Χυδαία και βάρβαρη ρατσιστική επίθεση κατά 14χρονου μαθητή σε σχολείο της Ιστιαίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χυδαία και βάρβαρη ρατσιστική επίθεση κατά 14χρονου μαθητή σε σχολείο της Ιστιαίας

SHARE THIS

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνουν τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων - Χυδαία ρατσιστική στοχοποίηση του μαθητή είχε προηγηθεί στα social media

Η βία και ο ρατσισμός επανέρχονται στην κοινωνία και στα σχολεία και μάλιστα φαίνεται πως κλιμακώνονται εντόνως τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή», μαθητές ΕΠΑ.Λ. μετά από διαδικτυακό ρατσιστικό οχετό και bullying επιχείρησαν να κακοποιήσουν και σωματικά 14χρονο μαθητή Γυμνασίου, επειδή δεν τους «άρεσε» το σκούρο χρώμα του δέρματός του.

Ο Έλληνας μαθητής, που είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας με μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Κουβανό, έγινε αποδέκτης μιας κλιμακούμενης και επικίνδυνης ρατσιστικής επιθετικότητας, παρ’ όλο που μεγαλώνει περιστοιχισμένος από την αγάπη των συμμαθητών-τριών του, των καθηγητών-τριών του και της τοπικής κοινωνίας, όπου η μητέρα του εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Δημοτικό σχολείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία της μητέρας, την Τρίτη το πρωί μια ομάδα 5-6 νεαρών εισήλθε στον χώρο του Γυμνασίου Ιστιαίας, ανέβηκε στον πρώτο όροφο και άρχισε να χτυπά τα τζάμια της τάξης που έκανε μάθημα ο 14χρονος.

Οι μαθητές υποστήριξαν, πως η ομάδα των νεαρών άνοιξε την πόρτα της τάξης και τον κορόιδευε, ενώ όταν η διδάσκουσα τους ζήτησε να απομακρυνθούν, δεν το έπραξαν αμέσως, αλλά παρέμειναν προκλητικά στην αίθουσα για να αποχωρήσουν λίγο αργότερα.

Την επόμενη διδακτική ώρα, η ομάδα επανήλθε ενισχυμένη στο διπλάσιο, εισέβαλε στην στη τάξη φορώντας κουκούλες και μάσκες, και με επιθετικές διαθέσεις κατευθύνθηκε προς τον 14χρονο.

Τον έσυραν στο προαύλιο μέχρι την άλλη άκρη του σχολείου

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η ομάδα των 12 – 15 κουκουλοφόρων τον ανάγκασαν να κατέβει από τις σκάλες σέρνοντάς τον στο προαύλιο μέχρι την άλλη άκρη του σχολείου. Τρομοκρατημένοι και από κάποια απόσταση ακολούθησαν οι συμμαθητές-τριες του 14χρονου.

Η διδάσκουσα ήταν στο ισόγειο και ετοίμαζε την τάξη όπου θα γινόταν προβολή σε προτζέκτορα για να γίνει εκεί το μάθημα. Είδε που τραβούσαν το παιδί κι αυτό «κερωμένο» από τον φόβο και έτρεξε προσπαθώντας να το σώσει από τα χέρια τους. Επειδή όμως δεν κατάφερνε να το αποδεσμεύσει, φώναξε έντρομη για βοήθεια και μαζί με τον γυμνασιάρχη κάλεσαν την αστυνομία.

Στο άκουσμα της αστυνομίας, η μισή ομάδα των μαθητών κουκουλοφόρων τράπηκε σε φυγή, ενώ οι εναπομείναντες επιχείρησαν να σύρουν τον νεαρό μαθητή έξω από το σχολείο για να το κακοποιήσουν.

Όταν έφτασε η αστυνομία πήρε τα στοιχεία της ομάδας των 15 ατόμων αλλά τους άφησε ελεύθερους.

Στην ομάδα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, συμμετείχαν «μεγαλύτεροι, 18χρονοι, 20χρονοι από το ΕΠΑ.Λ». Ωστόσο, επειδή τα άτομα αυτά φορούσαν κουκούλες και μάσκες, δεν μπόρεσαν να αναγνωριστούν από τους εκπαιδευτικούς.

«Φοβόμασταν πιο πολύ για τον φίλο μας, γιατί αυτοί είναι επικίνδυνοι και φοβόμασταν μην τη στήσουν έξω από το σπίτι του» είπε στην ΑΥΓΗ συμμαθητής του 14χρονου, κάτι που, πέρα από το τραυματικό και βίαιο γεγονός για όλους, δείχνει πόσο αγαπητός είναι ο συγκεκριμένος μαθητής.

Ρατσιστική στοχοποίηση και στα social media

Μετά το περιστατικό της ρατσιστικής επίθεσης, το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα έδωσε εντολή για διεξαγωγή έρευνας για ρατσιστικά κίνητρα ως προς την εισβολή στο σχολείο, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ωστόσο, η ρατσιστική επίθεση δεν προέκυψε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Δεκαπέντε μέρες πριν από την εισβολή της 15μελούς ομάδας στο Γυμνάσιο, ο μαθητής είχε δεχτεί χυδαίες ρατσιστικές βρισιές στο Διαδίκτυο και απειλές για ξυλοδαρμό σε live που είχαν οργανώσει μαθητές στα σόσιαλ μίντια από άτομα που φοιτούν στο ΕΠΑ.Λ., όπως κατήγγειλαν στην ΑΥΓΗ μαθητές του Γυμνασίου που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο live καθώς και γονείς που ενημερώθηκαν από τα παιδιά τους για το ρατσιστικό bulling με στόχο τον 14χρονο μαθητή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μαθητών, κάποια από τα άτομα που πρωτοστάτησαν στην εισβολή στο σχολείο και στον τραμπουκισμό του μαθητή μπήκαν στο live που είχε προηγηθεί στο Διαδίκτυο και χωρίς να τον γνωρίζουν, του επιτέθηκαν με ρατσιστικές εκφράσεις: «Θα σε γ@μ#σ##με, αράπη», «Θα σε κάνουμε από μαύρο άσπρο στο ξύλο», «Μαϊμού», «Ατεντοκούμπο» κ.ά.

Exit mobile version