Θέατρο Τέχνης: Οι φοιτητές διεκδικούν την απομάκρυνση του Γ. Λιγνάδη- Παραιτήσεις καθηγητών
EUROKINISSI ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ -ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέατρο Τέχνης: Οι φοιτητές διεκδικούν την απομάκρυνση του Γ. Λιγνάδη- Παραιτήσεις καθηγητών

SHARE THIS

Οι φοιτητές της Σχολής κινδυνεύουν ακόμα να χάσουν τη χρονιά τους, γιατί δεν δέχτηκαν να παρακολουθήσουν το μάθημα του Γιάννη Λιγνάδη.

Δεν έχει τέλος ο αγώνας του καλλιτεχνικού κόσμου ενάντια στην απαξίωση, την υποβάθμιση και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι της Τέχνης.

Χωρίς να έχουν υποχωρήσει ούτε στο ελάχιστο οι καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις κατά του Προεδρικού Διατάγματος, μία ακόμη υπόθεση που απασχολεί σπουδαστές και καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, φέρνει στο φως το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Φωτεινής Λαμπρίδη για το Tvxs.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, κινδύνευσαν και κινδυνεύουν ακόμα να χάσουν τη χρονιά τους, γιατί δεν δέχτηκαν να παρακολουθήσουν το μάθημα του Γιάννη Λιγνάδη, εξαιτίας των δηλώσεων του κατά τη διάρκεια της δίκης του αδερφού του αλλά και της καταγγελίας που είχε δημοσιοποιηθεί εναντίον του, όπως αποκαλύπτουν στο tvxs φοιτητές.

Το αίτημά τους να απομακρυνθεί από τη Σχολή όσο διαρκεί η δίκη του αδερφού του, δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση και οι φοιτητές καταγγέλλουν απόπειρες τρομοκράτησης τόσο των ίδιων όσο και της διευθύντριας τους Μάνιας Παπαδημητρίου.

Η υπόθεση Γιάννη Λιγνάδη όμως έγινε αφορμή να διαλυθεί το ΔΣ της Σχολής, αφού η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Κωστής Καπελώνης πριν λίγες μέρες υπέβαλαν την παραίτησή τους και μένει να φανεί αν η γενική συνέλευση πλέον θα κάνει δεκτά τα αιτήματα τους. Ο δε Γιάννης Λιγνάδης, που για μέρες έμπαινε σε άδεια αίθουσα σύμφωνα με τους φοιτητές, καταγγέλλει «δίωξη για πολιτικούς λόγους».

«Εφόσον δεν φεύγει εκείνος που δεν θέλουν τα παιδιά, φεύγω εγώ, με την ελπίδα να προχωρήσει η χρονιά. Είναι οξύμωρο και παράδοξο, αλλά ζούμε σε σκοτεινές εποχές» λέει η Μάνια Παπαδημητρίου στο tvxs υπογραμμίζοντας πως « …Τα εκπαιδευτικά ζητήματα δεν θα έπρεπε να εμπίπτουν στην περιοχή των πολιτικοκοινωνικών αντεκδικήσεων, δυστυχώς όμως κάποιες φορές, συμβαίνει και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, κάποιος πρέπει να φύγει για να διευκολύνει τις διαδικασίες».

Τι απαντά η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη

Την δική της οπτική αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και την παρουσία του Γιάννη Λιγνάδη δίνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του «Κάρολος Κουν», Μαριάννα Κάλμπαρη.

Η ανακοίνωση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης:

«Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, που φέρω τα τελευταία οκτώ χρόνια την αποκλειστική καλλιτεχνική-οικονομική ευθύνη του προγραμματισμού και της διεύθυνσης-διοίκησης των δύο σκηνών του Θεάτρου και σε συνέχεια των δημοσιευμάτων που αφορούν στη Διεύθυνση της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, επιτρέψτε μου να θέσω υπ΄όψιν σας τα εξής:

  • Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1942.
  • Διαθέτει δύο θεατρικές σκηνές και μια Δραματική Σχολή αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Το Θέατρο δεν είναι εποπτευόμενος φορέας, ούτε λαμβάνει πάγια επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Θέατρο και Σχολή αποτελούν διαφορετικά τμήματα του ίδιου οργανισμού, την συνολική ευθύνη του οποίου φέρει το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από τα μέλη της Εταιρίας του Θεάτρου Τέχνης.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή/ντρια των σκηνών καθώς και τον Διευθυντή/ντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής.
  • Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2014 όπου ανέλαβα την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Θέατρο και Σχολή διοικούνταν από το ίδιο πρόσωπο: τον Κάρολο Κουν, τον Γιώργο Λαζάνη στη συνέχεια, τέλος τον Διαγόρα Χρονόπουλο .
  • Από το 2014 όμως μέχρι σήμερα, όσο είμαι δηλαδή επικεφαλής της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, διαχωρίστηκε η Διεύθυνση της Σχολής από την αρμοδιότητα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και την Σχολή διοίκησαν διαδοχικά οι: Διαγόρας Χρονόπουλος, Κωστής Καπελώνης, Κάτια Γέρου και από τον Σεπτέμβριο του 2022, Μάνια Παπαδημητρίου.

Μετά την επιστολή σπουδαστών/στριών που εστάλη τον Αύγουστο στη Σχολή ζητώντας την απομάκρυνση του καθηγητή Γιάννη Λιγνάδη, η νέα Διευθύντρια Σπουδών αλλά και μέλος του Δ.Σ. Μάνια Παπαδημητρίου, ζήτησε να μην αναλάβει προσωπική ευθύνη απόφασης σε σχέση με το ζήτημα, αλλά την απόφαση και την ευθύνη να αναλάβει το σύνολο του Δ.Σ. Ήταν ίσως η πρώτη φορά, που το Δ.Σ. κλήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες που αφορούσαν στη Διεύθυνση της Σχολής.

Να σημειώσω εδώ, ότι το Δ.Σ. του Θεάτρου Τέχνης αποτελείται από μέλη της Εταιρίας που λαμβάνουν αποφάσεις κατά πλειοψηφία και προσφέρουν αφιλοκερδώς το χρόνο, τις γνώσεις και τη βοήθειά τους στον οργανισμό, όπως κάνω άλλωστε και εγώ ως μέλος και ως καλλιτεχνική διευθύντρια από το 2014 μέχρι σήμερα.

Το επίμαχο ζήτημα, που πρόσφατα κοινοποιήθηκε στο Σύλλογο των Καθηγητών της Σχολής, οδήγησε σε μια σειρά γεγονότων που κατέληξαν στις παραιτήσεις των δύο μελών του Δ.Σ., Μάνιας Παπαδημητρίου και Κωστή Καπελώνη. Το Δ.Σ. αποφάσισε να προχωρήσει στη άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να εκλεγεί νέο Δ.Σ. και να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Επιθυμώ να δηλώσω ότι παρότι δεν έχω θεσμικά το δικαίωμα ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου να αναλάβω πρωτοβουλίες σε σχέση με τη Διεύθυνση της Σχολής, θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να βρεθεί το συντομότερο λύση που να τιμά πάνω απ’ όλα την Σχολή μας, το έργο και την ιστορία της, αλλά και την αγωνία των σπουδαστών/στριών που αυτή τη στιγμή διεξάγουν έναν ευρύτερο αγώνα, ο οποίος κατά τη γνώμη μου ξεπερνά το επίμαχο Π.Δ. και την διαβάθμιση των πτυχίων τους, και αφορά συνολικά στα δικαιώματα, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δίνονται σε κάθε νέο/νέα σήμερα. Σ’ αυτόν τον αγώνα, είμαι ολόψυχα μαζί τους.

Έναν άλλου είδους αγώνα δίνουμε άλλωστε καθημερινά συνεργάτες/ιδες και εργαζόμενοι/νες του Θεάτρου Τέχνης. Έναν αγώνα, που τελευταία μοιάζει να δικαιώνεται, τόσο μέσα από την επιτυχία του καλλιτεχνικού μας έργου, όσο και μέσω σημαντικών ενεργειών όπως το μνημόνιο συνεργασίας με το ΥΠΠΟΑ που αφορά στην κατεπείγουσα ανάγκη διάσωσης και αξιοποίησης του αρχείου του Θεάτρου Τέχνης, που αποτελεί μέρος της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή

Με εκτίμηση,
Μαριάννα Κάλμπαρη»

Exit mobile version