Τα Jumbo «δείχνουν» το υπουργείο Εργασίας για τη νομιμοποίηση της «γαλέρας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Jumbo «δείχνουν» το υπουργείο Εργασίας για τη νομιμοποίηση της «γαλέρας»

SHARE THIS

H Επιθεώρηση Εργασίας επικύρωσε την απεριόριστη ελευθερία στον εργοδότη να ρυθμίζει τον χρόνο εργασίας.

Την ισχύουσα εργατική νομοθεσία «δείχνει» η εταιρεία Jumbo, απαντώντας στον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και εργασίας για τους 4.000 εργαζόμενούς της, τονίζοντας πως στον 26σέλιδο κανονισμό «ουδεμία πρωτοτυπία υφίσταται, δεδομένου ότι προβλέπονται οι διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας».

Την αποκάλυψη έκανε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος κάνει λόγο για «ασυδοσία και εργασιακή γαλέρα».

Ο κανονισμός εγκρίθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο», αφού επικύρωσε την απεριόριστη ελευθερία στον εργοδότη να ρυθμίζει τον χρόνο εργασίας, να κάνει πράξη η διοίκησης της Jumbo την πρόθεσή της για εργασία και την 26η Δεκεμβρίου, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων που είναι νομοθετημένη αργία.

Αν, μάλιστα, όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, απορρέει και τρίτη στη σειρά Κυριακή εργασίας μέσα στον Δεκέμβριο για τους εμποροϋπαλλήλους (καθώς ήδη είναι εργάσιμες οι Κυριακές 12/12 και 19/12) δεν φαίνεται να συνιστά πρόβλημα για την Επιθεώρηση Εργασίας και τη Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, στην οποία, όπως προκύπτει από τους αποδέκτες του εγκεκριμένου κανονισμού που δημοσιεύει η εφημερίδα, κοινοποιήθηκε.

Η εταιρεία στο non paper απαντά ότι «οι ημέρες και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων καθορίζονται πάντα από την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χώρας, ενώ τηρούνται με αυστηρότητα οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Επίσης, δεν υφίσταται ούτε τέθηκε ποτέ ζήτημα λειτουργίας των καταστημάτων σε ημέρες ή περιοχές όπου δεν προβλέπει ο νόμος ρητά τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Αποτελεί πάγια θέση του Ομίλου JUMBO, ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς.

Με μία και μοναδική προϋπόθεση: Ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για τη λειτουργία του λιανεμπορίου τις Κυριακές, να ισχύει για όλους και για όλα τα καταστήματα.

Τέλος, όσον αφορά τον αρμοδίως εγκεκριμένο Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας του προσωπικού της Εταιρείας (ο οποίος είχε κατατεθεί προς έγκριση από τον Φεβρουάριο του 2020 και επικυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, κοινοποιήθηκε δε σε όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς εταίρους), ουδεμία πρωτοτυπία υφίσταται, δεδομένου ότι προβλέπονται οι διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

Ό,τι ισχύει σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις ισχύει και στον Όμιλο JUMBO».

Ως προς αυτό, η εφημερίδα θυμίζει, ότι την ελευθερία του εργοδότη να ορίζει τις σχέσεις εργασίας στην επιχείρησή του, την εξασφαλίζει η νομοθεσία μέσω της φράσης «εφόσον δεν επιφέρει βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης» ή «εφόσον δεν παραβιάζονται οι σχετικές διατάξεις…».

Πρόκειται για «τρικ» που αφήνει ουσιαστικά τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων του εργοδότη στον εργαζόμενο, ο οποίος έχει αντικειμενικά ανύπαρκτες δυνατότητες για κάτι τέτοιο. Πολύ περισσότερο σε εταιρείες όπως η JUMBO που δεν υπάρχει σωματείο ή εργασιακή επιτροπή.

Exit mobile version