Διεθνές Δικαστήριο: Πυρά κατά του Ισραήλ για τη Γάζα
AP PHOTO
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές Δικαστήριο: Πυρά κατά του Ισραήλ για τη Γάζα

SHARE THIS

Το Ισραήλ δεν συμμετέχει στην διαδικασία, αλλά έστειλε γραπτή ανακοίνωση δηλώνοντας ότι η έκδοση γνωμοδότησης θα είναι επιζήμια στην επίτευξη διευθέτησης με τους Παλαιστίνιους μέσω διαπραγματεύσεων.

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μεταφέρθηκε σήμερα το ενδιαφέρον, παρά τις αιματηρές εξελίξεις στη Γάζα, όπου χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, η Ολλανδία, το Μπανγκλαντές και το Βέλγιο καταθέτουν για τα όσα διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, στις 26 Φεβρουαρίου, περισσότερα από 50 κράτη αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον των δικαστών, με την μη δεσμευτική απόφαση να αναμένεται σε αρκετούς μήνες, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

Από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ζητηθεί να εξετάσει την «κατοχή, εποικισμό και προσάρτηση» που έχει επιβάλει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, «τα μέτρα που έχουν ως στόχο την μεταβολή της δημογραφικής σύνθεσης, του χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιεράς Πόλης της Ιερουσαλήμ και την υιοθέτηση διακριτικού χαρακτήρα νομοθεσίας και μέτρων». Στο αίτημα ζητείται επίσης από τους δικαστές να εκφράσουν την άποψή τους επί του νομικού καθεστώτος της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της, όπως σημειώνει η efsyn.gr.

Το Ισραήλ δεν συμμετέχει στην διαδικασία, αλλά έστειλε γραπτή ανακοίνωση δηλώνοντας ότι η έκδοση γνωμοδότησης θα είναι επιζήμια στην επίτευξη διευθέτησης με τους Παλαιστίνιους μέσω διαπραγματεύσεων.

«Πότε θα σταματήσουν οι παραβιάσεις εάν όχι τώρα;»

Ο πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ολλανδία, Βουζιμούζι Μαντονσέλα, έκανε λόγο για πολιτική ακόμη πιο ακραία από το απαρτχάιντ, κατακεραυνώνοντας το Τελ Αβίβ και δηλώνοντας «ως Νοτιοαφρικανοί, αισθανόμαστε, βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε βαθιά μέσα μας τις απάνθρωπες διακριτικές πολιτικές και πρακτικές του ισραηλινού καθεστώτος ως μία ακόμη πιο ακραία μορφή του απαρτχάιντ που είχε θεσμοθετηθεί κατά των Μαύρων στην χώρα μου».

«Ένας σαφής χαρακτηρισμός της φύσης του καθεστώτος που επιβάλλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό μόνο επωφελής μπορεί να είναι στην επανόρθωση της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην επίτευξη δίκαιης λύσης», δήλωσε ο νοτιοαφρικανός πρεσβευτής.

Τους αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμους

Ο Ζιάντ Αλ Ατίγια, πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ολλανδία ζήτησε να κληθε΄ινα λογοδοτήσει το Ισραήλ για τις πράξεις του και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

-Το βασίλειο εκφράσει την βαθιά αποστροφή του για τις δολοφονίες αμάχων στη Γάζα και την ατιμωρησία του Ισραήλ.

-Το επιχείρημα ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

-Το να στερείς από τους Παλαιστίνιους τα βασικά μέσα επιβίωσης δεν δικαιολογείται υπό καμία συνθήκη.

-Το Ισραήλ μειώνει τους Παλαιστίνιους και τους συμπεριφέρεται σαν αναλώσιμα αντικείμενα.

-Διαπράττει γενοκτονία εναντίον τους.

-Το Ισραήλ συνεχίζει να αγνοεί τις εκκλήσεις για εκεχειρία, αλλά και τα προσωρινά μέτρα του δικαστηρίου.

Βελγικά βέλη για τους εποίκους

Σήμερα κατέθεσε και το Βέλγιο για την υπόθεση καταδικάζοντας τη χρήση βίας κατά των Παλαιστινίων και υπογραμμίζοντας την υποχρέωση του Ισραήλ να βάλει ένα τέλος στη βία.

Η πολιτική εποικισμού στοχεύει στο να αλλάξει πλήρως τις δημογραφικές συνθήκες στα παλαιστινιακά εδάφη, παραβιάζοντας θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τους εποικισμούς και να επιστρέψει όλες τις ιδιοκτησίες. Τρίτα κράτη δεν θα πρέπει να αναγνωρίζουν την κατάσταση ως νόμιμη, ούτε να στείλουν βοήθεια και θα πρέπει να συνεργαστούν για να μπει τέλος στις παραβιάσεις.

Η παρατεταμένη κατοχή αντιτίθεται στην αυτοδιάθεση

Ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

-Το δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να εκφράσει συμβουλευτικά τη γνώμη του.

-Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ.

-Υπάρχει υποχρέωση να απέχουμε από πράξεις που παραβιάζουν αυτό το δικαίωμα.

-Μια παρατεταμένη κατοχή εμποδίζει την αρχή της αυτοδιάθεσης.

-Η κατοχή ξένων εδαφών μπορεί να είναι νόμιμη σε απάντηση ένοπλης επίθεσης, με δεδομένο ότι οι αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας γίνονται σεβαστές.

-Η κατοχική δύναμη δεν μπορεί να απελαύνει ή να εκτοπίζει μέρος του πληθυσμού και έχει την υποχρέωση να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες.

Exit mobile version