Το κέρδος πάνω από τη ζωή: «Εξαρτάται από το κόστος» – Αποκαλύψεις για ανεπαρκή μέτρα στο εργοστάσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το κέρδος πάνω από τη ζωή: «Εξαρτάται από το κόστος» – Αποκαλύψεις για ανεπαρκή μέτρα στο εργοστάσιο

SHARE THIS

Ξεσηκωμός εργαζομένων και κάλεσμα σε κινητοποιήσεις ενάντια στην προσπάθεια συγκάλυψης της εργοδοτικής ευθύνης.

Σε νέες αποκαλύψεις για τον θάνατο του εργαζόμενου Χρήστου Ζορμπά πριν από δύο χρόνια από ηλεκτροπληξία στο εργοστάσιο «Άπειρος» στην Άρτα, όπου ο ίδιος είχε προβλέψει ουσιαστικά τον θάνατό του.

Στο φως της δημοσιότητας μάλιστα ήρθαν και αποκαλυπτικά στοιχεία για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στο εργοστάσιο, από την εσωτερική αλληλογραφία της εταιρίας, που παρουσιάστηκε στην ακροαματική διαδικασία, αλλά το ανέδειξε και εχθές ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, Γιώργος Αλιφτήρας σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών για το ζήτημα, με την παρουσία του πατέρα του θύματος.

Στην ομιλία του ο κ. Αλιφτήρας αναφέρθηκε στο μέιλ με ημερομηνία 30 Μάη 2020, όπου αν και αναγνωρίζεται όπως είναι έκδηλο από τις συνομιλίες πως τα μέτρα είναι ανεπαρκή, όμως αυτό που φαίνεται να απασχολεί είναι… το κόστος.

«Θα ήταν καλό να έχουμε RDC» (ρελέ διαφυγής) σε κάθε ηλεκτρικό ερμάριο «επειδή είναι ασφαλέστερο για τα άτομα που εργάζονται στο εργοστάσιο», ωστόσο η επιλογή αυτή «εξαρτάται από το κόστος του. Ζήτησα από την (…) να μας ενημερώσει πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουμε αν τοποθετήσουμε RDC μόνο στις πρίζες και τα φώτα και όχι σε όλα τα ηλεκτρικά ερμάρια» διαβάζουμε στο επίμαχο μήνυμα.


Η παραπάνω συζήτηση αποτελεί κυνική ομολογία της προθυμίας της εργοδοσίας να θυσιάσει τα όποια μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων στη λογική του κόστους που θίγει την κερδοφορία της. Επτά ημέρες μετά, στις 6 Ιούνη, ο Χρήστος Ζορμπάς έβρισκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία λόγω απουσίας ρελέ διαφυγής. Διευκρινίζεται ότι το κόστος ενός ρελέ διαφυγής κυμαίνεται σήμερα από 12 έως 44 ευρώ, όπως δημοσιεύει το 902.gr

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στις οποίες έχει γίνει επέκταση, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ρελέ διαφυγής με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής το 2009. Στα χονδροειδή ψέματα της εργοδοσίας και των διευθυντών του εργοστασίου τόσο κατά τις έγγραφες εξηγήσεις όσο και κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι το εργοστάσιο της εταιρείας στον Αμμότοπο Άρτας δεν έχει υποστεί καμία τροποποίηση από το 2004, οπότε έλαβε άδεια λειτουργίας, ο Γιώργος Αλιφτήρας αποκάλυψε την απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, από όπου αποδεικνύεται ότι η βιομηχανική μονάδα προχώρησε σε επέκταση τόσο το 2007 όσο και το 2011.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Αλιφτήρας με παραστατικό τρόπο έδειξε τα γάντια που κατά την εργοδοσία χορηγήθηκαν στον άτυχο ηλεκτρολόγο ως ατομικό μέσο προστασίας, για να αποδείξει ότι είναι παντελώς ακατάλληλα για ηλεκτρολογικές εργασίες αφού δεν έχουν καμία πιστοποίηση για αυτές και δεν παρέχουν καμία θωράκιση από το ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόκειται άλλωστε για γάντια που κατασκευάζονται για προστασία από χημικές ουσίες και για χρήση σε ιατρικά εργαστήρια, γάντια που φορούν οι καθαρίστριες κατά τον καθαρισμό ή το προσωπικό που εργάζεται στα εργοστάσια τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Ζορμπάς έπεσε νεκρός από ηλεκτροπληξία το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιούνη του 2020, με τη στάση της εργοδοσίας της «Ήπειρος ΑΕΒΕ» να δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα με την απόφασή της να μην ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ αμέσως μόλις εντοπίστηκε ο 29χρονος. Συγκεκριμένα, εκφράζονται υποψίες ότι κλήθηκε ηλεκτρολόγος της εταιρείας που είχε τελειώσει την εργασία του και είχε μεταβεί στο σπίτι του, ο οποίος επέστρεψε, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε σφυγμός και μόνο τότε κλήθηκε το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του εργαζόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Παράλληλα δεν ενημέρωσε τους γονείς του παιδιού ούτε όμως την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, με πρόσχημα ότι ήταν αργία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο διευθυντής του εργοστασίου και ο τεχνικός ασφαλείας κατηγορούνται για ανθρωπο­κτονία εξ αμελείας με την δικαστική απόφαση να αναμένεται στις 13 Ιουλίου.

Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις

Κάλεσμα αγώνα σε κάθε τίμιο εργάτη, στον λαό της Άρτας να μην επιτρέψουν τη συγκάλυψη των ευθυνών της εργοδοσίας «Ήπειρος ΑΕΒΕ» για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα όπου έχασε τη ζωή του ο Χρήστος Ζορμπάς, το 2020, απηύθυνε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιώργος Αλιφτήρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε με αυτό το θέμα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο πατέρας του αδικοχαμένου Χρήστου Ζορμπά.

Σημειώνεται ότι συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων το ΕΚ Άρτας καλεί σε μαζικό συλλαλητήριο την Τρίτη 12 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς και παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 13 Ιούλη στις 9.30 π.μ. έξω από το Πρωτοδικείο Άρτας, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία.

Exit mobile version