Σύμφωνα με δημοσίευμα στο CNN, σε μια δήλωση στον ιστότοπό της την Τετάρτη, η εταιρεία έγραψε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξελιχθεί η μάρκα του Uncle Ben, συμπεριλαμβανομένης και της οπτικής ταυτότητάς της. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες θα είναι οι ακριβείς αλλαγές και το χρονοδιάγραμμα, αλλά αξιολογούμε όλες τις δυνατότητες».

Αυτές οι κινήσεις, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, είναι η αναγνώριση ότι ρατσιστικά στερεότυπα βρίσκονται σε σήματα προϊόντων. Ένα ζήτημα που τέθηκε στο προσκήνιο μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του θείου Μπεν, το όνομα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1946. Αφορά έναν μαύρο αγρότη γνωστό ως θείο Μπεν, ο οποίος διακρίθηκε στην καλλιέργεια ρυζιού. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος που απεικονίζεται στο λογότυπο είναι «ένας αγαπημένος σεφ του Σικάγου και σερβιτόρος που ονομάζεται Φρανκ Μπράουν», αναφέρει η εταιρεία.

Ωστόσο, η λέξη θείος/θεία θυμίζει ότι κάποτε οι λευκοί του Νότου αποκαλούσαν έτσι τους μαύρους ηλικιωμένους, επειδή δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν γι΄ αυτούς τις λέξεις «κύριος» και «κυρία».

Στο πλαίσιο των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως η εταιρία αποφάσισε να αλλάξει την ταυτότητα του γνωστού ρυζιού, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εξάλειψη των ανισοτήτων.

Την ίδια στιγμή, και άλλες εταιρείες αποσύρουν λογότυπα που χαρακτηρίζονται ρατσιστικά, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ. Η εταιρεία Quaker Oats αποφάσισε να αποσύρει το λογότυπο της Θείας Τζενίμα (Aunt Jenima), το οποίο διατηρούσε εδώ και 130 χρόνια στις συσκευασίες της.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καθώς εργαζόμαστε με σκοπό να οδηγηθούμε στη φυλετική ισότητα μέσω από αρκετές πρωτοβουλίες, πρέπει επίσης να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στις μάρκες μας και να διασφαλίσουμε ότι αντανακλούν τις αξίες μας και συμφωνούν με τις προσδοκίες των πελατών μας».

Τώρα, με τις θετικές αυτές κινήσεις, αντιλαμβανόμαστε πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο φυλετικός ρατσισμός και πόσο εύκολα, μέσω και του μάρκετινγκ, μπορεί να διαιωνιστεί.

Πηγή: Flash