Το κράτος μέσω της ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, σύμφωνα με δημοσίευμα
EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το κράτος μέσω της ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, σύμφωνα με δημοσίευμα

SHARE THIS

Η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο.

Απολύτως έκθετη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υπόθεση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, έπειτα από την αποκάλυψη ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο.

Παρά τα όσα διατεινόταν ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμους, ότι ο Θανάσης Κουκάκης έπεσε θυμα παρακολούθησης από ιδιώτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νοείται σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου, οποιοσδήποτε ιδιώτης δεν μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλον ιδιώτη», αποδεικνύεται ότι ο δημοσιογράφος παρακολουθούνταν από το κράτος  μέσω της ΕΥΠ.

Πιο αναλυτικά, δημοσίευμα της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United αναφέρει ότι στη διάθεσή της έχει κρατικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι του 2020 (έναν χρόνο πριν το χακάρισμα του κινητού του Θ. Κουκάκη με το Predator) η ΕΥΠ, η οποία τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

Έναν χρόνο νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2019 και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έθεσε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ, προκαλώντας ερωτήματα για τη στόχευση αυτής της κίνησης.

Ένα περίπου χρόνο αργότερα, την 1 Ιουνίου του 2020, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι Reporters United η ΕΥΠ ζητεί από την Cosmote την άρση απορρήτου, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, σε τηλεφωνικό αριθμό που ανήκει στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη για διάστημα δύο μηνών. Από την 1/6 έως την 1 Αυγούστου.

Στις 13 Ιουλίου του 2020 η ΕΥΠ ζητεί παράταση της παρακολούθησης μέχρι την 1 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Κουκάκης ο οποίος έχοντας συνεργαστεί μεταξύ άλλων με διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times και το CNBC, ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση των συναλλαγών της Τράπεζας Πειραιώς με τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, άλλοτε επικεφαλής της τράπεζας, και του επιχειρηματικού ομίλου Libra του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη.

Επιπλέον τον Νοέμβριο του 2019 ο Θ. Κουκάκης δημοσιεύει στους Financial Times ρεπορτάζ για το πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα, με συνέπεια την πιο χαλαρή αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» χρήματος.

Ωστόσο, στις 12 Αυγούστου του 2020 ο Θανάσης Κουκάκης έχοντας ήδη πληροφορηθεί νωρίτερα ότι υπάρχουν κείμενα απομαγνητοφώνησης τηλεφωνικών συνομιλιών του ζητεί από την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΑΔΑΕ) να μάθει εάν παρακολουθείται από την ΕΥΠ, όπως άλλωστε είχε δικαίωμα.

Όπως επισημαίνουν οι ομάδας Reporters United με βάση τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους, την ίδια μέρα (12/8) η ΕΥΠ ζητεί την παύση της άρσης του απορρήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγους μήνες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου του 21 δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει ότι η ΕΥΠ θα προμηθευτεί σύστημα παρακολούθησης «το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία από διαδικτυακές εφαρμογές όπως το viber to watch up και to signal»

Στις 10 Μαρτίου η ΑΑΔΑΕ αφού επιβεβαιώσει από την Cosmote την άρση του απορρήτου του Kουκάκη ρωτά την ΕΥΠ εάν μπορεί να ενημερώσει σχετικά τον δημοσιογράφο.

Στις 31 του ίδιου μήνα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταργεί τη δυνατότητα η ΑΑΔΑΕ να ενημερώνει εάν κάποιος πολίτης βρέθηκε υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας μετά από σχετικό αίτημα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στις 7/4/21 ο πρόεδρος της ΑΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και άλλα δύο μέλη της Αρχής σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Constitutionalism, υποστηρίζουν ότι η τροπολογία Μητσοτάκη παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στις 12 Απριλίου του 2021 η εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου, μετά την τροπολογία της κυβέρνησης δηλώνει προς την ΑΑΔΑΕ ότι δεν μπορεί να ενημερώσει τον δημοσιογράφο.

Και κάπως έτσι φτάνουμε σύμφωνα με το δημοσίευμα των Reporters United στην αποκάλυψη που έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα σύμφωνα με την οποία άγνωστοι εγκατέστησαν πιθανότατα λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, έχοντας διαρκή πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο του.

Τέλος σημειώνεται ότι το Reporters United απέστειλε ερωτήματα για την υπόθεση στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού και επικοινώνησε δύο φορές και με την ΕΥΠ, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση. Ερωτήματα απευθύνθηκαν και προς την ΑΔΑΕ, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει μέχρι σήμερα.

Exit mobile version