Τηλεκπαίδευση για τους σεισμόπληκτους μαθητές, παρά τους συνεχείς μετασεισμούς στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλεκπαίδευση για τους σεισμόπληκτους μαθητές, παρά τους συνεχείς μετασεισμούς στην Κρήτη

SHARE THIS

Ενώ στο νησί παρατηρείται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, προκαλεί ανησυχία η απόφαση της Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ενώ οι σεισμολόγοι καλούν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους εξαιτίας των συνεχών ισχυρών μετασεισμών, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου αποφάσισε τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεκπαίδευσης, μετά την  του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, τα σχολεία όλων των βαθμίδων της περιφερειακής ενότητας θα μείνουν κλειστά μέχρι και αύριο Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρατηρήθηκε έντονη μετασεισμική δραστηριότητα τα ξημερώματα στην Κρήτη, με σεισμικές δονήσεις από 3 – 4,4 Ρίχτερ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχέση με τις παραπάνω αποφάσεις.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» σημειώνουν πως «η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ήταν επιβεβλημένη, καθώς πρέπει αφενός να παρακολουθηθεί η μετασεισμική ακολουθία αλλά και να ελεγχτούν όλα τα σχολικά κτίρια του νομού». Η ανακοίνωση καταγγέλει ωστόσο την απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. ν. Ηρακλείου, που «κάνει λόγο για άμεση ενεργοποίηση της τηλεκπαίδευσης, όπου είναι εφικτό», δηλώνοντας πως «προφανώς και πουθενά δεν είναι εφικτή η ‘άμεση’ υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο νομό μας, όταν: πραγματοποιούνται διαρκείς και έντονοι μετασεισμοί που υποχρεώνουν τις οικογένειες και τα παιδιά να βρίσκονται εκτός σπιτιού για λόγους ασφαλείας, ο σχολικός εξοπλισμός των μαθητών (σχολικά εγχειρίδια κ.ά.) παρέμεινε στο σχολείο, τα σχολεία είναι κλειστά και μέχρι να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις υπηρεσίες και δε δύναται να αξιοποιηθεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός τους, επικρατεί κλίμα ανησυχίας και φόβου λόγω των συνεχών μετασεισμών, η συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση των μαθητών αντενδείκνυται για εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία εξ αποστάσεως».

Για τους παραπάνω λόγους τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» καλούν την «τόσο την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης όσο και τη Διεύθυνση ΠΕ Ηρακλείου να ανακαλέσουν, διότι η άμεση υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ανέφικτη», ενώ δηλώνουν πως «προέχει η ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων»

Σε παρόμοιο κλίμα είναι και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης, η οποία καταγγέλλει τις «διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και οι ανεπάρκειες του κράτους σε μέτρα και έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, ως μέρος ενός ευρύτερου ζητήματος, των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας (αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά. έργα), που η ομοσπονδία έχει αναδείξει πολλές φορές στο παρελθόν». «Ιδιαίτερα για το ζήτημα της σχολικής στέγης έχουμε εδώ και χρόνια επισημάνει στην Κυβέρνηση, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους Δήμους, τα πολλά και σοβαρά προβλήματα, ένα από τα οποία είναι και η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης» προσθέτουν οι γονείς, δηλώνοντας πως «οι σοβαρές καταστροφές σε σχολεία κυρίως στους δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων (Δημοτικά Σχολεία Αρκαλοχωρίου, Νηπιαγωγείο Μελεσσών κ.α.) μαρτυρούν το δίκαιο αίτημα των γονέων για σύγχρονη σχολική στέγη, ασφαλή για τα παιδιά μας».

Ανάμεσα στα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης είναι τα μέτρα στέγασης και σίτισης των μαθητών και των οικογενειών τους που πλήγηκαν από το σεισμό, να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές, καθώς και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κριθούν ακατάλληλα.

Exit mobile version