Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Επιστροφή των Τραμπιστών «αρνητών των εκλογών»
AP PHOTO THOMAS PEIPERT
ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Επιστροφή των Τραμπιστών «αρνητών των εκλογών»

SHARE THIS

Σε τρεις κρίσιμες πολιτείες, σε Αριζόνα, Μίσιγκαν και Νεβάδα, εκεί όπου ο σημερινός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επικρατήσει το 2020, κατεβαίνουν τρεις πολιτευτές που έχουν κάνει «σημαία» τους την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

Σε κρίσιμες για την πλειοψηφία στο Κονγκρέσο πολιτείες των ΗΠΑ κατεβαίνουν υποψήφιοι από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020 μιλούσαν για «νοθεία» και «κατασκευασμένο αποτέλεσμα», στηρίζοντας τον Τραμπ και την εμπρηστική, λαϊκιστική ρητορική του.

Σε τρεις κρίσιμες πολιτείες, σε Αριζόνα, Μίσιγκαν και Νεβάδα, εκεί όπου ο σημερινός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επικρατήσει το 2020, κατεβαίνουν τρεις πολιτευτές που έχουν κάνει «σημαία» τους την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Οι «elections deniers», όπως αποκαλούνται από τα αμερικανικά ΜΜΕ, Μαρκ Φίντσεμ (Αριζόνα), Κριστίνα Καράμο (Μίσιγκαν) και Τζιμ Μάρτσαντ (Νεβάδα) έχουν την ανοιχτή στήριξη οργανώσεων που τάσσονται κατά των αμβλώσεων, μιλούν για τον «κίνδυνο των μεταναστών» στην ταυτότητα των ΗΠΑ, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του 2024 και την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μαρκ Φίντσεμ είναι πολιτειακός βουλευτής, μέλος της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής Oath Keepers, αναπαράγοντας με θέρμη θεωρίες συνωμοσίας που προπαγανδίζει το κίνημα QAnon. Ο Φίντσεμ έχει επαμειλημμένως ισχυριστεί ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες και συμμετείχε στη συγκέντρωση του Τραμπ στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, που προηγήθηκε της βίαιης εξέγερσης στο Καπιτώλιο. Μετά τις εκλογές του 2020, ζήτησε επίσης τη σύλληψη της Δημοκρατικής υπουργού Εσωτερικών της πολιτείας Κάτι Χομπς, που είναι υποψήφια κυβερνήτης σε αυτές τις εκλογές.

Η Κριστίνα Καράμο ήταν ελάχιστα γνωστή στο Μίσιγκαν πριν τις εκλογές του 2020, αλλά έστρεψε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας όταν ισχυρίστηκε το 2020 ότι έγινε μάρτυρας νοθείας στο συμβούλιο καταμέτρησης επιστολικών ψήφων του Ντιτρόιτ ως παρατηρήτρια των εκλογών. Καθηγήτρια κοινοτικού κολεγίου η ίδια, εναντιώνεται στη διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης στα σχολεία και τάσσεται κατά των αμβλώσεων, τονίζοντας ότι είδε σάκους με ψήφους να πέφτουν μυστηριωδώς μέσα στη νύχτα σε εκλογικά κέντρα της πολιτείας και ότι τα μηχανήματα ψηφοφορίας «γύρισαν ψήφους υπέρ του Μπάιντεν».

Ο Τζιμ Μάρτσαντ από την πλευρά του, πρώην μέλος της πολιτειακής Βουλής, αντιτέθηκε στην επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν στη Νεβάδα. Ήταν μέλος ενός άτυπου, εναλλακτικού καταλόγου προεδρικών εκλεκτόρων που επιδίωξαν να ανατρέψουν τη νίκη του Μπάιντεν στην πολιτεία, προσπαθώντας να απωθήσουν ψηφοφόρους να ψηφίσουν. Ο ίδιος ήταν υποψήφιος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2020, αλλά δεν εκλέχθηκε, προσβάλλοντας -χωρίς επιτυχία- το αποτέλεσμα εκείνης της ψηφοφορίας, μιλώντας κι εκείνος για νοθεία.

Exit mobile version