Χρήστος Ζορμπάς: Ποινή χάδι για την εργοδοσία – «Δικαίωση μόνο αν πάψουν τα εργοδοτικά εγκλήματα»
902.GR
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρήστος Ζορμπάς: Ποινή χάδι για την εργοδοσία – «Δικαίωση μόνο αν πάψουν τα εργοδοτικά εγκλήματα»

SHARE THIS

«Δικαιοσύνη δεν είναι ο ένας χρόνος φυλάκιση με αναστολή, ποινή προφανώς αναντίστοιχη με το αδίκημα, λόγω προτέρου συννόμου βίου».

Ένοχους και τους τρεις κατηγορούμενους, την εργοδοσία της «Ήπειρος ΑΕΒΕ», τον διευθυντή του εργοστασίου και τον τεχνικό ασφαλείας, για την ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος του εργαζόμενου Χρηστού Ζορμπά, έκρινε το τριμελές Πλημμελειοδικείο Άρτας, εκδικάζοντας σήμερα την υπόθεση του εργατικού ατυχήματος του στο εργοστάσιο «Ήπειρος» το 2020.

Η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης δύο ετών όμως το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου τους και επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή στον καθένα.

Το Εργατικό Κέντρο της Άρτας έδινε διαρκείς μάχες εδώ και δυο χρόνια ενάντια στην προσπάθεια συγκάλυψης των εργοδοτικών ευθυνών. Στόχος της εργοδοσίας ήταν να μετατρέψει το θύμα σε θύτη, ώστε να ξεφορτωθεί την υποχρέωσή της για στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας προς τους εργαζόμενους, δημιουργώντας έτσι αρνητικό προηγούμενο για όλους τους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με το 902.gr.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι συνήγοροι της οικογένειας υποστήριξαν ότι αυτή «επί της ουσίας πάρθηκε εχθές το απόγευμα» αναφερόμενοι στο συγκλονιστικό συλλαλητήριο της Αρτινής κοινωνίας «όταν πλήθος κόσμου βάδισε πλάι μας στους δρόμους της Άρτας ζητώντας δικαιοσύνη για το Χρήστο. Ο Χρήστος δεν θα είναι ποτέ ξανά μαζί μας όμως δικαιώσαμε τη μνήμη του και αποδείξαμε την αλήθεια που προσπάθησαν συστηματικά να συγκαλύψουν. Μια απόφαση που ως οικογένεια αισθανόμαστε ότι, επί της ουσίας, πάρθηκε εχθές το απόγευμα, όταν πληθώρα κόσμου βάδισε πλάι μας στους δρόμους της Άρτας ζητώντας δικαιοσύνη για τον Χρήστο. Ο Χρήστος δεν θα είναι ποτέ ξανά μαζί μας, όμως δικαιώσαμε την μνήμη του και αποδείξαμε την αλήθεια που προσπάθησαν συστηματικά να συγκαλύψουν. Οι κατηγορούμενοι παρ’ ότι κρίθηκαν ένοχοι τους δόθηκε ποινή μόνον 12 μηνών με αναστολή.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του εργάτη, Χρήστου Ζορμπά, Θανάσης Καμπαγιάννης σχολίασε με νόημα την απόφαση με ανάρτηση στο προφίλ του, τονίζοντας πως «Δικαίωση θα έρθει μόνο αν πάψουν τα “εργατικά ατυχηματα”, που είναι όπως αποδείχτηκε σήμερα εργοδοτικά εγκλήματα»

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Ένοχος ο επιχειρηματίας Στέφανος Παντελιάδης και η εργοδοσία της “Ήπειρος” για ανθρωποκτονία του Χρήστου Ζορμπά από αμέλεια. Δικαιοσύνη δεν είναι ο ένας χρόνος φυλάκιση με αναστολή, ποινή προφανώς αναντίστοιχη με το αδίκημα, λόγω προτέρου συννόμου βίου. Δικαιοσύνη είναι αυτό που μας έδωσε χτες ο λαός της Άρτας με την ανταπόκριση στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Άρτας. Και δικαίωση θα έρθει μόνο αν πάψουν τα “εργατικά ατυχηματα”, που είναι όπως αποδείχτηκε σήμερα εργοδοτικά εγκλήματα.

Δικαιοσύνη για τον Χρήστο Ζορμπά. #justice4xristos»


Την ίδια ώρα στην ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης της εργοδοσίας ως έσχατο μέσο για την απόκρυψη των εγκληματικών ευθυνών της προσέφευγαν στην κατασυκοφάντηση του αδικοχαμένου Χρήστου Ζορμπά χαρακτηρίζοντας τον «ανεύθυνο» στην εργασία του αφού δεν αποδέχονταν να κάνει υπερωρίες,  και εμμέσως απέδωσαν ευθύνες και στους γονείς που τον άφησαν να δουλεύει ενώ φοβόταν για τις συνθήκες εργασίας, σύμφωνα πάντα με το ίδιο μέσο.

Exit mobile version