Blinne Ní Ghrálaigh: Η Ιρλανδή δικηγόρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
AP PHOTO
ΚΟΣΜΟΣ

Blinne Ní Ghrálaigh: Η Ιρλανδή δικηγόρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

SHARE THIS

Ορμώμενη από μια αταλάντευτη αναζήτηση ηθικής δικαιοσύνης, που μοιάζει με την επιδίωξη του ίδιου του πεπρωμένου, η Blinne Ní Ghrálaigh στάθηκε θαρραλέα σε μια δικαστική αίθουσα για άλλη μια φορά για να ακουστεί από 17 δικαστές και εκατομμύρια παγκόσμιους πολίτες.

Η Blinne Ní Ghrálaigh πιθανώς εξεπλάγη από τους αμέτρητους επαίνους για τη δυνατή τελική της δήλωση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ), στην οποία κατηγόρησε με τόλμη το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, οι ακλόνητες πεποιθήσεις και οι εμπειρίες της Ní Ghrálaigh την είχαν προετοιμάσει για να εκφωνήσει αυτή τη βαθιά προσωπική και συμπονετική επιχειρηματολογία.

Όταν ήταν 12 ετών, η Ní Ghrálaigh βρήκε στο ράφι της μητέρας της ένα φυλλάδιο για τη Majella O’Hare. Το 1976, ένας Βρετανός αλεξιπτωτιστής είχε πυροβολήσει πισώπλατα το κοριτσάκι καθώς πήγαινε στην εκκλησία στη βορειοϊρλανδική πόλη Whitecross. Μοιράστηκε αυτή την ιστορία κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο περιοδικό Irish Legal News το 2022, όταν επιλέχθηκε ως “δικηγόρος του μήνα”.

Η Ní Ghrálaigh πήγε στη μητέρα της κλαίγοντας και τη ρώτησε πώς άφησαν να συμβεί κάτι τόσο τρομερό. Η απάντηση της μητέρας προς τη νεαρή της κόρη ήταν: “Κάνε κάτι γι’ αυτό”. Η Ní Ghrálaigh λέει: “Σκέφτομαι συχνά την απάντηση της μητέρας μου. Τα λόγια της άγγιξαν μια πολύ βαθιά χορδή. Και έχω κρατήσει αυτό το φυλλάδιο όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα είναι κορνιζαρισμένο πάνω από το γραφείο μου για να μου υπενθυμίζει τι με έφερε εδώ”.

Σύμφωνα με την El Pais, έχοντας εγγραφεί ως barrister (δικηγόρος που ειδικεύεται στη δικαστική υπεράσπιση και στη διαιτησία) από το 2005, η Ní Ghrálaigh εργάζεται στο Matrix Chambers, μία δικηγορική εταιρεία με γραφεία στο Λονδίνο, τη Γενεύη και τις Βρυξέλλες. Πρόσφατα εντάχθηκε στη νοτιοαφρικανική νομική ομάδα που προσέφυγε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με κατηγορίες κατά του Ισραήλ για γενοκτονία.

Η ευελιξία του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν έντονο πάθος για τη δημόσια υπηρεσία και τη δικαιοσύνη να ακολουθήσουν καριέρα στη νομική επιστήμη, ακόμη και αν αυτό δεν ήταν ο αρχικός τους σκοπός. Η Ní Ghrálaigh σπούδασε γαλλικά και λατινικά στο Queens’ College του Cambridge. Μόνο μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών της ανακάλυψε το ενδιαφέρον της για τη νομική επιστήμη και άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα προς αυτή την καριέρα.

Η Ní Ghrálaigh εργάστηκε για δύο χρόνια σε ένα αμερικανικό  think tank για να εξοικονομήσει τα χρήματα που θα χρειαζόταν για τη νομική σχολή. Η συμβατική πορεία σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει στους φοιτητές νομικής να γίνουν solicitors – δικηγόροι που επικεντρώνονται περισσότερο στην προετοιμασία υποθέσεων και στην εργασία γραφείου παρά στην παράσταση στα ακροατήρια. Ωστόσο, ο χαρακτήρας κάποιου καθορίζει το πεπρωμένο του. Ο μαχητικός χαρακτήρας της Ní Ghrálaigh την οδήγησε να δεχτεί μια θέση ως νομική παρατηρήτρια στην Επιτροπή Έρευνας της Βόρειας Ιρλανδίας για τη Ματωμένη Κυριακή, ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο ακραίας βίας στη μακρόχρονη θρησκευτική σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία. Στις 30 Ιανουαρίου 1972, 14 άοπλοι πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά για τα πολιτικά δικαιώματα στην πόλη Londonderry σκοτώθηκαν από τον βρετανικό στρατό.

“Ήταν τεράστιο προνόμιο να είμαι μέρος αυτής της ιστορικής νομικής διαδικασίας και να εκπροσωπήσω και να γνωρίσω τις οικογένειες, με αρκετές από τις οποίες διατηρούμε φιλική σχέση μέχρι σήμερα”, δήλωσε στο Irish Legal News. “Η ακλόνητη αξιοπρέπεια, η ανθεκτικότητα και η σταθερότητα στην αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης επί τόσα χρόνια ήταν και παραμένει μία απόλυτη πηγή εμπνευσης”. Η υπόθεση αυτή έπεισε τη Ní Ghrálaigh ότι η πραγματική της κλίση ήταν να γίνει συνήγορος υπεράσπισης.

Η Ní Ghrálaigh πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στο Λονδίνο, ενώ τα οικογενειακά καλοκαίρια ήταν πάντα αφιερωμένα στην Ιρλανδία. Μιλάει άπταιστα γαελικά και γνωρίζει καλά τη μουσική και το χορό του νησιωτικού έθνους. Η μητέρα της, η Neasa, μεγάλωσε στο Δουβλίνο αλλά έχει ρίζες στην κομητεία Mayo στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας, και ενστάλαξε στις κόρες της μια ισχυρή προσήλωση στον ιρλανδικό ρεπουμπλικανισμό (το πολιτικό κίνημα για την ενότητα και την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας).

Ο παλαιστινιακός αγώνας έχει προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης στην Ιρλανδία, όπως ακριβώς και στη Νότια Αφρική. Το 2009, η Ní Ghrálaigh συμμετείχε σε μια αποστολή νομικής παρατήρησης στη Γάζα που είχε αναλάβει ο ΟΗΕ μετά τη στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ, γνωστή ως Επιχείρηση “Χυμένο Μολύβι”. “Το επίπεδο της καταστροφής και του τραύματος που έζησα στη Γάζα είναι δύσκολο να εκφραστεί με λόγια. Ήταν μια από τις εμπειρίες της επαγγελματικής μου ζωής που με σημάδεψε περισσότερο”, δήλωσε. Όταν πέθανε η μητέρα της το 2011, η οικογένεια ζήτησε να γίνουν δωρεές στην Εκστρατεία Αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη αντί για λουλούδια.

Η Ní Ghrálaigh ειδικεύεται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και στην υπεράσπιση του δικαιώματος διαμαρτυρίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές νομικές υποθέσεις υψηλού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας της Κροατίας για γενοκτονία κατά της Σερβίας στο ΔΔΔ. Η υπόθεση που έκανε τη Ní Ghrálaigh διάσημη ήταν όταν εκπροσώπησε τη μοναδική γυναίκα κατηγορούμενη στην υπόθεση των “Colston Four” – τη Rhian Graham. Οι “Τέσσερις του Κόλστον” ήταν οι διαδηλωτές που απαλλάχθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 από ενόρκους από την κατηγορία της εγκληματικής ενέργειας επειδή αναποδογύρισαν το άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας του Black Lives Matter.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν σε μια υπόθεση-ορόσημο που αναγνώρισε ισχυρές αξίες ηθικής και κοινωνικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο των ποινικών κανόνων. Η Ní Ghrálaigh παρουσίασε με επιτυχία το επιχείρημα της “πίστης στη γενική αποδοχή”, σύμφωνα με το οποίο οι τέσσερις κατηγορούμενοι πίστευαν ότι η επίθεσή τους σε δημόσια περιουσία ήταν δικαιολογημένη, καθώς ήταν πεπεισμένοι ότι οι πολίτες του Μπρίστολ (Αγγλία) υποστήριζαν την απομάκρυνση του αγάλματος. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η απόδοση τιμής σε κάποιον που ήταν υπεύθυνος για την υποδούλωση πάνω από 80.000 ανθρώπων και τον θάνατο 20.000 άλλων ήταν εκ φύσεως εγκληματική.

“Η Σύμβαση κατά της Γενοκτονίας” είναι κάτι περισσότερο από νομικό προηγούμενο. Πρόκειται επίσης κατ’ ουσίαν για την επιβεβαίωση και την έγκριση στοιχειωδών αρχών της ηθικής”, δήλωσε η Ní Ghrálaigh στην καταληκτική της δήλωση στο ΔΔΔ, πριν καλέσει το δικαστήριο να εφαρμόσει τα προσωρινά μέτρα για την παύση των ισραηλινών επιθέσεων που επείγουν και είναι τόσο αναγκαία για την αποτροπή περαιτέρω ανεπανόρθωτης βλάβης στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα.

Ορμώμενη από μια αταλάντευτη αναζήτηση ηθικής δικαιοσύνης, που μοιάζει με την επιδίωξη του ίδιου του πεπρωμένου, η Blinne Ní Ghrálaigh στάθηκε θαρραλέα σε μια δικαστική αίθουσα για άλλη μια φορά για να ακουστεί από 17 δικαστές και εκατομμύρια παγκόσμιους πολίτες.

Exit mobile version