Ξενοφών Κοντιάδης: Ο κόσμος μετά τον Covid-19
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Ξενοφών Κοντιάδης: Ο κόσμος μετά τον Covid-19

SHARE THIS

Αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η βιώσιμη ανάπτυξη και ο πλουραλισμός επανέρχονται με ορμή στην επιφάνεια ως απάντηση στο φόβο της πανδημίας και ως πυξίδα απέναντι στην αποτυχία του σημερινού μοντέλου.

Θα μπορούσε η πανδημία του κορονοϊού να είχε προβλεφθεί; Μπορούσαμε να αναμένουμε αναζωπύρωση των λοιμωδών νόσων και τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας εξάπλωσης φονικών ιών; Πόσο έτοιμα ήταν τα δημόσια συστήματα υγείας απέναντι σε μια τέτοια πρόκληση, όντας ήδη αποδυναμωμένα από την παγκόσμια οικονομική κρίση; Ποια είναι η νέα πραγματικότητα που αναδύεται μέσα από την πανδημία;

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Ξενοφών Κοντιάδης επιχειρεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα μέσα από ένα σύντομο, όσο και ιδιαίτερα περιεκτικό δοκίμιο. Προσεγγίζει τις συνέπειες που αφήνει πίσω της η πανδημία στο κοινωνικό πεδίο, στην αναδιάταξη των προτεραιοτήτων των πολιτών και προβάλλει σημάδια ενός νέου αξιακού κώδικα που αναδύεται. Αναλύει τη σημασία των βιοπολιτικών παρεμβάσεων στο σύγχρονο κοινωνικό κράτος, το νέο πεδίο στην εργασία, τις προκλήσεις για τα συνταγματικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συνάθροισης, αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ιδιωτικότητα και στη λειτουργία του δημόσιου χώρου.

Ο συγγραφέας προχωρά αρκετά βήματα παραπέρα και μελετά τις επιπτώσεις της πανδημίας σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά και στην επιστροφή του έθνους-κράτους ως ύστατο καταφύγιο των κοινωνιών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με τις οικονομικές συνέπειες των lockdown να βαθαίνουν, οι ανισότητες διευρύνονται και περιθωριοποιούνται περαιτέρω οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Το νέο βιοπολιτικό παράδειγμα που αναδύεται μέσα από την πανδημία είναι σύνθετο, είναι κατασκευασμένο από υλικά που προϋπήρχαν, ωστόσο απαιτεί νέες απαντήσεις και λύσεις.

Το βιβλίο του Ξενοφώντα Κοντιάδη είναι διδακτικό, τροφοδοτώντας μια σειρά προβληματισμών για την επόμενη μέρα. Επιβεβαιώνει, ωστόσο, με καθαρό τρόπο ότι η πλέον βιώσιμη λύση απέναντι στην πανδημία είναι οι υπερεθνικοί και κρατικοί θεσμοί για να καταστεί καλύτερη και πιο ασφαλής μια κοινωνία. Αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η βιώσιμη ανάπτυξη και ο πλουραλισμός επανέρχονται με ορμή στην επιφάνεια ως απάντηση στο φόβο και ως πυξίδα απέναντι στην αποτυχία του σημερινού μοντέλου.

Το βιβλίο “Πανδημία, Βιοπολιτική και Δικαιώματα” του Ξενοφώντα Κοντιάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Exit mobile version