2021: Ποιες είναι οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας;
ΚΟΣΜΟΣ

2021: Ποιες είναι οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας;

SHARE THIS

Αυτή τη χρονιά, με τα εμβόλια να έχουν ξεκινήσει αλλά την πανδημία να παραμένει, πολλές χώρες θα εκλέξουν νέες πολιτικές ηγεσίες. Πως η φετινή χρονιά και οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών που προκάλεσε σε κοινωνία και οικονομία θα αποτυπωθούν στην κάλπη;

Γερμανία: Ένας κόσμος χωρίς την Μέρκελ

Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια οι Γερμανοί πολίτες θα εκλέξουν κυβέρνηση στην οποία δεν θα είναι επικεφαλής η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος αποχωρεί από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, με την κούρσα διαδοχής να κορυφώνεται. Τα μέλη του CDU θα κληθούν να εκλέξουν νέα ηγεσία που θα κατέβει στις εκλογές, τη στιγμή που η εκλογική φθορά και οι διαρροές ψηφοφόρων του κόμματος προς το AfD και τους Πράσινους συνεχίζεται.

Στο περσινό καρναβάλι του Ντίσελντορφ πρωτοεμφανίστηκαν μαζί οι Norbert Röttgen, Armin Laschet, Friedrich Merz και Jens Spahn, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της κούρσας διαδοχής στο CDU στην οποία συμμετέχουν μόνο άνδρες πολιτικοί. Credit: Lukas Schulze/Getty Images.

Ο διάδοχος της Μέρκελ θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά και κρίσιμα ζητήματα, με πιο φλέγοντα την νέα οικονομική κρίση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, το προσφυγικό και την πανδημία. Επίσης σημαντικά θέματα είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και η εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Ιράν: Οι σκληροπυρηνικοί περιμένουν στην γωνία

Οι «σκληροί» της Τεχεράνης δεν επιθυμούν αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την νέα ηγεσία Μπάιντεν, κάτι το οποίο έχουν ήδη καταστήσει σαφές ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου. Μια νίκη του υποψηφίου τους θα δυσκολέψει εξαιρετικά την επαναφορά της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, από το οποίο οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς το 2018.

Ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί στηρίζει την επαναφορά της συμφωνίας, αναγνωρίζοντας ότι αυτός είναι και ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να αρθούν οι κυρώσεις προς την Τεχεράνη και να «ανασάνει» η ιρανική οικονομία. Από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επίσης θέλει την επαναφορά της συμφωνίας, ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό ρεύμα σκεπτικισμού στο Κογκρέσο από πτέρυγες και των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών.

Ουγκάντα: Ήρθε η ώρα να αποχωρήσει ο Μουσεβένι;

Την επόμενη εβδομάδα διεξάγονται εκλογές στην Ουγκάντα με τον Γιοβερί Μουσεβένι, τον επί 24 συναπτά έτη πρόεδρο, να έχει απέναντί του τον πρώην ποπ-σταρ Μπόμπι Γουάιν, ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στη νεολαία και στα αστικά κέντρα της χώρας. Η καμπάνια δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ο Γουάιν και υποστηρικτές του συνελήφθησαν προ ημερών για πορεία διαμαρτυρίας κατά του προέδρου, με πολλές ΜΚΟ να μιλούν για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και πρόθεση του Μουσεβένι να φιμώσει την αντιπολίτευση.

Ο Μουσεβένι, ιδιαίτερα δημοφιλής στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, δεν θα τα παρατήσει εύκολα, ωστόσο ο Γουάιν δεν είναι εύκολος αντίπαλος, με την ομάδα του να δημιουργεί και μια εφαρμογή για να την παρακολούθηση των εκλογικών κέντρων και την δημοσίευσεη αναφορών για περιστατικά νοθείας και απάτης. Οι ισορροπίες στη χώρα είναι εύθραυστες και δεν αποκλείεται μετά το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης να δούμε περιστατικά βίας και συγκρούσεις μεταξύ των δύο πολιτικών στρατοπέδων.

Ρωσία: Εκλογές για τη Δούμα τον Νοέμβριο

Στο τέλος της χρονιάς οι Ρώσοι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη αντιπροσώπων στη ρωσική Βουλή. Οι εκλογές θα έρθουν σε μια περίοδο που η δημοφιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ιδιαίτερα χαμηλή – κάτω από 40% – με το κόμμα του «Ενωμένη Ρωσία» να αναμένεται ωστόσο να ανανεώσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.  

O Αλεξέι Ναβάλνι το 2019 σε ομιλία του στη Μόσχα. Credit: Dmitry Serebryakov/TASS/Getty.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο «σταρ» των αντι-κυβερνητικών κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, παραμένει στη Γερμανία μετά την δολοφονική απόπειρα εναντίον του και τις φήμες για εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας σε αυτή. Το εάν θα επιστρέψει στη Ρωσία για να ηγηθεί κινητοποιήσεων είναι ακόμη άγνωστο.

Σκωτία: Η Στάρτζεον ζητά δεύτερο δημοψήφισμα

Μετά το δημοψήφισμα του 2014 για την αποχώρηση της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία (το 55% ψήφισε «Όχι» τότε), το ζήτημα της ανεξαρτησίας επανέρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit.

Η πρωθυπουργός Νίκολα Στάρτζεον, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας και επικεφαλής του Εθνικού Σκωτσέζικου Κόμματος, ζητά ένα νέο δημοψήφισμα, με τον Μπόρις Τζόνσον να αρνείται κατηγορηματικά να συνηγορήσει σε κάτι τέτοιο. Ο Τζόνσον τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «είναι πολύ νωρίς για νέο δημοψήφισμα». Πιθανή ωστόσο νίκη της Στάρτζεον στις εκλογές του Μαΐου αναμένεται να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο πολιτικής διαμάχης και έντασης μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου, με τις συνέπειες να διαχέονται στην κεντρική πολιτική σκηνής της Μεγάλης Βρετανίας.   

Νότια Αμερική: Το τρίγωνο Χιλή – Περού – Μεξικό

Πολλά κράτη της Νοτίου Αμερικής έχουν εκλογές φέτος.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η Χιλή, με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου να έρχονται έπειτα από μια μεγάλη περίοδο έντασης, μαζικών κινητοποιήσεων και ενός δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση. Βασική επιδίωξη των διαδηλωτών και τμήματος της προοδευτικής αντιπολίτευσης είναι η οριστική απάλειψη στοιχείων της εποχής Πινοσέτ από το Σύνταγμα της χώρας, με τον πρόεδρο Πινιέρα να αναζητεί τρόπους να καθυστερήσει με κάθε τρόπο μια τέτοια εξέλιξη.

Στο Περού, ο κορονοϊός και η οικονομική ύφεση έχουν δημιουργήσει βαθιά πολιτική αστάθεια, με τη χώρα να αλλάζει τρεις προέδρους σε μια εβδομάδα. Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο, με τους Περουβιανούς να έχουν κουραστεί από την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων.

Στο Μεξικό, τέλος, οι νομοθετικές εκλογές στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να αποτελέσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Λόπεζ Ομπραδόρ, ο οποίος παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς ηγέτες στη Λατινική Αμερική.

O Ομπραδόρ στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση δημοσιογράφων και συντακτών στο προεδρικό μέγαρο. Credit: Alejandro Cegarra/Bloomberg. 

Exit mobile version