Βίλια: Το πύρινο μέτωπο μαίνεται για τέταρτη μέρα – Κάηκαν σπίτια- «Η ανικανότητα στο μεγαλείο της»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βίλια: Το πύρινο μέτωπο μαίνεται για τέταρτη μέρα – Κάηκαν σπίτια- «Η ανικανότητα στο μεγαλείο της»

SHARE THIS

Τα Βίλια Αττικής καίγονται για τέταρτη μέρα- «Σε δασικό δρόμο δεν μπήκε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα», κατήγγειλε ο δήμαρχος Βιλίων.

Για τέταρτη μέρα, η πύρινη λαίλαπα στα Βίλια Αττικής μαίνεται ανεξέλεγκτη, με τους κατοίκους της περιοχής να περνούν το βράδυ ξάγρυπνοι στους δρόμους και τα αυτοκίνητά τους.

Όπως έγινε γνωστό, η φωτιά αυτή τη στιγμή κινείται νότια προς τους οικοισμούς Οινόη και Θέα, ενώ η πυρκαγιά μαίνεται για ακόμη μία ημέρα στους οικισμούς Παλαιοκούνδουρα, Άγιος Γεώργιος και Καραούλι, καθώς και στην κορυφογραμμή του όρους Πατέρα.

Το πρωί δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης για τους κατοίκους στους οικισμούς ΤΙΤΑΝ και Πανόραμα.

Όλη τη νύχτα οχήματα και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά και κάτοικοι έδωσαν μάχη έτσι ώστε να μην περάσει το πύρινο μέτωπο προς τον οικισμό των Βιλίων.

Το ξημέρωμα της Πέμπτης βρίσκει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βίλια, αφού τελικά απέτρεψαν τα χειρότερα μέσα στον οικισμό, να συνεχίζουν τον αγώνα τους με στόχο τις αναζωπυρώσεις στις περιοχές Παλαιοκούνδουρα, Άγιο Γεώργιο και Καραούλι.

Η σημερινή μάλιστα ημέρα κρίνεται δύσκολη από πλευράς ανέμων αφού όλη η Αττική όπως και η νότια Εύβοια θα βρίσκεται στο πορτοκαλί σε επικινδυνότητα. Ωστόσο η επικράτηση βορειοανατολικών ανέμων αναμένεται να στρέψει τη φωτιά προς τα καμένα.

«Η ανικανότητα στο μεγαλείο της»

Ο πρόεδρος της κοινότητας των Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης, δήλωσε χθες πως εξαϋλώνονται περιουσίες. «Εδώ γίνεται καταστροφή. Η ανικανότητα στο μεγαλείο της. Τίποτα άλλο δεν έχω να σας πω. Εδώ δεν δικαιολογείται τρεις μέρες να ‘ρθει η φωτιά εδώ· να μας κάψει. Δεν έχω τίποτα άλλο να σας πω, μόνο πέστε όποιος μπορεί να βοηθήσει, γεια σας», δήλωσε σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση του OPEN, κι έκλεισε ο τηλέφωνο από την αγανάκτησή του.

«Σε δασικό δρόμο δεν μπήκε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα»

«Σε δασικό δρόμο δεν μπήκε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Βιλίων, Χρήστος Στάθης.

«Υπάρχει πρόβλημα με το δασικό δίκτυο, με τους δρόμους μέσα στο δάσος. Αυτό σημειώστε το. Η συντήρηση των δρόμων είναι αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας. Και για θέματα συντήρησης δεν είχε ούτε ένα ευρώ.

Επειδή στο δάσος κυκλοφορούν αγροτικά οχήματα, όμως, που διατηρούν ανοιχτούς δρόμους, τα πυροσβεστικά οχήματα 4×4 μπορούσαν να μπουν, ωστόσο, δεν μπήκαν. Δεν ξέρω γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπαίνει μέσα σε δασικό δρόμο.

Είναι δικό της σχέδιο, δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν σβήνεται η φωτιά εάν δεν μπεις μέσα στον δασικό δρόμο και αν δεν πας να χτυπήσεις τα τελευταία αποκαΐδια. Από εμένα θα ακούτε σκληρές αλήθειες. Χθες το βράδυ είχε κοπάσει το μέτωπο προς Πόρτο Γερμενό και μέσα σε ένα ρεματάκι ήταν μια κάπνα.

Τους είπαν να πάνε δυο άνθρωποι εκεί και δεν πήγαν. Τελικά, 11 το βράδυ πήγαν τρεις Πολωνοί με τους φακούς τους και σταμάτησαν το μέτωπο. Εάν εν το έσβηναν, σήμερα θα είχαμε κι εκεί μέτωπο. Παρακαλώ τους υπευθύνους να φυλάνε τη φωτιά. Τα εναέρια μέσα είναι να καταλαγιάσουν τη φωτιά και μετά να πάνε τα πεζοπόρα τμήματα να τη σβήσουν. Δεν είναι για κατάσβεση», προσέθεσε ο δήμαρχος.

Exit mobile version