Ασάνζ: «Επικίνδυνα κοντά» στην έκδοσή του στις ΗΠΑ
AP FRANK AUGSTEIN
ΚΟΣΜΟΣ

Ασάνζ: «Επικίνδυνα κοντά» στην έκδοσή του στις ΗΠΑ

SHARE THIS

Οι δικηγόροι του αναμένεται να προσφύγουν ξανά στο δικαστήριο, κάνοντας ακόμα μια έφεση για την απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ.

Ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε, σύμφωνα με τους οικείους του, την τελευταία έφεση που κατέθεσαν οι δικηγόροι του.

Οι δικηγόροι του λένε ότι θα προσφύγουν ξανά στο ίδιο δικαστήριο, την ώρα που φουντώνουν οι φόβοι ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και κυβερνητικών εγγράφων στο WikiLeaks.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, Τζόναθαν Σουίφτ, σε μια απόφαση τριών σελίδων που εκδόθηκε την Τρίτη, απέρριψε και τους οκτώ λόγους της προσφυγής του Ασάνζ κατά της διαταγής έκδοσης στις ΗΠΑ, που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο η τότε υπουργός Εσωτερικών του Πρίτι Πατέλ.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε»

Ωστόσο, η σύζυγος του Αυστραλού δημοσιογράφου, Στέλλα Ασάνζ, είπε ότι εκείνος θα υποβάλει «ανανεωμένη αίτηση προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο» την επόμενη βδομάδα.
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε, το θέμα θα εκδικαστεί ενώπιον δύο νέων δικαστών σε δημόσια ακρόαση.

«Και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε και ότι ο Τζούλιαν δεν θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν για το υπόλοιπο της ζωής του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για τη δημοσίευση έγκυρων πληροφοριών που αποκάλυψαν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε.

Ο πατέρας του Ασάνζ, Τζον Σίπτον, είπε ότι οι λόγοι του γιου του για νέα ακρόαση ήταν «σαφείς, ευσταθείς και δίκαιοι».

«Η οικογένεια του Τζούλιαν παρακολουθεί τρομοκρατημένη και όλοι οι άνθρωποι με αίσθημα δικαίου σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με βαθιά ανησυχία», είπε.

Η έφεση του Ασάνζ επιχειρηματολόγησε ότι η Πατέλ, ως υπουργός Εσωτερικών, υπέπεσε σε λάθος στην απόφασή της να εγκρίνει την εντολή έκδοσης, επειδή το αίτημα παραβίαζε τη συνθήκη έκδοσης ΗΠΑ-Βρετανίας, η οποία αναφέρει ότι «η έκδοση δεν θα πραγματοποιηθεί, εάν το αδίκημα για το οποίο ζητείται η έκδοση είναι πολιτικής φύσεως». Η νομική ομάδα του επιμένει ότι η επιθυμία των ΗΠΑ να δικάσουν τον Ασάνζ έχει πολιτικά κίνητρα από πίσω.

Η έφεση αξιώνει επίσης ότι ο Ασάνζ διώκεται για προστατευόμενο λόγο και ότι το ίδιο το αίτημα έκδοσης είναι καταχρηστικό στη διαδικασία.

Η νομική ομάδα του Ασάνζ υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρερμηνεύει συνεχώς τα βασικά γεγονότα της υπόθεσης στα βρετανικά δικαστήρια.

Η απόρριψη των λόγων έφεσης από τον Σουίφτ αφήνει μόνο ένα τελευταίο βήμα σε ό,τι αφορά στα βρετανικά δικαστήρια. Η υπεράσπιση έχει πέντε εργάσιμες ημέρες περιθώριο για να υποβάλει έφεση 20 σελίδων σε μια επιτροπή δύο δικαστών, οι οποίοι θα συγκαλέσουν δημόσια ακρόαση. Μετά απ’ αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω προσφυγών σε εγχώριο επίπεδο.

«Εχει ακόμα μαχητικό πνεύμα, ελπίζουμε να τα καταφέρει»

Ο αδερφός του Ασάνζ, Γκάμπριελ Σίπτον, είπε στον Guardian ότι η απόρριψη της προσφυγής του από το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν μια σοβαρή εξέλιξη, «που τον αφήνει επικίνδυνα κοντά στην έκδοση τώρα».

Ο Shipton είπε ότι οι στιγμές της αποτυχίας ήταν «οι πιο δύσκολες» για τον αδελφό του.

«Αυτοί οι καιροί είναι πάντα πολύ δύσκολοι για τον Τζούλιαν στη φυλακή. Είναι προφανώς επικεντρωμένος σε αυτήν την επόμενη έφεση … αλλά δεν τα πάει καλά. Αυτή η επική μάχη διαρκεί 13 χρόνια και επηρεάζει το σώμα και το μυαλό του.

«Αλλά έχει ακόμα μαχητικό πνεύμα, απλά ελπίζουμε να τα καταφέρει».

Τελευταία ελπίδα του Αυστραλού δημοσιογράφου θα είναι τότε η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο έχει ήδη υποβάλλει αίτηση για έφεση από τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως επιβεβαίωσε και το νομικό σώμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ βρίσκεται αντιμέτωπος με 175 χρόνια κάθειρξης στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για 18 κακουργήματα για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και κυβερνητικών εγγράφων στο WikiLeaks, κυρίως προϊόν διαρροής από την πρώην αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ.

Η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση αλλά αφέθηκε ελεύθερη αφού έλαβε αμνηστία το 2017 από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ιδρυτής των Wikileaks κρατείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη βρετανική φυλακή Belmarsh, με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται διαρκώς -λένε οι δικηγόροι και η οικογένεια του- την ώρα που δίνουν μάχη με νύχια και με δόντια για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

 

Exit mobile version