ΣτΕ κατά Κυβέρνησης: Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Συμμορφωθείτε με τις αποφάσεις
EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ κατά Κυβέρνησης: Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Συμμορφωθείτε με τις αποφάσεις

SHARE THIS

Το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης διατάσσει το Υπ. Οικονομικών εντός έξι μηνών να επιστραφούν οι μετοχές των δύο μεγάλων επιχειρήσεων νερού στο Δημόσιο.

Φρένο στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού βάζει το Συμβούλιο Της Επικρατείας, προασπίζοντας τον χαρακτήρα του νερού ως δημόσιο αγαθό.

Έπειτα από τις μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών το απόγευμα της Δευτέρας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που φαίνεται να αποτελεί το νέο στόχο της Κυβέρνησης, με δύο αποφάσεις του (7 και 8/2023) το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ ουσιαστικά καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει τη νομική τάξη και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου που έκριναν αντισυνταγματική την μεταβίβαση μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Δημόσιο στο λεγόμενο Υπερταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το ΣτΕ ουσιαστικά επαναλαμβάνει πως το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αλλά δημόσιο αγαθό και με τις αποφάσεις του το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης διατάσσει το Υπουργείο Οικονομικών εντός έξι μηνών να μεριμνήσει ώστε να επιστραφούν οι μετοχές των δύο μεγάλων επιχειρήσεων νερού της χώρας στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το ΣτΕ επικύρωσε ξανά τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, το οποίο τόνισε ότι αποτελεί «κοινωφελές αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν».

Τότε, το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκαθάρισε τους όρους χρήσης των υδάτων και υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας του, αναγνωρίζοντας την υποχρέωση των κυβερνήσεων να διαχειρίζονται το νερό ως κοινωφελές αγαθό και όχι ως εμπορικό προϊόν.

Exit mobile version