«Ζητούσαμε επειγόντως μέτρα εδώ και δέκα ημέρες, δεν εισακουστήκαμε»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ζητούσαμε επειγόντως μέτρα εδώ και δέκα ημέρες, δεν εισακουστήκαμε»

SHARE THIS

«Στα χωριά υπάρχουν κρούσματα που δεν καταγράφονται. Δεν μπορούν να δουλέψουν τα προγνωστικά μοντέλα χωρίς σωστά δεδομένα», είπε ο καθηγητής, Γιώργος Ατσαλάκης.

«Προ δεκαημέρου δημοσιοποιήσαμε ανάλυση με την οποία ζητούσαμε να μην περιμένουμε νέα δεδομένα σχετικά με την Όμικρον, αλλά να λάβουμε άμεσα μέτρα, έναντι της επέλασής της», είπε, μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης.

«Η πρόβλεψη που είχαμε κάνει και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πριν ενάμιση μήνα, μιλούσε για εκτίναξη των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Πριν δέκα ημέρες δημοσιοποιήσαμε ανάλυση στην οποία τονίζαμε την ανάγκη λήψης μέτρων, γιατί αν αφήσεις τον ιό περιμένοντας δεδομένα, θα είναι αργά. Είχαμε σχεδόν σίγουρη την υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον και δεν γνωρίζουμε ακόμα τον αριθμό των κρουσμάτων που θα χρειαστεί νοσηλεία στα νοσοκομεία.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Νοτίου Αφρικής, το ποσοστό αυτό είναι περίπου στο 50% αλλά για το 40% εξ αυτών η νοσηλεία διαρκεί μόνο μια ημέρα. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί τις επόμενες ημέρες, όπου θα δούμε τι ποσοστό των κρουσμάτων θα αναζητήσει νοσηλεία. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της Νοτίου Αφρικής είναι διαφορετικά καθώς εκεί μπήκαν στο καλοκαίρι, σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου έχουμε χειμώνα και ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών.

Κατά μέσο όρο σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες τα κρούσματα διπλασιάζονταν ανά δύο μέρες. Σε εμάς υπερδιπλασιάστηκαν σε μια μέρα και είναι κρίσιμο σήμερα και αύριο να βγει ο μέσος όρος. Σύμφωνα με τα δεδομένα θα έχουμε ένα αρκετά γρήγορο κύμα επέλασης της Όμικρον και ευελπιστούμε να έχει και σχετικά γρήγορη πτώση».

Διαπιστώνουμε πρόβλημα υποκαταγραφής της νόσου στα χωριά

«Στις χώρες με εμβολιαστική κάλυψη 50 με 60%, παρατηρείται ότι μειώθηκαν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή πριν τους εμβολιασμούς οκτώ στα εκατό κρούσματα χρειάζονταν νοσηλεία ενώ με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στο 60%, μόλις δυο στα εκατό κρούσματα χρειάζονται νοσηλεία. Στη χώρα μας αυτό το ποσοστό δεν μειώθηκε και παραμένει περίπου στο 6%, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν κρούσματα τα οποία δεν έχουν ανιχνευθεί. Στα χωριά δύσκολα δηλώνεται το κρούσμα. Καταγράφεται στο σύστημα μόνο όταν εκδηλώσει συμπτώματα και χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο».

Exit mobile version