Γαλλία: Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό
ΑΡ THIBAULT CAMUS
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό

SHARE THIS

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις, από τη Νίκαια, στο νότο, έως τη Ρεμς, στα βορειοανατολικά

Οι δρόμοι της Γαλλίας πλημμύρισαν με διαδηλωτές που πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απέναντι στη μεταρρύθμιση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό.

Η αύξηση του όριου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη βρίσκει απέναντι εκατομμύρια πολίτες που έχουν κατακλύσει τους δρόμους του Παρισιού και δεκάδων άλλων πόλεων σε κάθε γωνιά της χώρας.

Τα συνδικάτα κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους την Τρίτη (7/3) προχωρώντας σε γενική, επαναλαμβανόμενη απεργία σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, τις υπηρεσίες και τα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων κομβικοί τομείς όπως οι μεταφορές και τα διυλιστήρια καυσίμων, παραλύοντας ουσιαστικά τη χώρα. Πρόκειται για την έκτη ημέρα σε μια σειρά διαδηλώσεων τους τελευταίους δύο μήνες και δεν διεκδικούν τίποτα λιγότερο από την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις, από τη Νίκαια, στο νότο, έως τη Ρεμς, στα βορειοανατολικά.

Ορισμένες από τις διαδηλώσεις έχουν συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και έχουν αναδειχθεί σε μείζονα δοκιμασία για τον Εμανουέλ Μακρόν μετά την επανεκλογή του πέρυσι, καθώς οι δημοσκοπήσεις έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στην πρότασή του.

Μετά από έντονες συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, οι νομοθέτες στη Γερουσία, την άνω βουλή, συζητούν το νομοσχέδιο, με την κυβέρνηση, που αποτελεί αυτή με τους περισσότερους εκατομμυριούχους υπουργούς στην ιστορία των γαλλικών κυβερνήσεων, να τρέφει ακόμα ελπίδες ότι θα το περάσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο κ. Μακρόν και η κυβέρνησή του λένε ότι πρέπει να αλλάξουν το συνταξιοδοτικόσύστημα της Γαλλίας για να το θέσουν σε πιο στέρεα οικονομική βάση, καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και μειώνεται η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα, λένε ότι ο κ. Μακρόν επιτίθεται σε ένα κατακτημένο δικαίωμα στη συνταξιοδότηση και επιβαρύνει άδικα τους εργάτες εξαιτίας της άρνησής του να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους.

Exit mobile version