Θριάσιο: «Πάνω από 1.400 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργείο»
EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θριάσιο: «Πάνω από 1.400 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργείο»

SHARE THIS

Η τραγική αυτή κατάσταση επικρατεί, λόγω ελλιπούς προσωπικού στο αναισθησιολογικό και τα χειρουργεία

Ακόμη μια σοβαρή καταγγελία βλέπει το φως της δημοσιότητας, που επιβεβαιώνει την απαξίωση της δημόσιας υγείας και την κατάρρευση του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, ο Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, καταγγέλουν πως περισσότεροι από 1.400 ασθενείς βρίσκονται σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση.

Η τραγική αυτή κατάσταση επικρατεί, όπως αναφέρουν, λόγω ελλιπούς προσωπικού στο αναισθησιολογικό και τα χειρουργεία, που έχουν ως αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο έξι από τις δεκατρείς διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες, ενώ στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, σημειώνει πως «πρόσθετα προβλήματα προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις σε τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου, στις κλινικές του Χειρουργικού Τομέα καθώς και στην Αιμοδοσία, στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό Εργαστήριο».

Το Σωματείο τονίζει στη συνέχεια ότι «στο Αναισθησιολογικό Τμήμα παραμένουν κενές 7 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων αναισθησιολόγων ενώ στους εναπομείναντες ειδικευμένους γιατρούς -οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ηλικία άνω των 55 ετών- οφείλονται ημέρες κανονικής άδειας από το 2020.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, μαιευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 48 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των Χειρουργείων προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην Αιμοδοσία, το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό Εργαστήριο.

Αντί για προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού, μαιευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, η κυβέρνηση, με τον νέο νόμο για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, προωθεί τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία με νέες επιβαρύνσεις σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η απαράδεκτη κατάσταση, με τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες αποτελεί μια ακόμη προκλητική πριμοδότηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών κλινικών. Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό η Υγεία για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί “ατομική ευθύνη”, ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο κερδοφορίας».

Exit mobile version