Χρυσόγονος για υποχρεωτικότητα: Θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα η επίκληση του άρθρου 25
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσόγονος για υποχρεωτικότητα: Θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα η επίκληση του άρθρου 25

SHARE THIS

«Θα ήταν πρόσφορο μέτρο η υποχρεωτικότητα στην εστίαση, θα πρέπει όμως να λάβει μέτρα η πολιτεία για το πώς θα επιβιώσουν αυτοί που είναι σε αναστολή».

«Επικίνδυνη» χαρακτήρισε την επίκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο άρθρο 25 του Συντάγματος και τη σύνδεσή του με την υποχρεωτικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο καθηγητής ΣυνταγματολόγοςΚώστας Χρυσόγονος, καθώς όπως δήλωσε παραπέμπει σε «ολοκληρωτικά καθεστώτα».

«Κατά τη γνώμη μου η επίκληση του άρθρου 25 του Συντάγματος είναι περιττή και ενδεχομένως και επικίνδυνη. Υπάρχει ειδικότερη διάταση, το άρθρο 21, που προβλέπει ότι το Κράτος οφείλει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών. Άρα δεν υπάρχει λόγος να πάμε στη διάταξη του άρθρου 25 που μιλά για ένα γενικό κι αόριστο χρέος εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης», είπε στον ΑΝΤ1 , ο Κώστας Χρυσόγονος, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

«Και είναι επικίνδυνη η επίκληση αυτής της διάταξης διότι αν το χρέος για κοινωνική αλληλεγγύη μπορεί να εξουδετερώσει οποιοδήποτε επιμέρους ατομικό δικαίωμα, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει όριο. Αυτό θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα, τα οποία αναγνωρίζουν τα ατομικά δικαιώματα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν έρχονται σε αντίθεση πχ με τους σκοπούς της οικοδομήσεως ενός συγκεκριμένου κοινωνικοπολιτικού συστήματος ή άλλα παρόμοια» συμπλήρωσε.

«Έχω αμφιβολίες για το κατά πόσο βολεύει και ωφελεί η χρήση υποχρεωτικού νόμου. Εδώ δεν προβλέπεται καταναγκασμός, είναι αντικίνητρο για τους μη εμβολιασμένους, ότι θα μπουν σε αναστολή», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι, «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προστατεύει έτσι».

«Θα ήταν πρόσφορο μέτρο η υποχρεωτικότητα στην εστίαση», απάντησε σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι, «θα πρέπει όμως να λάβει μέτρα η πολιτεία για το πώς θα επιβιώσουν αυτοί που είναι σε αναστολή».

Exit mobile version