«Θα προλαβαίναμε πολλές δυσάρεστες εξελίξεις, αν τα τεστ συνταγογραφούνταν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Θα προλαβαίναμε πολλές δυσάρεστες εξελίξεις, αν τα τεστ συνταγογραφούνταν»

SHARE THIS

«Έχει γίνει αστυνομική διαχείριση της πανδημίας με αποτέλεσμα οι πολίτες να φοβούνται τον νόμο κι όχι τον ιό»

«Δεν είναι μόνο ότι δεν θα επιβαρύνονταν οικονομικά οι πολίτες, αλλά θα είχαμε επιδημιολογική επιτήρηση και σωστή γνώση για το που βρισκόμαστε αναφορικά με την πανδημία, κάτι που τώρα πια έχουμε χάσει. Έστω και τώρα, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας να αποδεχθούν τις προτάσεις των Ελληνικής Εταιρείας Βιοπαθαλόγων», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοπαθολόγων, Χρυσούλα Νικολάου.

«Η Ελληνική Εταιρεία Βιοπαθολόγων από τις 12.3.2020, ζητούσε την συνταγογράφηση των τέστ, έτσι ώστε μέσα από συγκεκριμένα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του ECDC, να πραγματοποιούνται με τη σωστή μέθοδο. Σήμερα, μετά από δύο χρόνια επίσημα ο ECDC όπως και η αρμόδια επιτροπή που ελέγχει τα αντιγονικά τεστ, αναφέρονται σε αυτά που οι βιοπαθολόγοι πρότειναν, δηλαδή ότι τα συγκεκριμένα τεστ δε δίδουν ασφαλή αποτελέσματα και δεν προορίζονται για την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου. Τα αντιγονικά τεστ έχουν πολύ χαμηλή ευαισθησία και δίδουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα επεκτείνοντας έτσι τη διασπορά.

Οι βιοπαθολόγοι ως επιστήμονες, εδώ και δυο χρόνια προτείναμε μοριακές τεχνικές που διενεργούντα από πιστοποιημένα εργαστήρια που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν pcr, και όχι για τεστ περιορισμένων δυνατοτήτων που διενεργεί ο καθένας και δεν γνωρίζουμε που και ποιος δηλώνει τα αποτελέσματα. Απόρροια της συγκεκριμένης πρακτικής είναι σήμερα να έχουμε χάσει τον έλεγχο. Έπρεπε ήδη να έχουν βγει πρωτόκολλα ώστε να γνωρίζει η κοινότητα ότι το pcr δεν υπάρχει λόγος να γίνεται νωρίτερα από τις πέντε ημέρες από την ύποπτη επαφή με κρούσμα.

Ο επιδημιολογικός έλεγχος των πολιτών πρέπει να γίνεται με ιατρική συνταγή. Όπως με την υποχρεωτική συνταγογράφηση περιορίστηκε η κατανάλωση των αντιβιοτικών, με τον ίδιο τρόπο το διαγνωστικό τέστ πρέπει να συνταγογραφείται από λοιμωξιολόγο παθολόγο γιατρό και να πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα εργαστήρια, με πρόληψη και σωστές συνθήκες.

Δεν επιτρέπεται να συγκρίνουμε τα τεστ αντιγόνου με τα μοριακά γιατί είναι ανόμοια. Με το μοριακό τεστ μπορούμε να κάνουμε μοριακή ανίχνευση του ιού, ενώ με τα ράπιντ ή σελφ τεστ, το αντιγόνο.

Το πρόβλημα είναι ότι τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα και ότι η πολιτεία αφού πρώτα καλλιέργησε την ατομική ευθύνη, τώρα τη χρησιμοποιεί. Έχει γίνει αστυνομική διαχείριση της πανδημίας με αποτέλεσμα οι πολίτες να φοβούνται τον νόμο κι όχι τον ιό.

Ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας οφείλει να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις των επιστημονικών εταιρειών που είναι τα επίσημα όργανα που εκφράζουν την ειδικότητα. Πρέπει το βάρος να δοθεί αποκλειστικά στο διαγνωστικό πλέον κομμάτι, στην επιτήρηση και στην πρόληψη».

Exit mobile version