Human Rights Watch: Οι αρχές γνώριζαν, αλλά δεν εμπόδισαν, την έκρηξη στη Βηρυτό
ΚΟΣΜΟΣ

Human Rights Watch: Οι αρχές γνώριζαν, αλλά δεν εμπόδισαν, την έκρηξη στη Βηρυτό

SHARE THIS

“Εγκληματικά αμελείς” οι αρχές του Λιβάνου σε ό,τι αφορά στη φονική έκρηξη του Αυγούστου του 2020.  

Έκθεση “φωτιά” του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα αναφέρει πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ορισμένοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι γνώριζαν και δέχθηκαν σιωπηλά τους θανάσιμους κινδύνους από τη νιτρική αμμωνία που είχε αποθηκευθεί στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από τη φονική έκρηξη εκεί στις 4 Αυγούστου 2020.

Ένας χρόνος πέρασε από την τρομακτική έκρηξη της 4ης Αυγούστου που έπληξε τη Βηρυτό. Τουλάχιστον 214 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 6.000 τραυματίστηκαν σοβαρά και καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι που ενώ γνώριζαν την ευφλεκτότητα του νιτρικού αμμωνίου, που αποθηκευόταν για χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια προστασίας των πολιτών.

Η Human Rights Watch ανέφερε ότι οι ίδιοι οι αξιωματούχοι προσπαθούν να ματαιώσουν την έρευνα που διεξάγεται, τη στιγμή που προέβλεπαν την πιθανή καταστροφή και αποδέχτηκαν σιωπηρά τον κίνδυνο. Προσέθεσε δε: «Αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα ανθρωποκτονίας με πιθανή πρόθεση ή/και ακούσια ανθρωποκτονία».

Η Aya Majzoub, που έχει αναλάβει την έρευνα αναφορικά με την έκρηξη στο λιμάνι της Βυρητού, δήλωσε στο Associated Press: «Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενός από τα πιο βασικά δικαιώματα, του δικαιώματος στη ζωή».

Ένα χρόνο αργότερα, όμως η έρευνα δεν έχει απαντήσει ακόμη σε θεμελιώδη ερωτήματα όπως ποιος διέταξε την αποστολή των χημικών και γιατί οι υπάλληλοι αγνόησαν τις επαναλαμβανόμενες εσωτερικές προειδοποιήσεις για τον κίνδυνό τους. Ακόμα παραμένει ανοιχτό και το ερώτημα αν η αποστολή προοριζόταν να φτάσει στη Μοζαμβίκη ή αν «η Βηρυτός ήταν ο προορισμός».

Exit mobile version