Αϊόβα: Θρίαμβος του Ντόλαλντ Τραμπ στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων
AP PHOTO
ΚΟΣΜΟΣ

Αϊόβα: Θρίαμβος του Ντόλαλντ Τραμπ στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων

SHARE THIS

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται ήδη από την πρώτη ψηφοφορία ως το απόλυτο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, ο Ντόναλντ Τραμπ σάρωσε στις πρώτες προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα για την ανάδειξη του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, εξασφαλίζοντας 20 από τους 40 εκλέκτορες της πολιτείας, ενώ από τους κυριότερους εσωκομματικούς αντιπάλους του, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις θα έχει 8 εκλέκτορες, ενώ η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι θα υποστηριχθεί από 7 εκλέκτορες.

Ήδη ένας εκ των υπόλοιπων υποψηφίων, ο επιχειρηματίας Βιβέκ Ραμασουάμι, παρότι κατόρθωσε να βγάλει 2 εκλέκτορες, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων δηλώνοντας ότι στη συνέχεια θα στηρίξει τον Τραμπ.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται ήδη από την πρώτη ψηφοφορία ως το απόλυτο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, όπως άλλωστε προβλέπουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Παρά τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για εγκληματικές πράξεις, αυτά δεν φαίνεται να πτοούν τους ψηφοφόρους του, που πολλοί από αυτούς βλέπουν πολιτικά κίνητρα πίσω τους. Μάλιστα, το 66% από αυτούς δηλώνουν πεπεισμένοι ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν κέρδισε στις εκλογές του 2020, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ ποτέ δεν παρουσίασε στοιχεία για την εκλογική απάτη που κατήγγειλε κατά την προηγούμενη προσέλευση στις κάλπες.

Οι οπαδοί του θεωρούν ότι με το δόγμα του “America first” θα δουν καλύτερες μέρες στα οικονομικά τους και θα καταπολεμήσει το τεράστιο ρεύμα μετανάστευσης που παρατηρείται στα νότια σύνορα της χώρας, εφόσον επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο των Δημοκρατικών κατηγορούν τον Τραμπ ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρου του κόσμου με τις πολιτικές απομόνωσης και προστατευτισμού που ακολούθησε κατά την πρώτη του θητεία, θυμίζοντας χαρακτηριστικά την απόσυρση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν ή τις απειλές για έξοδο από το ΝΑΤΟ.

Όμως και εκτός των συνόρων της υπερδύναμης διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες για το τι μπορεί να σημαίνει η επανάκαμψη του τραμπισμού στην Ουάσιγκτον. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο γαλλικό κανάλι France 2, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε ξεκάθαρα σαν απειλή την πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι κατά την πρώτη του θητεία σε καμία περίπτωση τα αμερικάνικα συμφέροντα δεν ήταν ευθυγραμμισμένα με τα ευρωπαϊκά στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας, των εμπορικών δασμών και των δεσμεύσεων για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στον πόλεμο με τη Ρωσία για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει μέχρι στιγμής βοήθεια ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Είναι ιδιαίτερα αμφίβολο κατά πόσο θα συνεχιστεί η αμερικανική στήριξη λαμβάνοντας υπόψη τις αμφιβολίες που διατυπώνουν πρόσφατα πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και τη θέση περί απομονωτισμού του Τραμπ από τον κόσμο.

Στο οικονομικό πεδίο, ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος ήδη από την προηγούμενη θητεία του υποσχόταν μάχη κατά της παγκοσμιοποίησης και της επιστροφής θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην περιοχή της “Rust Belt”, δηλαδή της ευρύτερης βιομηχανικής ζώνης και των μεγαλουπόλεων που εκτείνονται γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες, η οποία έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες από την αποβιομηχάνιση και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Με αυτήν την ατζέντα είχε κατορθώσει τότε να αποσπάσει πολλές ψήφους σε αυτές τις περιοχές από εργατικά λαϊκά στρώματα, τα οποία παραδοσιακά αποτελούσαν προνομιακό κοινό για τους Δημοκρατικούς.

Με αυτό το σκοπό, ο Τραμπ ξεκίνησε διάφορους εμπορικούς πολέμους, κυρίως όμως με την Κίνα, επιβάλλοντας εισαγωγικούς δασμούς μέχρι και 25% σε πολλά προϊόντα, προκαλώντας αντίποινα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Όμως και εναντίον των παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ καταφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ σε αυτόν τον πολυεπίπεδο εμπορικό πόλεμο αποβλέποντας στην προστασία της βιομηχανίας της χώρας του, όπως ήταν για παράδειγμα οι δασμοί που επέβαλλε στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από της ΕΕ.

Οι επικριτές του πρώην προέδρου διαβεβαιώνουν ότι οι πολιτικές που ακολούθησε την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης θα ωχριούν μπροστά σε αυτές που σκοπεύει να εφαρμόσει σε μια δεύτερη θητεία. Σύμφωνα με τη Washington Post, στο πρόγραμμα του Τραμπ περιλαμβάνεται πρόβλεψη για δασμό 10% σε όλες τις ξένες εισαγωγές στις ΗΠΑ, ακόμη και από την ΕΕ.

Exit mobile version