Χιλή: Ημέρα δημοψηφίσματος για να «ξηλωθεί» το Σύνταγμα Πινοσέτ
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Ημέρα δημοψηφίσματος για να «ξηλωθεί» το Σύνταγμα Πινοσέτ

SHARE THIS
Σήμερα, Κυριακή 25 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται στη Χιλή το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, το οποίο είχε αναβληθεί τον περασμένο Απρίλιο λόγω της πανδημίας.
Το σημερινό δημοψήφισμα αποτελεί προϊόν της μαζικής κινητοποίησης του χιλιανού λαού, από τον Οκτώβρη του 2019. Πολύμηνες κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που ζητούσαν συνταγματική μεταρρύθμιση και απόσυρση άρθρων που κρατούν από την περίοδο της χούντας Πινοσέτ.
Στις πολύμηνες κινητοποιήσεις κρίσιμος ήταν ο ρόλος της συντονιστικής επιτροπής της «Κοινωνικής Ενότητας», γύρω από την οποία συσπειρώθηκαν εκατοντάδες οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμοί, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα και ζητώντας ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των λαϊκών στρωμάτων.
Οι διαδηλώσεις του 2019 και των αρχών του 2020 έχουν αφήσει πίσω τους πάνω 30 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες συλληφθέντες, με αμέτρητα περιστατικά ωμής, βίαιης αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Τι γίνεται μετά το δημοψήφισμα;
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν στο δημοψήφισμα να τεθεί το ερώτημα εάν οι πολίτες συμφωνούν για ένα νέο Σύνταγμα και σε δεύτερο επίπεδο με ποιον τρόπο μπορεί αυτό να συμβεί. Σε αυτό το δεύτερο επίπεδο, προτείνονται δύο εκδοχές: Η πρώτη αφορά στη συνταγματική μεταρρύθμιση μέσα από ένα Μεικτό Συνταγματικό Σώμα κατά 50% από τους υπάρχοντες βουλευτές και κατά 50% από εκλεγμένους από το λαό αντιπροσώπους, ενώ η δεύτερη εκδοχή αφορά στη σύσταση Συντακτικού Σώματος από εκλεγμένους αντιπροσώπους.


Όποια από τις δύο επιλογές προκριθεί, το Σώμα που θα προκύψει θα κληθεί να αναθεωρήσει το Σύνταγμα σε βάθος 9 μηνών με δυνατότητα μιας παράτασης κατά 3 μήνες. Στη συνέχεια το κείμενο θα τεθεί σε νέο δημοψήφισμα. Στην περίπτωση που δεν εγκριθεί, θα ισχύει το προηγούμενο Σύνταγμα. Επίσης, τα κόμματα αποφάσισαν οι κανόνες της διαδικασίας και τα ίδια τα αναθεωρητέα άρθρα από το Σώμα των Συντακτών να εγκρίνονται με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, άνω του 65% των πολιτών εγκρίνει την κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος, ωστόσο μένει να δούμε και κατά πόσο η πανδημία θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τη συμμετοχή στην κάλπη.
Exit mobile version