Μπορούν οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον κορονοϊό;
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορούν οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον κορονοϊό;

SHARE THIS

Τα πρόσφατα κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των εμβολιασμένων παικτών της ομάδας μπέιζμπολ Yankees της Νέας Υόρκης αλλά και εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης δημιουργούν προβληματισμό στην ιατρική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Όταν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ άλλαξε τις οδηγίες του σχετικά με τη χρήση μάσκας στις 13 Μαΐου, πολλοί Αμερικανοί μπερδεύτηκαν. Τώρα όποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να συμμετέχει σε εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες, μικρές ή μεγάλες, χωρίς να φοράει μάσκα ή να κρατάει αποστάσεις.

Ο Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν, δήλωσε ότι η νέα κατευθυντήρια γραμμή «βασίζεται στην εξέλιξη της επιστήμης» και «λειτουργεί ως κίνητρο» για τα σχεδόν δύο τρίτα (2/3) των Αμερικανών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη πλήρως να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν την εμβολιαστική διαδικασία.

Ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω υποκείμενων νοσημάτων. Άλλοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω καρκίνου ή ιατρικών θεραπειών, μπορεί να μην προστατεύονται πλήρως από τους εμβολιασμούς. Τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών είναι επιλέξιμα πλέον για το εμβόλιο της Pfizer, ωστόσο κανένα εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί για τα σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Καθώς αίρονται οι περιορισμοί και οι άνθρωποι αρχίζουν να αφήνουν τις μάσκες τους στο σπίτι, κάποιοι ανησυχούν: Μπορεί να κολλήσει κάποιος κορονοϊό από κάποιον που είναι εμβολιασμένος; Στις ΗΠΑ το ερώτημα έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο, με την ακαδημαϊκή κοινότητα να προχωρά σε έρευνες και να αναζητά απαντήσεις.

Ερευνητές ήλπιζαν να σχεδιάσουν ασφαλή εμβόλια κορονοϊού που θα απέτρεπαν τουλάχιστον τους μισούς από τους ανθρώπους που εμβολιάζονταν από το να εμφανίσουν συμπτώματα κορονοϊού.

Μέχρι σήμερα τα διαθέσιμα εμβόλια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες. Για παράδειγμα, σε 6,5 εκατομμύρια κατοίκους του Ισραήλ, ηλικίας 16 ετών και άνω, το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 95,3% μετά από δύο εμβολιασμούς. Μέσα σε δύο μήνες, μεταξύ των 4,7 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων, οι ανιχνεύσιμες λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 30 φορές. Ομοίως στην Καλιφόρνια και το Τέξας, μόνο το 0,05% των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης βρέθηκε θετικό μετά τον εμβολιασμό σε κορονοϊό.

Η προστασία και η πρόληψη συμβαδίζουν

Τα εμβόλια συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης μιας μολυσματικής νόσου, καταστρέφοντας σε σημαντικό βαθμό την αλυσίδα της μόλυνσης. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός από μόνος του είναι απίθανο να επιτύχει ανοσία αγέλης και να περιορίσει πλήρως τον κορονοϊό.

Στην πραγματικότητα ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για την εξάλειψη οποιασδήποτε ασθένειας ή και να μην τα καταφέρει ποτέ τελείως. Ακόμη και ασθένειες που έχουν σχεδόν «εξαλειφθεί» – όπως η ανεμοβλογιά, η ιλαρά και ο κοκκύτης – μπορούν να επανεμφανιστούν με την εξασθένηση της ανοσίας και τη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού.

Το πρόσφατο ξέσπασμα περιστατικών κορονοϊού μεταξύ των εμβολιασμένων παικτών της ομάδας μπέιζμπολ New York Yankees δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι όχι μόνο μπορούν να μολυνθούν, αλλά και να μεταδώσουν τον κορονοϊό. Ένα παρόμοιο ξέσπασμα του κορονοϊού σε εργαζόμενους στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης δείχνει ότι, ακόμη και μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων, νέες και πιο μολυσματικές παραλλαγές μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα.

Έως ότου συγκεντρωθούν κάποια ασφαλή δεδομένα το επόμενο διάστημα σχετικά με την διάρκεια ανοσίας των εμβολιασμένων και στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, πολλοί επιδημιολόγοι έχουν επιλέξει να κρατούν μικρό καλάθι σχετικά με τις πιθανότητες μόλυνσης. Προς το παρόν ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας, εξακολουθούν να αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας απέναντι στη διασπορά του κορονοϊού.

Exit mobile version