Θάνατος τριών παιδιών: Στον εισαγγελέα η μητέρα – Προς επανεξέταση των πορισμάτων των άλλων δύο κοριτσιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάνατος τριών παιδιών: Στον εισαγγελέα η μητέρα – Προς επανεξέταση των πορισμάτων των άλλων δύο κοριτσιών

SHARE THIS

Η Ανακρίτρια θα χειριστεί εφόσον υπάρχουν ποινικά ευρήματα και τις υποθέσεις για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της κατηγορουμένης.

Συνταρακτικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών, στην Πάτρα. Η 33χρονη μητέρα η οποία συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης (30/3), οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Η 33χρονη πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ και σήμερα το πρωί (31/3) πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα όπου αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για να απολογηθεί εντός πέντε ημερών. Το διάστημα αυτό, η 33χρονη θα παραμείνει στη ΓΑΔΑ σε ειδικά αποστειρωμένο χώρο στον 7ο όροφο και συνεχής αστυνομική παρουσία.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο, αφού η γυναίκα συνελήφθη μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος της από την Ανακρίτρια κατόπιν σχετικής εισήγησης της Εισαγγελίας, έχει δικαίωμα να απολογηθεί εντός πέντε ημερών από την εκτέλεση του εντάλματος ώστε να κριθεί η περαιτέρω ποινική της μεταχείριση.

Η κατηγορουμένη που είναι αντιμέτωπη με βαρύτατο και εξαιρετικά αναλυτικό κατηγορητήριο, καλείται να δώσει τη δική της εκδοχή σε όσα της καταλογίζονται βάσει της ενδελεχούς έρευνας του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Όπως αναφέρουν μάλιστα δικαστικές πηγές η υπόθεση του θανάτου του παιδιού δείχνει “απολύτως δεμένη” με ισχυρά στοιχεία που συνδέουν ευθέως τη μητέρα με τον θάνατο της Τζωρτζίνας που δέχθηκε θανατηφόρα δόση ή δόσεις συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας, η οποία δεν κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο.

Όπως εκτιμάται, η Ανακρίτρια που καλείται να διενεργήσει κύρια ανάκριση για τον θάνατο της 9χρονης, πιθανότατα θα χειριστεί εφόσον υπάρχουν ποινικά ευρήματα και τις υποθέσεις για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της κατηγορουμένης, της Μαλένας τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3,5 ετών στο Νοσοκομείο Ελπίδα και της μόλις 6 μηνών Ίριδας στο σπίτι της οικογένειας τον Μάρτιο του 2021.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η 9χρονη Τζωρτζίνα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού στα τέλη Ιανουαρίου 2022. Ηταν το τρίτο κορίτσι της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα που κατέληξε στο διάστημα από το 2019 μέχρι σήμερα. Είχαν προηγηθεί ο θάνατος της 3,5 ετών Μαλένας, το καλοκαίρι του 2019 και της μόλις 6 μηνών Ίριδας, το 2021.
Η περιπέτεια της υγείας της 9χρονης Τζωρτζίνας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» της Πάτρας, με τη μητέρα της να ενημερώνει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ότι το κορίτσι πάθαινε σπασμούς. Υπεβλήθη σε μια σειρά από νευρολογικές εξετάσεις, δίχως πάντως οι γιατροί να εντοπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, ενώ σε όλο το διάστημα της νοσηλείας της η μικρή Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε κανένα ανησυχητικό επεισόδιο.

Όταν έπειτα από πέντε ημέρες νοσηλείας οι θεράποντες ιατροί ενημέρωσαν τη μητέρα της Τζωρτζίνας ότι η 9χρονη θα έπαιρνε εξιτήριο, εκείνη αντέδρασε έντονα ζητώντας ουσιαστικά την παράταση της νοσηλείας της. Τελικά, το κορίτσι λόγω και κάποιων ενοχλήσεων στην κοιλιά παρέμεινε στο Καραμανδάνειο, με τους γιατρούς να τοποθετούν προληπτικά monitor για να παρακολουθούν τη λειτουργία της καρδιάς της, ενώ της χορήγησαν και οξυγόνο.

«Κάτι συμβαίνει με την Τζωρτζίνα…»

Ένα πρωί, στο διάστημα που παρέμενε νοσηλευόμενη στο Καραμανδάνειο και ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου την είχαν εξετάσει διαπιστώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία της, η μητέρα της 9χρονης ενημέρωσε νοσηλεύτριες και γιατρούς ότι «κάτι συμβαίνει με την Τζωρτζίνα». Εκείνοι πήγαν στον θάλαμο νοσηλείας και βρήκαν το κορίτσι ουσιαστικά νεκρό, καθώς μόνο ύστερα από 45 λεπτά καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης το κορίτσι επανήλθε στη ζωή. Με τον εγκέφαλό της πάντως να έχει υποστεί σοβαρές βλάβες, καθιστώντας την τετραπληγική. «Πρέπει να ήταν νεκρή για περίπου 5 λεπτά πριν τη βρουν οι γιατροί. Σε διαφορετική περίπτωση η ανάνηψή της δεν θα ήταν τόσο δύσκολη», δήλωσε χθες ιατρική πηγή.

Η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο όπου παρέμεινε για ενάμιση μήνα. Της έγιναν εξετάσεις δίχως ευρήματα ενώ, όπως εξηγούν ιατρικές πηγές, δεν χρειάστηκε καρδιοτόνωση, διαδικασία που ακολουθείται σε ασθενείς με εγγενή καρδιολογικά προβλήματα. Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι όταν η 9χρονη πήρε εξιτήριο από τη ΜΕΘ και μεταφέρθηκε σε μονόκλινο δωμάτιο νοσηλείας, επανήλθαν οι αρρυθμίες και τα περιστατικά βραδυκαρδίας. Ιατρικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι η μητέρα της ήταν αυτή που ζήτησε η κόρη της να μεταφερθεί σε μονόκλινο δωμάτιο, καθώς και ότι το προσωπικό του νοσοκομείου θορυβημένο από την υπόθεση συζήτησε το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας στο δωμάτιο της Τζωρτζίνας, κάτι που πάντως δεν συνέβη. Αντ’ αυτού ζητήθηκε από τη μητέρα της να βιντεοσκοπεί τις ενδείξεις στο monitor κάθε φορά που το παιδί εμφάνιζε συμπτώματα βραδυκαρδίας.

Ακολούθως, η 9χρονη μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για να της τοποθετηθεί βηματοδότης. Επιπλέον, υπεβλήθη σε εξετάσεις από τις οποίες αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να πάσχει από γενετικές παθήσεις που θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά. Τελικά, η άτυχη Τζωρτζίνα κατέληξε στα τέλη Ιανουαρίου 2022 στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, με την αιτία θανάτου της να παραμένει αδιευκρίνιστη.

Πώς οι αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψη

Οι ιατροδικαστές εντόπισαν στον οργανισμό της Τζωρτζίνας μεγάλη ποσότητα κεταμίνης, αναισθητικής ουσίας ταχείας δράσης που χρησιμοποιείται από τους γιατρούς σε ειδικές περιπτώσεις. Επίσης, χρησιμοποιείται ως συστατικό για την παρασκευή ναρκωτικών. Η κεταμίνη δεν περιλαμβανόταν στη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε το παιδί. Πλέον, αναμένεται να εξεταστούν δείγματα ιστών και των άλλων δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους. Οι δικογραφίες για το θάνατο των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας θα συγχωνευτούν για να ξεδιπλωθεί η έρευνα.

Επίσης το Τμήμα Ανθρωποκτονιών ερευνά που είχε προμηθευτεί την ουσία κεταμίνη η μητέρα και εάν την είχε χρησιμοποιήσει και άλλες φορές στην 9χρονη Τζωρτζίνα.

Απο την άλλη, ο πατέρας στην πρώτη του αντίδραση, μετά το ένταλμα σύλληψης της συζύγου του δήλωσε άγνοια.

Εν τω μεταξύ, μόλις έγινε γνωστή η είδηση για τη σύλληψη της μητέρας, αρκετά άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της οικογένειας κι αρχικά προκλήθηκε ένταση. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύχθηκαν έξω από το σπίτι της 33χρονης ενώ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα υπήρχε κόσμος στο σημείο.

Πληροφορίες από: Ertnews.gr, Καθημερινή

Exit mobile version