Στήριξη στην οικονομία πριν είναι πολύ αργά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στήριξη στην οικονομία πριν είναι πολύ αργά

SHARE THIS

Οι χθεσινές εκτιμήσεις της Eurostat ήρθαν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για την ελληνική οικονομία και την πορεία της τους επόμενους μήνες. Η Eurostat βλέπει συρρίκνωση της οικονομίας φέτος κατά 13%, ποσοστό μεγαλύτερο από την αρχική εκτίμηση της Κομισιόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, δήλωσε χθες πως το βάθος και η διάρκεια της ύφεσης θα εξαρτηθούν από τις δυνατότητες και αδυναμίες της κάθε οικονομίας ξεχωριστά, με πολλά κράτη να παραμένουν στο «τούνελ» της ύφεσης για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η εκτίμηση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ απέχει από την αντίστοιχη του ΔΝΤ, προβάλλοντας μια ακόμη σκληρότερη εικόνα για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και του lockdown.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Η στήριξη της οικονομίας με γενναία χρηματοδοτικά μέτρα που θα δημιουργούν ασπίδα απέναντι στην ύφεση είναι μονόδρομος, εάν δεν θέλουμε να δούμε επανάληψη των σκληρών μνημονιακών χρόνων και των συνεπειών που άφησαν στην οικονομία και την κοινωνία.

Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εργασίας είναι απαραίτητη για να μην δούμε την ανεργία να εκτοξεύεται σε ποσοστά υψηλότερα του 25%, για να μην έχουμε χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, για να μπορέσουμε να θωρακιστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι στη δίνη της παγκόσμιας ύφεσης.

Στο επίπεδο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει ευρείες στρατηγικές συμμαχίες. Όσο Βρυξέλλες και Βερολίνο βλέπουν την ευρωπαϊκή οικονομία να μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια, τόσο θα ενισχύουν, έστω δειλά, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να πιέσουμε για περισσότερα, ειδικά όσο η ανασφάλεια και η ανησυχία για την επόμενη μέρα «κυκλώνει» ακόμα και τους πιο συντηρητικούς, νεοφιλελεύθερους πολιτικούς κύκλους της ΕΕ.

Exit mobile version