100 πρώτες μέρες Μπάιντεν: Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου προέδρου;
ΚΟΣΜΟΣ

100 πρώτες μέρες Μπάιντεν: Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου προέδρου;

SHARE THIS

Την προηγούμενη Τετάρτη ο Μπάιντεν ορκίστηκε ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ήδη υπέγραψε 17 διατάγματα με τα οποία δίνει το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Οι προσδοκίες από το δίδυμο Μπαίντεν-Χάρις είναι υψηλές, με την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών να πιέζει σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως η δημόσια Υγεία, η διαγραφή των φοιτητικών χρεών, το δικαίωμα στη στέγαση για όλους.

Οι 100 πρώτες μέρες του νέου προέδρου περιλαμβάνει μια σειρά θεμάτων που θα δώσουν το στίγμα της νέας διοίκησης και το πως θα κινηθεί σε βάθος τετραετίας.

Πανδημία και επιτάχυνση εμβολιασμών

Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί την πρώτη μεγάλη πρόκληση του Μπάιντεν, με το 53% των Αμερικανών να ανησυχεί για την εξάπλωση του κορονοϊού, παρά τον εμβολιασμό, και το 70% να ανησυχεί για τις συνέπειες στην οικονομία.

Στόχος είναι μέσα στις πρώτες 100 μέρες να διασφαλιστούν εκατό εκατομμύρια δόσεις και να επιταχυνθούν σημαντικά οι εμβολιασμοί, που μέχρι σήμερα γίνονται με ρυθμούς χελώνας. Παράλληλα, ο Μπάιντεν θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τον οποίο είχαν αποχωρήσει επί ημερών Τραμπ, που κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΟΥ ότι ακολουθούσε «γραμμή Πεκίνου».

Τόνωση της οικονομίας

Γενναία τόνωση της οικονομίας ύψους 1.9 τρισ. δολαρίων, που αφορά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους, άνεργους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και μετριοπαθείς Δημοκρατικοί στο Κονγκρέσο εκφράζουν αμφιβολίες για το εύρος της στήριξης, αλλά και το που θα κατευθυνθούν τα ποσά αυτά. Κάποιοι συμβιβασμοί θα προκύψουν, όπως συνηθίζεται, ωστόσο ο Μπάιντεν δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις.

Μεταναστευτικό: Αποκατάσταση κάποιων αδικιών

Ανάμεσα στα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε ο Μπάιντεν είναι αυτό της επαναφοράς του DACA, δηλαδή του συστήματος δανειοδότησης των παιδιών μεταναστών που θέλουν να σπουδάσουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 νέοι είχαν στερηθεί, εξαιτίας του νόμου του Τραμπ, το όνειρό τους. Επίσης, ανακαλείται η διαταγή άμεσης απέλασης μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα και εισάγεται ρύθμιση για τη διαδικασία τακτοποίησης των εγγράφων τους όπου είναι δυνατό και προβλέπεται από το νόμο.

Αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου πολιτών από μουσουλμανικές χώρες που είχε επιβάλλει η διοίκηση Τραμπ, ο Μπάιντεν προχωρεί στην άρση των περιορισμών, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του αμερικανικού ΥΠΕΞ να εξετάζουν ανά περίπτωση τις συνέπειες αυτών των απαγορεύσεων σε κάθε πολίτη τρίτης χώρας από την πολιτική Τραμπ, με το αμερικανικό κράτος να αποκαθιστά κάθε πιθανή ζημιά. Πολλοί βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν τροπολογίες σε αυτή την τελευταία ρύθμιση, με επιχείρημα την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται από μεταναστευτικά ρεύματα που κινούνται προς τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα διασχίζοντας το Μεξικό, από χώρες όπως η Ονδούρα και η Νικαράγουα.

Κλιματική Αλλαγή: Επιστροφή στη Συμφωνία των Παρισίων

Πρώτο βήμα, που ήδη πραγματοποιήθηκε, είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Ο Μπάιντεν σκοπεύει να συγκαλέσει παγκόσμια σύνοδο κορυφής κατά της κλιματικής αλλαγής και να παροτρύνει τους πολιτικούς ηγέτες για την επίτευξη πιο φιλόδοξων στόχων. Δράση σε αυτό το πεδίο έχει αναλάβει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ως ειδικός εντεταλμένος για το κλίμα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Η αποκατάσταση σχέσεων με την ΕΕ και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η αποκατάσταση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της διοίκησης Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική. «Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης», είναι το μήνυμα που έστειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιενμ να σημειώνει ότι «ανυπομονούμε να έχουμε έναν φίλο στον Λευκό Οίκο» και ότι «ΗΠΑ και ΕΕ πρέπει να καταπολεμήσουν μαζί την κλιματική αλλαγή, την πανδημία, τη ρητορική μίσους μέσω πλατφορμών, αλλά και τις ψευδείς ειδήσεις που είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία».

Διαβάστε ακόμα: Θα ακολουθήσει ο Μπάιντεν την πολιτική Τραμπ στην Μέση Ανατολή;

Στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, πρόθεση του Μπάιντεν είναι αποκατάσταση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Τεχεράνης και η αναβίωση της συμφωνίας που είχε συνομολογηθεί επί ημερών Ομπάμα. Η νέα διοίκηση Μπάιντεν θα έχει να αντιμετωπίσει υποψίες, αβεβαιότητες και σε πολλές περιπτώσεις εχθρότητα από πολλούς βουλευτές, για το κατά πόσο δηλαδή είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ μια πιο ήπια πολιτική και διπλωματική προσέγγιση με το Ιράν.

Η Τεχεράνη εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει εκ νέου την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος, με όλες τις αραβικές κυβερνήσεις να θεωρούν αυτή την κίνηση ως ιδιαίτερα «επικίνδυνη» για την ασφάλεια στην περιοχή. Μια δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει ο Μπάιντεν, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τη στήριξη ενός τμήματος των Ρεπουμπλικανών στο Κονγκρέσο για να προχωρήσει σε μια τέτοια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Πολιτική ενάντια στις διακρίσεις

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να τερματίσει την Επιτροπή 1776 της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία επιχειρούσε μια αναθεωρητική προσέγγιση σχετικά με το καθεστώς της δουλείας στις ΗΠΑ.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος όρισε την Σούζαν Ε. Ράις, επικεφαλής του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής, ως συντονίστρια μιας επιτροπής που θα απαιτεί από όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες της χώρας να υποβάλλουν μηνιαίες εκθέσεις για τις ενέργειες που αναλαμβάνουν ενάντια στον συστημικό ρατσισμό. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις βάσει χρώματος, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού στον κρατικό μηχανισμό, στο πλαίσιο της καλύτερης εφαρμογής του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964.

Διαβάστε ακόμα: Διοίκηση Μπάιντεν: Ποια είναι τα νέα στελέχη της κυβέρνησης;

Exit mobile version