Η Αυστραλία απορρίπτει το δημοψήφισμα των ιθαγενών
AP ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία απορρίπτει το δημοψήφισμα των ιθαγενών

SHARE THIS

Η Αυστραλία απέρριψε αποφασιστικά το Σάββατο μια πρόταση για αναγνώριση των ιθαγενών πληθυσμών στο Σύνταγμα.

Η Αυστραλία απέρριψε αποφασιστικά το Σάββατο μια πρόταση για αναγνώριση των ιθαγενών πληθυσμών στο σύνταγμα, σε μια σημαντική οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της χώρας για συμφιλίωση με τους Πρώτους Λαούς της, αναφέρει το Reuters.

Σε όλη τη χώρα, με καταμετρημένο το 45% των ψήφων, το «Όχι» προηγήθηκε του «Ναι» κατά 57,35% έναντι 42,65%. Ο αυστραλιανός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ABC και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν προβλέψει ότι τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες – Νέα Νότια Ουαλία, Τασμανία, Κουίνσλαντ και Νότια Αυστραλία – θα καταψηφίσουν την τροποποίηση του 122χρονου Συντάγματος.

Ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι πολιτείες να ψηφίσουν υπέρ, μαζί με μια εθνική πλειοψηφία. Λόγω των ζωνών ώρας της Αυστραλίας, η ψηφοφορία στη Δυτική Αυστραλία ήταν ακόμη σε εξέλιξη καθώς κατέστη σαφές ότι το δημοψήφισμα είχε χαθεί.

Οι Αυστραλοί έπρεπε να γράψουν «Ναι» ή «Όχι» σε ένα ψηφοδέλτιο που ρωτούσε εάν συμφωνούν με την πρόταση, η οποία θα αναγνώριζε τους Αβορίγινες και τους κατοίκους του Στενού Τόρες μέσω της δημιουργίας ενός συμβουλευτικού σώματος ιθαγενών, του «Φωνή στο Κοινοβούλιο».

«Είμαι συντετριμμένος», είπε ο ηγέτης των ιθαγενών και εξέχων ακτιβιστής του «Ναι» Τόμας Μάγιο στο ABC News.

«Χρειαζόμαστε μια φωνή. Χρειαζόμαστε αυτή τη δομική αλλαγή.»

Οι αυτόχθονες πολίτες της Αυστραλίας, που αποτελούν το 3,8% του πληθυσμού των 26 εκατομμυρίων της χώρας, κατοικούν στη γη για περίπου 60.000 χρόνια, αλλά δεν αναφέρονται στο σύνταγμα και είναι, από τα περισσότερα κοινωνικοοικονομικά μέτρα, οι πιο μειονεκτούντες άνθρωποι στη χώρα.

Ακαδημαϊκοί και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι μια νίκη του στρατοπέδου του «Όχι» θα μπορούσε να καθυστερήσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης για χρόνια.

Το «Φωνή στο Κοινοβούλιο» προτάθηκε στη δήλωση Uluru από καρδίας, ένα έγγραφο του 2017 που συντάχθηκε από ιθαγενείς ηγέτες που καθόριζε έναν οδικό χάρτη για τη συμφιλίωση με την ευρύτερη Αυστραλία.

Οι υποστηρικτές της πρότασης πιστεύουν ότι η εδραίωση μιας Φωνής των Ιθαγενών στο σύνταγμα θα ενώσει την Αυστραλία και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή με τους ιθαγενείς της.

Πολλοί ιθαγενείς ευνοούν την αλλαγή, αλλά ορισμένοι λένε ότι αποσπά την προσοχή από την επίτευξη πρακτικών και θετικών αποτελεσμάτων. Η πολιτική αντιπολίτευση επέκρινε το μέτρο, λέγοντας ότι είναι διχαστικό, θα ήταν αναποτελεσματικό και θα επιβραδύνει τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων.

Exit mobile version