«Δικαιοσύνη για τον Ναέλ»: Ξεσηκωμός διαδηλωτών για τη δολοφονία του 17χρονου
ΚΟΣΜΟΣ

«Δικαιοσύνη για τον Ναέλ»: Ξεσηκωμός διαδηλωτών για τη δολοφονία του 17χρονου

SHARE THIS

Γάλλος εισαγγελέας ζήτησε την προσωρινή κράτηση του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο, θέτοντάς τον υπό επίσημη έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Με κεντρικά συνθήματα «Η αστυνομία σκοτώνει» και «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ» διαδήλωσαν χθες χιλιάδες κάτοικοι της Ναντέρ, του παρισινού προαστίου όπου έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, την Τρίτη, ο αλγερινής καταγωγής 17χρονος. 

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, φοβούμενη μαζικό κύμα λεηλασιών σε ολόκληρη τη χώρα, η κυβέρνηση κινητοποίησε 40.000 αστυνομικούς, 5.000 εξ αυτών στο Παρίσι, προκειμένου να επιβάλουν την τάξη, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες» τις αντιδράσεις. Πάνω από 180 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ και οι Αρχές αναμένουν κλιμάκωση της έντασης. Πυρπολημένα αυτοκίνητα και κτίρια, αλλά και συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, επεκτάθηκαν από το Παρίσι μέχρι τη Λιλ και τη Ρουέν στον Βορρά και την Τουλούζη στα νοτιοδυτικά.

Ο Μακρόν συγκάλεσε συνεδρίαση διυπουργικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης έπειτα από τη νέα νύχτα επεισοδίων, με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να κάνει λόγο για «επαχθή βία ενάντια στα σύμβολα της δημοκρατίας». «Δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση», έγραψε ο Νταρμανέν στον λογαριασμό του στο Twitter. 

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος συγκριτικά με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι. Το 2021 καταγράφηκαν τρία τέτοια περιστατικά και άλλα δύο το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά είναι είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής. Για την ακρίβεια, μελέτη του 2017 που διενήργησε μια ανεξάρτητη οργάνωση που παρακολουθεί τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νέοι άνδρες που θεωρούνται μαύροι ή Αραβες έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με αστυνομικά μπλόκα σε σχέση με άλλους συνομηλίκους τους.

«Τι θα κάνω τώρα; Μόνο εκείνον είχα»

Όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης κλήθηκαν χθες να αναβάλουν ταξίδια που δεν είναι επείγοντα και να παραμείνουν στο Παρίσι λόγω των διαδηλώσεων. Οι βίαιες σκηνές των τελευταίων ημερών δημιουργούν φόβους πως ο θάνατος του Ναέλ θα μπορούσε να πυροδοτήσει αναταραχή και λεηλασίες που δεν έχει ξαναδεί η χώρα από το 2005, όταν δύο έφηβοι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από την αστυνομία. Επί τρεις εβδομάδες, η Γαλλία είχε βιώσει πρωτόγνωρη βία με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στο μεταξύ, Γάλλος εισαγγελέας ζήτησε την προσωρινή κράτηση του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο, θέτοντάς τον υπό επίσημη έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.  Ο Ναέλ εργαζόταν ως ντελιβεράς σε πιτσαρία και έπαιζε ράγκμπι. Είχε δύσκολα παιδιά χρόνια, ήταν αγαπητός στη Ναντέρ, όπου ζούσε με τη μητέρα του Μούνια, χωρίς ποτέ να γνωρίσει τον πατέρα του. «Τι θα κάνω τώρα; Ήμουν αφιερωμένη σε εκείνον. Μόνο εκείνον είχα. Δεν έχω δέκα. Ηταν η ζωή μου, ο καλύτερός μου φίλος», δήλωσε η μητέρα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters «Η άρνηση να σταματήσει κάποιος σε έλεγχο δεν σου δίνει άδεια να τον σκοτώσεις», επισήμανε ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ. «’Oλα τα παιδιά της Γαλλίας έχουν δικαίωμα στη δικαιοσύνη».

Πίεση στο πρόσωπο του Μακρόν

Για τον Γάλλο πρόεδρο, που θέλει να παρουσιαστεί ως κεντρώος, αλλά δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το επεισόδιο έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή και τον υποχρεώνει σε μια ευαίσθητη σχοινοβασία. Η Αριστερά είναι εξοργισμένη με τη δολοφονία, την οποία εντάσσει στην κυβερνητική ατζέντα του νόμου και της τάξης, ενώ η Δεξιά αποδοκιμάζει τις διαμαρτυρίες που άφησαν αυτοκίνητα, σχολεία και κυβερνητικά κτίρια τυλιγμένα στις φλόγες. Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η τήρηση ισορροπιών είναι το σήμα κατατεθέν της διακυβέρνησης Μακρόν. Χθες, όμως, έγινε σαφές πως άμεση προτεραιότητά του είναι να αντιμετωπίσει τη βία προτού επεκταθεί περαιτέρω και μάλιστα λίγους μήνες αφότου εκτονώθηκε η ένταση στους δρόμους εξαιτίας της μεταρρύθμισής του στο συνταξιοδοτικό.

Exit mobile version