Γαλλία: Έξω από το Παρίσι τα μπλόκα των αγροτών
AP PHOTO
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Έξω από το Παρίσι τα μπλόκα των αγροτών

SHARE THIS

Οι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα σε οκτώ μεγάλους δρόμους σε ακτίνα 8-45 χιλιομέτρων γύρω από το Παρίσι, χρησιμοποιώντας τρακτέρ και μπάλες από άχυρο για να εμποδίσουν την κυκλοφορία.

Αντιμέτωπος με την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της πρωθυπουργικής του θητείας βρίσκεται ο Γκαμπριέλ Ατάλ, καθώς εξοργισμένοι αγρότες έχουν κλείσει από τη Δευτέρα τους κύριους δρόμους προς και από το Παρίσι.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αττάλ επισκέφθηκε τις αγροτικές περιοχές της νότιας Γαλλίας μοιράζοντας παροχές και υποσχέσεις, καθώς προσπαθούσε να αποτρέψει τις διαδηλώσεις στους δρόμους από τους αγρότες σε όλη τη χώρα. Όμως, οι προσπάθειές του δεν απέφεραν τα αποτελέσματα που θα ήθελε η κυβέρνηση.

Οι Γάλλοι αγρότες διαμαρτύρονται ότι οι εισαγωγές αγαθών τούς προκαλούν ζημιά, ότι οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και ότι οι κανονισμοί τόσο από την γαλλική κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν γίνει ασφυκτικοί. Όπως επισημαίνουν οι New York Times, τα πολλά και ποικίλα αιτήματά τους προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μακρόν, καθώς δεν έχουν εύκολες λύσεις. «Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω μπροστά», δήλωσε ο Ατάλ την Κυριακή, αφού επισκέφθηκε αγρότες στην περιοχή Ιντρ-ε-Λουάρ της κεντρικής Γαλλίας. Παράλληλα προειδοποίησε ότι «υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη», με εκατοντάδες αγρότες να έχουν πλέον συγκεντρωθεί στη γαλλική πρωτεύουσα για αυτό που αποκαλούν «πολιορκία απροσδιόριστης διάρκειας», κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους μετά από μια εβδομάδα διαμαρτυριών και οδοφραγμάτων σε όλη τη χώρα.

Τα μπλόκα γύρω από το Παρίσι

Οι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα σε οκτώ μεγάλους δρόμους σε ακτίνα 8-45 χιλιομέτρων γύρω από το Παρίσι, χρησιμοποιώντας τρακτέρ και μπάλες από άχυρο για να εμποδίσουν την κυκλοφορία, στήνοντας σκηνές, ηλεκτρικές γεννήτριες και φορητές τουαλέτες και ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν.

Σε ορισμένους δρόμους γύρω από την πρωτεύουσα δημιουργήθηκαν χιλιόμετρα μποτιλιαρίσματος, αλλά τα προβλήματα στο Παρίσι ήταν περιορισμένα μέχρι το βράδυ της Δευτέρας. Τα κυριότερα συνδικάτα δήλωσαν ότι δεν ήθελαν να αποκλείσουν εντελώς την πόλη. «Στόχος μας δεν είναι να ενοχλήσουμε τους Γάλλους ή να καταστρέψουμε τη ζωή τους», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό, επικεφαλής της FNSEA, του μεγαλύτερου συνδικάτου αγροτών της Γαλλίας, στο ραδιόφωνο RTL. «Στόχος μας είναι να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση», σημειώνουν οι αγρότες.

Οι αρχές ανέπτυξαν 15.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες σε όλη τη Γαλλία, καθώς αγρότες διέκοψαν επίσης την κυκλοφορία κοντά σε πόλεις όπως η Λυών. Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έχει κινηθεί προσεκτικά μέχρι στιγμής στην απάντησή της στις κινητοποιήσεις, οι οποίες απολαμβάνουν την υποστήριξη πάνω από το 80% του γαλλικού λαού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

«Δεν είμαστε εδώ για να δούμε ποιος είναι ο πιο δυνατός», δήλωσε την Κυριακή ο Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα υιοθετήσουν μια «αμυντική στάση» για να εμποδίσουν τους αγρότες να εισέλθουν σε μεγάλες πόλεις, να μπλοκάρουν αεροδρόμια ή να διαταράξουν τη Ρουνγκίς, μια από τις μεγαλύτερες αγορές χονδρικής πώλησης τροφίμων στον κόσμο, ακριβώς νότια του Παρισιού.

Όπως γράφουν οι NYT, ο Αττάλ έχει ήδη υποσχεθεί να απλοποιήσει τη γραφειοκρατία, να παραδώσει γρήγορα την επείγουσα βοήθεια και να επιβάλει τους νόμους που προορίζονται να εγγυηθούν έναν ικανοποιητικό μισθό διαβίωσης για τους αγρότες στις διαπραγματεύσεις τιμών με τους πωλητές και τους διανομείς. Η κυβέρνηση ακύρωσε επίσης σχέδια για τη μείωση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται στα φορτηγά και άλλα μηχανήματα.

Δύσκολο να προκύψουν άμεσα αλλαγές

Οι αγρότες διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, γιατί οι διανομείς επιλέγουν φθηνότερα προϊόντα, εισαγόμενα από την Ισπανία και αλλού χωρίς τους ίδιους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες που ισχύουν στη Γαλλία. Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι διαδηλωτές άδειασαν οργισμένοι, φορτηγά που μετέφεραν ξένα προϊόντα. Πάντως, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό τα συνδικάτα μπορούν να διατηρήσουν ένα ενιαίο μέτωπο.

Ο Εντουάρ Λιντς, ιστορικός που ειδικεύεται στη γεωργία, δήλωσε στους New York Times ότι οι διαδηλώσεις επηρεάζονται από τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα συνδικάτα ενόψει των εκλογών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Οι αγρότες ανέβασαν επίσης την ένταση εν όψει της επερχόμενης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Ορισμένοι αισθάνονται ότι στοχοποιούνται άδικα από τις νέες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Ο Μαρκ Φενό, υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, δήλωσε ακόμα ότι θα πιέσει να διατηρηθεί η εξαίρεση από έναν κανόνα της ΕΕ που έχει ως στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και που αναγκάζει τις μεγαλύτερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αφήνουν το 4% της καλλιεργήσιμης γης σε αγρανάπαυση ή να το αφιερώνουν σε άλλα «μη παραγωγικά» χαρακτηριστικά, όπως τα άλση, αν θέλουν να λαμβάνουν κρίσιμες γεωργικές επιδοτήσεις.

Exit mobile version