Φαβορί οι Εργατικοί στις εκλογές της Αυστραλίας
AP
ΚΟΣΜΟΣ

Φαβορί οι Εργατικοί στις εκλογές της Αυστραλίας

SHARE THIS

Σήμερα εκατομμύρια Αυστραλοί προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τα μέλη του νέου τους κοινοβουλίου.

Αμφίρροπη είναι η αναμέτρηση στις εκλογές της Αυστραλίας, με τους Εργατικούς όμως να εμφανίζονται ως φαβορί στις δημοσκοπήσεις, για να επιστρέψουν στην εξουσία, μετά από 9 χρόνια διακυβέρνησης των συντηρητικών.

Σήμερα εκατομμύρια Αυστραλοί προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τα μέλη του νέου τους κοινοβουλίου.

Αναλυτικά, οι 17,2 εκατ. ψηφοφόροι θα εκλέξουν τα 151 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τριετή θητεία, και σαράντα από τα 76 μέλη της Γερουσίας. Το κόμμα ή η συμμαχία που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στην κάτω Βουλή θα αναλάβει αυτόματα να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Άντονι Αλμπανέζι, σημείωσε πως πρόκειται για μια «αμφίρροπη» μάχη, αλλά υποσχέθηκε να αναλάβει δράση κατά της διαφθοράς, ενώ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού (Φιλελεύθεροι/Εθνικό Κόμμα) «κακής ποιότητας», τη «λιγότερο ανοιχτή και λιγότερο ισόνομη στην αυστραλιανή πολιτική ιστορία», «εκτός πραγματικότητας» την ώρα που «ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα».

Ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, που κέρδισε τις εκλογές πριν από τρία χρόνια παρότι οι δημοσκοπήσεις των ήθελαν να χάνει καθαρά, ως εκ «θαύματος» κατ’ αυτόν, επαναλαμβάνει το ίδιο μήνυμα που τον υπηρέτησε όπως είχε υπολογίσει και την προηγούμενη φορά: οι Αυστραλοί δεν μπορούν να εμπιστεύονται τους Εργατικούς σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Διαλαλεί την καλή πορεία των οικονομικών δεικτών, ιδίως τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας. Χαρακτηρίζει τον  Αλμπανέζι «εύθραυστο» και επισημαίνει τις γκάφες του, που έχουν προβληθεί πολύ στα ΜΜΕ, για παράδειγμα όταν ξέχασε ποιο είναι το ποσοστό της ανεργίας μπροστά στον Τύπο.

Τα δύο στρατόπεδα προσπαθούν να προσελκύσουν τις ψήφους ενός εκλογικού σώματος ανήσυχου για την αύξηση του κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να υπολογίζεται πως έχει φθάσει το 5,1% σε ετήσια βάση και τις αυξήσεις των μισθών να μην τον ακολουθούν σε πραγματικές τιμές.

Σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει σημαδευτεί από πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασίες ολοένα πιο εκτεταμένες, οι Εργατικοί προσπαθούν να προσελκύσουν ψήφους υποσχόμενοι να κάνουν περισσότερα για το περιβάλλον.

Ο Μόρισον, από την άλλη είναι μέγας υπέρμαχος των βιομηχανιών του άνθρακα και του αερίου και αντιστέκεται σθεναρά στις παγκόσμιες εκκλήσεις να ταχθεί υπέρ μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πέρα από τον σημερινό στόχο (-28% ως το 2030).

Τις έξι εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας προβλήθηκε επίσης εκτενώς το ζήτημα της αξιοπιστίας.  Η εντιμότητα του Μόρισον έχει τεθεί επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση, ενίοτε από υπουργούς της ίδιας της κυβέρνησής του, αλλά και από τον πρόεδρο Μακρόν, που κατήγγειλε πως ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον εξαπάτησε όταν ακύρωσε την διμερή σύμβαση για την αγορά γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων.

Ο Μόρισον αναγνωρίζει πως ενίοτε ενεργεί σαν «μπουλντόζα» και διαβεβαιώνει πως ξέρει ότι «πρέπει να αλλάξει τον τρόπο» που κάνει ορισμένα πράγματα.

Exit mobile version