«Χάλκινη διάκριση» της Ελλάδας: Τρίτη στην ΕΕ σε υπερβάλλουσα θνητότητα
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Χάλκινη διάκριση» της Ελλάδας: Τρίτη στην ΕΕ σε υπερβάλλουσα θνητότητα

SHARE THIS

Την ίδια ώρα στο σύνολο της ΕΕ η υπερβάλλουσα θνητότητα είναι σταθερή, στο 7%, ενώ μάλιστα, μέσα στο 2022 παρουσιάζει και σταθερή μείωση.

Μία ακόμη «εξέχουσα διάκριση» κέρδισε η χώρα μας, που κατάφερε να βρίσκεται στις πρωταθλήτριες χώρες της ΕΕ σε υπερβάλλουσα θνητότητα για ακόμη έναν μήνα. Είναι αυτό που λένε: «Πάμε καλά κι αυτό βγαίνει προς τα έξω».

Πιο συγκεκριμένα, σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της Eurostat που αφορούν τη θνητότητα στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε υπερβάλλουσα θνητότητα στην ΕΕ. Κάτι το οποίο είναι και ενδεικτικό της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας τα δύο τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 11.061 νέα κρούσματα και 65 νέοι θάνατοι, αλλά φυσικά και η άρση των μέτρων ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για τον μήνα Φεβρουάριο, η Ελλάδα ακολουθεί τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά υπερβάλλουσας θνητότητας λόγω και της πανδημίας.

Αξίζει όμως να σημειωθεί, πως την ίδια ώρα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υπερβάλλουσα θνητότητα είναι σταθερή, στο 7%, ενώ μάλιστα, μέσα στο 2022 παρουσιάζει και σταθερή μείωση.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας -η οποία βασίζεται στα στοιχεία των εθνικών αρχών των κρατών μελών- το κύμα της υπερβάλλουσας θνητότητας στο σύνολο της Ε.Ε. το φθινόπωρο του 2021 έφτασε στην κορύφωσή του, με ανώτατο όριο +26% τον Νοέμβριο και +23% τον Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 σημειώνεται σαφής μείωση με σταθερό ποσοστό +7%, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών

Ωστόσο, όσον αφορά τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ο δείκτης αυτός, που περιγράφει την αύξηση του αριθμού των θανάτων σε σχέση με αυτούς που παρατηρούνται στις λεγόμενες «κανονικές συνθήκες», χωρίς πανδημία ή άλλη κρίση, ποικίλλει.

Τον Φεβρουάριο η Βουλγαρία κατέγραψε +44% σε θανάτους (24,8% τον Ιανουάριο και, ενδεικτικά, 88% τον Νοέμβριο του 2021 (μήνας κορύφωσης των θανάτων), η Ρουμανία +28%, έναντι 2,4% τον Ιανουάριο (110% τον Νοέμβριο ), η Ελλάδα +24,9%, έναντι 20,3% τον Ιανουάριο (31,3% τον Νοέμβριο), η Κύπρος +23% (22% τον Ιανουάριο και 21,7% τον Νοέμβριο) και η Κροατία +22,1% (έναντι 18,2% και 60,4%).

Αυτές είναι οι πέντε χώρες που συνέχισαν να παρουσιάζουν ποσοστά άνω του 20%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται η Γερμανία, η Ολλανδία, που είχαν μείωση της τάξης του 2%) και το Βέλγιο με -0,3%.

Η ΕΕ είχε καταγράψει και άλλα υψηλά υπερβάλλουσας θνητότητας, τον Απρίλιο του 2020 (+25%), τον Νοέμβριο του 2020 (+40%) και τον Απρίλιο του 2021 (+21%).

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία για την υπερβολική θνησιμότητα που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, βάσει εβδομαδιαίας συλλογής δεδομένων θανάτων. Το άρθρο παρουσιάζει μια χούφτα ευρήματα από τα πιο λεπτομερή άρθρα Statistics Explained σχετικά με την υπερβολική θνησιμότητα και τους εβδομαδιαίους θανάτους.

Πρέπει να σημειωθεί, όπως εξηγεί και η Eurostat, ότι ο δείκτης υπερβάλλουσας θνητότητας εφιστά την προσοχή στο μέγεθος της υγειονομικής κρίσης, καθώς παρέχει μια ολοκληρωμένη σύγκριση των πρόσθετων θανάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και επιτρέπει την περαιτέρω ανάλυση των αιτίων της. Στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι αυτή η αύξηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. Ταυτόχρονα ο δείκτης δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των αιτιών θανάτου και δεν εντοπίζει διαφορές μεταξύ φύλων ή ηλικιακών ομάδων.

Exit mobile version