Επεισόδια στα Τίρανα μετά την κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου
ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια στα Τίρανα μετά την κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου

SHARE THIS

Χωρίς καμία διαβούλευση, η κυβέρνηση του Έντι Ράμα αποφάσισε να κατεδαφίσει το Εθνικό Θέατρο της χώρας, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επεισόδια στα Τίρανα. Ακτιβιστές, μέλη της αντιπολίτευσης και καλλιτέχνες διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, μετά την κατεδάφιση, η οποία όπως υποστηρίζει η αλβανική κυβέρνηση, έγινε προκειμένου να χτιστεί ένα νέο Θέατρο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Balkan Insight, η κυβερνητική απόφαση καταδάφισης του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, που χτίστηκε κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε χθες έντονες αντιδράσεις και επεισόδια στην πρωτεύουσα της χώρας, έπειτα από το γκρέμισμα του κτιρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επέκρινε την κατεδάφιση του ιστορικού αυτού κτιρίου.

Οι περισσότεροι κατηγορούν ευθέως την αλβανική κυβέρνηση για διαπλοκή και εξυπηρέτηση συμφερόντων κατασκευαστικών εταιρειών. Παράλληλα, συντασσόμενος με όσους διαμαρτύρονται και ο πρόεδρος της χώρας, Ίλιρ Μέτα, καταδίκασε την κυβερνητική απόφαση, χαρακτηρίζοντας την ένα «συνταγματικό, νομικό και ηθικό έγκλημα».

Η ανάπτυξη ως απάντηση για όλα

Ως απάντηση στις κατηγορίες αυτές, ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, επικαλείται την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι αυτοί που εναντιώνονται στο σχέδιό του για ένα καινούριο θέατρο, «δεν αγαπούν την ανάπτυξη». Το θέατρο παρέμενε κλειστό τα τελευταία δύο χρόνια, ενόψει της κατεδάφισης.

Η ΕΕ συντασσόμενη με τις διαμαρτυρίες

Την κατεδάφιση του κτιρίου, επέκρινε και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα δηλώνοντας πως πραγματοποιήθηκε την ώρα που «ζητήσαμε διάλογο μεταξύ αρχών και της κοινωνίας των πολιτών πριν ληφθεί μια μη αναστρέψιμη απόφαση».

Να χρησιμοποιήσουν διάλογο προτού προχωρήσουν σε εργασίες κατεδάφισης, προέτρεψε προηγουμένως τις αλβανικές αρχές , η Επίτροπος Πολιτισμού της ΕΕ, Μαρίγια Γκαμπριέλ,

«Ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών και εμπειρογνώμονες της # πολιτιστικής κληρονομιάς είναι απαραίτητος προτού λάβουμε μια μη αναστρέψιμη απόφαση για το Εθνικό Θέατρο. Ενθαρρύνουμε ανεπιφύλακτα όλα τα σχετικά εθνικά ιδρύματα να ξεκινήσουν τώρα έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς της κληρονομιάς », έγραψε στο Twitter.

Ένας διάσημος Αλβανός σκηνοθέτης, ο Έντμοντ Μπούντινα, ήταν ένας από τους πολλούς που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην καταστροφή των κτιρίων και χαρακτήρισε  την εκδήλωση καμπή στη δημοκρατία της Αλβανίας. «Αυτό δεν είναι η καταστροφή ενός κτιρίου. Αυτή είναι επίσης η εγκατάσταση μιας δικτατορίας », είπε χαρακτηριστικά.

Ανάπτυξη: Μία έννοια – χίλια πρόσωπα

Η ανάπτυξη, όλο και συχνότερα τώρα τελευταία χρησιμοποιείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης προκειμένου να κρύψει ενδεχόμενες συναλλαγματικές σχέσεις πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών, αλλά και εξυπηρετήσεις συμφερόντων.

Η επίκλησή της από πολιτικούς και αξιωματούχους είναι εξαιρετικά σκόπιμη. Κάνει το λαό να μοιάζει αδαή και αδιάφορο για κάτι σημαντικό που πρόκειται να τον ωφελήσει, ενώ παράλληλα σαν έννοια είναι τόσο γενική και θολή.

Στο όνομα της ανάπτυξης, παγκοσμίως καταστρέφεται το περιβάλλον, ιστορικά κτίρια και μνημεία αλλά και ζωές, μιας και σαν έννοια, πολυφορεμένη και μεροληπτική, πάντα γέρνει την πλάστιγγα προς την πλευρά του ισχυρού, καθώς όπως φαίνεται, η ανάπτυξη των δικών του συμφερόντων είναι που έχει σημασία.

Τέλος, “ανάπτυξη” έχει βαφτιστεί σήμερα η σκόπιμη απουσία της διαβούλευσης. της συμμετοχής και της συμπερίληψης των πολιτών για αποφάσεις άμεσα σχετικές με τη ζωή του και το μέλλον του.

 

 

Exit mobile version