι να μην ασχολούνται οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες με ζητήματα δημοσίου συμφέροντος»

Άυριο, Πέμπτη 19 Μαΐου στις 9:00 το πρωί εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η στρατηγική αγωγή της «Ελληνικός Χρυσός» κατά του Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη, από τους οποίους ζητάται ως αποζημίωση το υπέρογκο ποσό των 100.000 ευρώ αλλά και την προσωπική κράτηση της δημοσιογράφου, στην περίπτωση που δεν καταβληθεί το όποιο ποσό επιδικαστεί!

Αφορμή στάθηκε το άρθρο της δημοσιογράφου στο οποίο αναφερόταν η είδηση της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης (το Σεπτέμβριο του 2021 τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό) για περιβαλλοντικές παραβάσεις της «Ελληνικός Χρυσός». Ύστερα από αναβολή, η αγωγή θα συζητηθεί την Πέμπτη 19 Μάη 2022 στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Την ώρα δηλαδή που η χώρα μας κατρακυλά στην παγκόσμια κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου, συνεχίζονται οι διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων.

Για τη στρατηγική αγωγή κατά της συμμετοχής του κοινού (SLAPP) που κατέθεσε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός μίλησε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη.

«Πηγαίνω στο δικαστήριο γιατί έγραψα στο AlterThess αυτό που έγινε στη δίκη των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός για την πρόκληση μόλυνσης των επιφανειακών υδάτων της ανατολικής Χαλκιδικής. Τα δυο αυτά στελέχη καταδικάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 και σε δεύτερο βαθμό από το δικαστήριο και όταν έγραψα γι’ αυτό, έφτασε η αγωγή από την εταιρεία. Η εταιρεία ζητά αποζημίωση από εμένα και το Alterthess ύψους 100.000 ευρώ, κατηγορώντας με για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Ουσιαστικά κατηγορούμαι για το γεγονός ότι ανέφερα το όνομα των καταδικασμένων στο ρεπορτάζ.

Οι αγωγές SLAPP είναι ένα φαινόμενο γνωστό στο εξωτερικό, το οποίο δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί στην Ελλάδα. Οι αγωγές αυτές στόχο έχουν να εκφοβίσουν όχι μόνο το δημοσιογράφο να μην το επαναλάβει, αλλά έχει απεύθυνση και προς όλους τους πολίτες που ασχολούνται με ζητήματα δημοσίου συμφέροντος. Γι’ αυτό έχει ανοίξει η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει μία οδηγία, έτσι ώστε αυτές οι αγωγές να απορρίπτονται ως καταχρηστικές από τα δικαστήρια, διότι πραγματικά στοχεύουν στην τρομοκράτηση των δημοσιογράφων αλλά και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλαδή τους συλλόγους, τα κινήματα και τους ακτιβιστές.

Επίσης οι αγωγές αυτές στέλνουν μήνυμα προς την κοινωνία ότι δεν πρέπει να ασχολείται με τα κοινά και με ζητήματα δημοσίων επενδύσεων και συμφέροντος γιατί θα μπλέξουν. Η γνώση και η πληροφόρηση είναι επικίνδυνη και στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου».

Exit mobile version