Τον τελευταίο χρόνο εμφανίστηκαν τουλάχιστον 16 νέες ακροδεξιές οργανώσεις στην Ελλάδα 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον τελευταίο χρόνο εμφανίστηκαν τουλάχιστον 16 νέες ακροδεξιές οργανώσεις στην Ελλάδα 

SHARE THIS

Tα περιστατικά αυτά θυμίζουν τις χειρότερες μέρες της Χρυσής Αυγής, όταν οι ομάδες του ναζιστικού μορφώματος έβγαιναν στους δρόμους της Αθήνας χτυπώντας μετανάστες και άλλους "εχθρούς" του έθνους.

“Ήταν μυώδεις και χτύπησαν σαν κεραυνός”, λέει η Αφροδίτη Φράγκου, ακτιβίστρια και δημοσιογράφος, επαναφέροντας στη μνήμη της τη στιγμή που μια ομάδα ακροδεξιών ακόλουθων της ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσής Αυγής έκαναν επίθεση. “Μας κλωτσούσαν και μας έσπρωσαν και έσπασαν τα πάντα, τα τραπέζια, τις καρέκλες, ακόμη και τα μεγάφωνα που είχαμε στήσει. Τέσσερις από εμάς πέρασα τη νύχτα στο νοσοκομείο. ”

Ο Οκτώβριος θα ήταν ο μήνας εορτασμού για τη Φράγκου και για άλλα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Ένα χρόνο πριν, οι νεοναζιστές ηγέτες της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένου και του αυτοαποκαλούμενου “Φύρερ”, Νίκου Μιχαλολιάκου, φυλακίστηκαν, μετά την καταδίκη τους σε μακροχρόνια ποινή φυλάκισης, ύστερα από μια ιστορική πενταετή δίκη που χαρακτηρίστηκε ως κομβικό σημείο στην ελληνική πολιτική ιστορία, σύμφωνα με το theguardian.com.

Η ΚΕΕΡΦΑ συνέβαλε με πορείες στην επέτειο όταν σε τους επιτέθηκαν σε πλατεία οι Χρυσαυγίτες. Κάποιες μέρες νωρίτερα, σε ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης, είχαν εκτυλιχθεί παρόμοιες εικόνες. Οι επιτιθέμενοι, με μαύρες κουκούλες, οπλισμένοι με αλυσίδες, ρόπαλα και μαχαίρια, επιτέθηκαν σε αντιφασίστες και μαθητές. Μάλιστα στις επιθέσεις αυτές, οι επιτιθέμενοι φαίνονται να χαιρετούν ναζιστικά σε βίντεο.

Μνήμες από τις χειρότερες μέρες με τη Χρυσή Αυγή

Για τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ τα περιστατικά αυτά θυμίζουν τις χειρότερες μέρες της Χρυσής Αυγής, όταν οι ομάδες του ναζιστικού μορφώματος έβγαιναν στους δρόμους της Αθήνας χτυπώντας μετανάστες και άλλους “εχθρούς” του έθνους, αφού κατάφεραν “πιασμένοι” από την οικονομική κρίση να γίνουν το πρώτο έθνος στην Ευρώπη που ψήφισε και ενέταξε στη Βουλή του νεοναζί. “Εννέα χρόνια αργότερα οι φασίστες αισθάνονται δυνατοί από ρατσιστικές πολιτικές και πάλι”, είπε. “Είμαστε μάρτυρες στην επιστροφή τους ακριβώς επειδή αισθάνονται ότι αυτή είναι η στιγμή τους, αυτός είναι ο χρόνος τους.”

Η κατάρρευση, ουσιαστικά, της Χρυσής Αυγής έχει αφήσει ένα χάσμα που θέλουν να γεμίσουν. Το κόμμα μάλιστα έλαβε και 9,3% στις ευρωεκλογές, και εδράιωσε τη θέση του ως η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, όταν περίπου 500.000 Έλληνες ψήφισαν ακραίους εθνικιστές το 2015 . Οι ποινές των 13 ετών που έλαβε η ηγεσία του μορφώματος αφότου καταδικάστηκε για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης μεταμφιεσμένη σε πολιτική ομάδα στη μεγαλύτερη δικαστική ακρόαση των Ναζί, μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης. Υπάρχουν όμως φόβοι άλλοι εξτρεμιστικοί σχηματισμοί να προσπαθούν τώρα να γεμίσουν το κενό.

Aξιωματούχοι της ελληνικής ασφάλειας έχουν σημειώσει την εμφάνιση τουλάχιστον 16 νέων ακροδεξιών ομάδων από την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με αστυνομική έκθεση που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει δημοσίως. Επτά μάλιστα καταγράφονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου το εθνικιστικό θάρρος – συχνά τροφοδοτείται από συντηρητικούς κληρικούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία – ενώ έχει ενισχυθεί και από την αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών το 2018. Όσο “χλωμές” απομιμήσεις της Χρυσής Αυγής, των οποίων η απρόσκοπτη αγκαλιά της ναζιστικής ιδεολογίας και της βίαιης τακτικής ήταν η πηγή αμηχανίας/ντροπής για ομοειδή κόμματα στην Ευρώπη, οι νέες παρατάξεις δεν είναι λιγότερο ρατσιστικές, ομοφοβικές ή αντισημιτικές και περιλαμβάνουν ένθερμους υποστηρικτές στην “υπεροχή” του Ελληνικού αγώνα.

Περίπου 5.000 υποστηρικτές ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Οι αναφορές των ΜΜΕ, στην αστυνομική έρευνα τονίζουν ότι είναι περίπου 5.000 μέλη και υποστηρικτές στη Θεσσαλονίκη και μόνο. “Υπάρχει μια ισχυρότερη παράδοση του εθνικισμού στη Βόρεια Ελλάδα, επειδή η ακροδεξιά έχει “νομιμοποιηθεί” όσον αφορά τον αγώνα που έκαναν για το όνομα της Μακεδονίας”, δήλωσε ο Κώστης Παπαϊωάννου ο οποίος διευθύνει τη Signal, μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. “Η εμφάνιση αυτών των νέων ομάδων έχει συνδεθεί με το κίνημα κατά του εμβολίου στην περιοχή, διότι βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλότερα. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή και τους βουλευτές της που βρίσκονται στη φυλακή. ”

 

Exit mobile version