Γαλλία: Πρόταση μομφής καταθέτει η Αριστερά του Μελανσόν
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πρόταση μομφής καταθέτει η Αριστερά του Μελανσόν

SHARE THIS

Η Αριστερά του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Πρωθυπουργού του Μακρόν, στις 5 Ιουλίου

Κατάθεση πρότασης μομφής στις 5 Ιουλίου ανακοίνωσε η Αριστερά του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ενώ η επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν διαμήνυσε ότι «ο Μακρόν είναι πλέον πρόεδρος μειοψηφίας» με τον Γαλλικό τύπο να μιλάει για θνησιγενή πενταετία, την επομένη των εκλογών.

Με 44 έδρες κάτω από την οριακή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί», εισήλθε σε μετεκλογικό εφιάλτη.

Όπως μεταδίδει το ertnews.gr, η Μαρίν Λεπέν  από το προπύργιο της στη βόρεια Γαλλία, στο Hénin-Beaumont, μίλησε για «ιστορική νίκη και σεισμικό γεγονός», αφού το κόμμα της από τις 8 αναρριχάται σε 89 έδρες στο κοινοβούλιο των 577 μελών.

Ανασχηματισμός, πιθανή αλλαγή πρωθυπουργού αλλά και καυτό καλοκαίρι καθώς δίνεται δυνατότητα πρότασης μομφής ή και προκήρυξης βουλευτικών εκλογών από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, είναι τα προβλέψιμα σενάρια, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο.

Η Μαρίν Λεπέν Λεπέν ζητά ήδη την αντιπροεδρία στην Εθνοσυνέλευση και τον έλεγχο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μιας από τις οκτώ επιτροπές που επιβλέπουν τον εθνικό προϋπολογισμό.

Ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες»

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν πρότεινε το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων να επιδιώξει η συμμαχία του Μακρόν «καλούς συμβιβασμούς» με νομοθέτες από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.

Ο ίδιος ο Μακρόν δεν έχει σχολιάσει ακόμη τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ η παράταξή του απέσπασε 245 έδρες- από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο αριστερός συνασπισμός Nupes, με επικεφαλής τον Ζαν – Λυκ Μελανσόν, εξασφάλισε 131 έδρες για να γίνει η αξιωματική δύναμη της αντιπολίτευσης.

Ανάλογο μετεκλογικό σοκ υπήρξε ίσως μόνον το 1988 επί Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος στη συνέχεια έπρεπε να ζητήσει υποστήριξη από τους κομμουνιστές ή τους κεντρώους για να ψηφίσει νόμους.

Οι τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές για άλλη μια φορά προσδιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την απάθεια των ψηφοφόρων — με πάνω από το ήμισυ του εκλογικού σώματος να απέχει.

Exit mobile version