«Το “βιαστής είναι” εκφράζει όλη τη δυσωδία που ζούμε τα τελευταία χρόνια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Το “βιαστής είναι” εκφράζει όλη τη δυσωδία που ζούμε τα τελευταία χρόνια»

SHARE THIS

Η «Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία» είναι η ομάδα ανθρώπων που ύψωσαν το πανό που έγραφε "Βιαστής Είναι" στην Επίδαυρο.

Στο κατάμεστο θέατρο της Επιδαύρου, όπου σύμφωνα με ρεπορτάζ βρέθηκαν 8.000 θεατές, πριν από μερικές ημέρες έγινε παρέμβαση, με πανό και συνθήματα κατά της δικαστικής απόφασης για την αποφυλάκιση μέχρι το Εφετείο του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Την επόμενη ημέρα, στο Facebook, κυκλοφορεί μια ανάρτηση της Αφανούς Συμμετοχικής Εταιρείας που διακριτικά ανέλαβε την ευθύνη για τη δράση. Η ομάδα μιλώντας στο nemamedia.gr, έδωσε απαντήσει και για το πανό που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, ενώ μίλησε και για τις αντιδράσεις του κόσμου.

Στην ερώτηση Γιατί αυτή η «ανάποδη» διατύπωση του συνθήματος;, η ομάδα απάντησε αφοπλιστικά:

Γιατί δεν επρόκειτο για μια διαμαρτυρία, δε ζητούσαμε το δίκιο μας, δε ζητούσαμε να παραδεχτούν μια αλήθεια. Θέλαμε να το ξεκαθαρίσουμε γιατί πολλά ειπώνονταν και κοντεύαμε να ξεχάσουμε το προφανές.

«Βιαστής είναι. Ρητά και αδιαπραγμάτευτα. Και όλα τα υπόλοιπα είναι λέξεις-δικαιολογίες που, είτε ισχύουν είτε όχι, δεν έχουν καμία σημασία».

Ακόμη, αναφορικά με την προκλητική δήλωση του ΥΠΠΟΑ, με δελτίο τύπου στο οποίο μιλούσε περί «εργαλειοποίησης του πολιτισμού», η Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία απαντά με νόημα:

«Στο Δελτίο Τύπου απάντησαν οι δεκάδες αντίστοιχες δράσεις και η στήριξη του κόσμου. Στη Λίνα Μενδώνη, όμως, και στους συμπαρομαρτούντες της (η οποία να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι το υπουργείο κι ότι θα πάψει κάποια στιγμή να παριστάνει το υπουργείο και τότε δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα Δελτία Τύπου) απαντάμε ότι θα χαιρόμασταν να κουβεντιάζαμε δημόσια μαζί της περί εργαλειοποίησης του πολιτισμού.

Ίσως όμως και να συμφωνούσαμε. Το αίτημα για αποπολιτικοποίηση της τέχνης, η εξουδετέρωσή της σε διασκεδαστή, έρχεται πάντα από αυτούς που ήδη έχουν αντιληφθεί τον πολιτικό της χαρακτήρα και τον χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Το αληθινό ερώτημα, λοιπόν, που απευθύνεται τόσο προς καλλιτέχνες και δημιουργούς όσο και προς το κοινό, είναι το εξής: Έχουμε τα ίδια συμφέροντα με την ηγεσία; Κι αν έχουμε διαφορετικά συμφέροντα, είναι ακονισμένα καλά τα εργαλεία μας για να τα υπερασπιστούμε;»

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αν το “βιαστής είναι” εμφανίζεται σε παραστάσεις, συναυλίες κοκ είναι επειδή εκφράζει πυκνά και ουσιαστικά, όλη τη δυσωδία που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το να την εκφράσουμε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, τον συμβολικό πυρήνα της χώρας, ακριβώς εκεί που προ διετίας τη χειροκροτούσαν.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε “να ωριμάσουν οι συνθήκες”, “να αλλάξουν τα πράγματα”, ή όποια δικαιολογία προβάλλουν για την αδράνειά τους οι κουρασμένες ηγεσίες.

Μια αποφασισμένη ομάδα, μια πρωτοβουλία με θάρρος αρκεί για να πυροδοτήσει ένα ντόμινο διαμαρτυρίας. Η επιτυχία του συνθήματος οφείλεται στο ότι έλαβε υπόψη τους πολλούς, χωρίς να τους περιμένει».

Exit mobile version