Το «Παρεάκι» της συμπερίληψης
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «Παρεάκι» της συμπερίληψης

SHARE THIS

Είναι ένα νέο εγχείρημα  με στόχο την ένταξη ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας

Το νέο καφέ, που στεγάζεται στο παλιό αναψυκτήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, προσφέρει ό,τι κάθε άλλη καφετέρια, μόνο που εδώ εργάζονται ωφελούμενοι του Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία οι οποίοι εντάσσονται έτσι στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.
«Αυτή η πλατεία είναι πραγματικά για όλους», μας λέει η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου.

Όπως γράφει η Εύα Παπαδοπούλου στην Efsyn, το καφέ «Παρεάκι» έχει ανοίξει τις πόρτες του, εδώ και λίγες βδομάδες. Με σκανδιναβικού τύπου αισθητική, η καφετέρια στεγάζεται στον ευήλιο χώρο ενός παλιού αναψυκτηρίου του Δήμου Αγίου Δημητρίου, λίγα μέτρα από τον σταθμό του μετρό και ελάχιστα βήματα από τον τόπο δολοφονίας του αγωνιστή Αλέκου Παναγούλη, μέσα στην πλατεία που αργότερα πήρε το όνομά του.

Το «Παρεάκι» προσφέρει ό,τι και κάθε άλλη καφετέρια: από καφέ και brunch μέχρι φαγητό και βραδινά ποτά. Συστήνεται ως «All day Cafe Bar» και τίποτα διαφορετικό δεν το διακρίνει από τυπικούς χώρους εστίασης -πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μια πραγματική όαση συμπερίληψης και ορατότητας στα νότια προάστια.

Είναι νέο εγχείρημα -ένα από τα ελάχιστα στη χώρα, τα οποία μπορείς να μετρήσεις στα δάχτυλα του ενός χεριού- με στόχο την ένταξη ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Είναι πρωτοβουλία του Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία (ΚΕΕΠΕΑ) – «Ορίζοντες», που, με την αρωγή της δημοτικής αρχής και έπειτα από χρόνια προσπάθεια, πλέον αποδίδει καρπούς για να στηρίξει ανθρώπους με αναπηρία να διεκδικήσουν αυτό για το οποίο δεν μεριμνεί το κράτος: το δικαίωμα στην εργασία.

Τα παιδιά που εργάζονται εδώ είναι από τους δεκάδες ωφελούμενους του ΚΕΕΠΕΑ και, πριν προσληφθούν, περνούν μια περίοδο ως εκπαιδευόμενοι για να καλύψουν θέσεις όπως το σέρβις και την κουζίνα, παρασκευάζοντας μόνοι τους τα πιάτα που σερβίρουν.

Οι άνθρωποι του ΚΕΕΠΕΑ, του μη κερδοσκοπικού, ειδικώς αναγνωρισμένου φιλανθρωπικού σωματείου που ιδρύθηκε το 1997, μας συστήνουν τον ανακαινισμένο χώρο που τους παραχώρησε ο Δήμος με περηφάνια. Αλλωστε, είναι το πρώτο συνεταιριστικό εγχείρημα του Κέντρου που δημιούργησε την ΚΟΙΝΣΕΠ Ενταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», ώστε να καταφέρει να προχωρήσει στην επαναχρηματοδοτούμενη επιχειρηματική κίνηση.

Ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΠΕΑ, Τάσος Κατσουλάκος, του οποίου η αδερφή είναι ωφελούμενη στο πρόγραμμα του Κέντρου, μοιράζεται μαζί μας το όραμα του σωματείου: «Είμαστε ένας οργανισμός παροχής υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία. Λειτουργούμε σε τρία επίπεδα: έχουμε το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, το οποίο στεγάζεται στην Ηλιούπολη και εκεί γίνεται η εκπαίδευση των ωφελούμενων, ενώ παράλληλα λειτουργούμε τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

«Τώρα δημιουργήσαμε και την ΚΟΙΝΣΕΠ μέσα από την οποία ξεκίνησε η επιχείρηση με κοινωνικό σκοπό που είναι η προσπάθειά μας να ενταχθούν τα άτομα αυτά στην αγορά εργασίας, χωρίς όμως να θέλουμε να περιοριστεί στον χώρο της εστίασης».

Προς το παρόν, έχουν δημιουργηθεί δύο ομάδες προεπαγγελματικής εκπαίδευσης, μία ομάδα για εστίαση και μία για τη στελέχωση γραμματειακής υποστήριξης. «Συνολικά, οι δύο ομάδες απαρτίζονται από 16 ωφελούμενους, με σκοπό να καταφέρουν να ενταχθούν στον χώρο εργασίας», συμπληρώνει ο Θανάσης Γαβγόγος, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΠΕΑ.

Είναι ένα πρώτο βήμα, με στόχο, όπως μας λένε, να ενταχθούν ολοένα και περισσότεροι ωφελούμενοι του Κέντρου που σήμερα αγγίζουν τους εκατό: «Αυτά τα 100 παιδιά έχουν 100 οικογένειες από πίσω, που είναι άμεσα εξαρτώμενες από τη λειτουργία του Κέντρου και θέλουν τα παιδιά τους να είναι ορατά», επισημαίνει ο κ. Γαβγόγος.

Μακρόπνοος σκοπός του σωματείου είναι, μέσω του συνεταιριστικού εγχειρήματος και των δυνατοτήτων που προσφέρει η συγκεκριμένη «νομική ομπρέλα», η δράση να πολλαπλασιαστεί, να επεκταθεί και σε άλλους δήμους, να συμπεριλάβει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που θα βρουν απασχόληση σε όλο το φάσμα της εργασίας. «Ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν, να ενσωματωθούν και να νιώσουν ισότιμα μέλη στην κοινωνία».

Η ιδέα ενός συνεταιριστικού καφέ στην πλατεία Παναγούλη «γεννήθηκε» μέσα από την ανάγκη των ανθρώπων για ορατότητα, όταν δημιουργήθηκε η νομοθεσία για τη σύσταση συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Και σε πείσμα των δυσκολιών της πανδημίας, της ακρίβειας και της κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου παραχώρησε δωρεάν τον χώρο του παλιού αναψυκτήριου στο σωματείο.

Ζωντανεύει η περιοχή

Οπως μας λένε εργαζόμενοι του ΚΕΕΠΕΑ, ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν αδύνατο να γίνει χωρίς τη στήριξη της δημοτικής αρχής. Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, επισημαίνει πως «με τη νομοθεσία για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και βλέποντας αντίστοιχα πετυχημένα εγχειρήματα και από άλλους δήμους, θεωρήσαμε πως ως δημοτική αρχή πρέπει να κάνουμε και εμείς τη στροφή».

Είναι, όπως μας λέει, ευκαιρία να ζωντανέψει η πλατεία που μέχρι πρότινος ήταν ανεκμετάλλευτη και να ξεκινήσουν παράλληλα δράσεις με πολιτισμικό περιεχόμενο: «Να δώσουμε ένα μήνυμα συμπερίληψης στους πολίτες πως αυτή η πλατεία είναι πραγματικά για όλους» -πόσο μάλλον όταν στην πόλη περνά τη μισή του μέρα μια ολόκληρη πληθυσμιακή ομάδα, αφού στον δήμο λειτουργούν ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων: από το νηπιαγωγείο μέχρι εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης για άτομα με αναπηρία.

«Είναι μάλιστα διαδημοτικά σχολεία όπου φοιτούν παιδιά όλων των ηλικιών από όλα τα νότια προάστια. Εξήντα παιδιά είναι στο δημοτικό, διακόσια παιδιά στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και άλλα διακόσια στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ. (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο). Δηλαδή είναι ένας πληθυσμός που δραστηριοποιείται καθημερινά στον Αγιο Δημήτριο, καταφέρνει να κάνει δράσεις και να συνδέεται με σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να μεριμνήσουμε για όλους και να προσφέρουμε έναν ασφαλή χώρο όπου θα είναι ορατοί».

Exit mobile version