Ανήσυχη η Κομισιόν για την πτώση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα ζητήματα αμυντικής ασφάλειας με αφορμή την Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ανήσυχη η Κομισιόν για την πτώση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα ζητήματα αμυντικής ασφάλειας με αφορμή την Ουκρανία

SHARE THIS

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, περιέγραψε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον, στη σκιά και των ανακοινώσεων για πληθωρισμό-ρεκόρ 5,8% τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη.

«Δεν είμαστε τίποτα τρελοί γραφειοκράτες» τόνισε εμφατικά σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο οι σκληροί δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ίσχυαν πριν από την πανδημία να μην επιστρέψουν σύντομα.

Καμία οριστική απόφαση δεν υπάρχει προς το παρόν, ωστόσο αναμένονται σχετικές εξελίξεις τον Μάιο, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν. Είναι δεδομένο ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανακοίνωση της Γερμανίας για κατακόρυφη αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ αλλάζει το σκηνικό και τις αποφάσεις της ΕΕ συνολικά, ωστόσο ακόμη υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το εάν η δημοσιονομική χαλάρωση εφαρμοστεί συνολικά και σε άλλους τομείς και δεν αφορά μόνο τις εξοπλιστικές δαπάνες.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι περιέγραψε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον, στη σκιά και των ανακοινώσεων για πληθωρισμό-ρεκόρ 5,8% τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, αναφερόμενος στον σοβαρό αντίκτυπο του πολέμου στις τιμές των αγαθών και στην ενέργεια. «Το φυσικό αέριο αυξήθηκε 28% και από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Η προσδοκία μας είναι ότι οι τιμές θα είναι υψηλές για μεγάλο μέρος του έτους, αν όχι όλο. Εξαρτάται από τις συνθήκες», προεξοφλώντας ότι η πρόβλεψη της Κομισιόν για επαναφορά του πληθωρισμού σε φυσιολογικά επίπεδο στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 δεν θα επαληθευτεί.

«Ο αντίκτυπος των κυρώσεων είναι ακόμη μεγαλύτερος και ταχύτερος από ό,τι περιμέναμε» παραδέχτηκε ο Ιταλός επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα της αυτονομίας και της ανταγωνιστικότητάς της, που αφορά και τις αμυντικές δαπάνες. «Αν λάβουμε ισχυρή απόφαση για την αυτονομία μας στην άμυνα σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, υπάρχει αρκετός χώρος για να συμπεριλάβουμε αυτού του είδους τις επενδύσεις υπό ειδική μεταχείριση. Αλλά το συζητάμε ακόμη» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να κρύβει ωστόσο τον προβληματισμό της Κομισιόν για την σοβαρή πτώση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα ζητήματα ασφάλειας που έχουν προκύψει.

Exit mobile version