Η ιστορία του Abdo από το Νότιο Σουδάν που πάλεψε με τον HIV και βγήκε νικητής
ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορία του Abdo από το Νότιο Σουδάν που πάλεψε με τον HIV και βγήκε νικητής

SHARE THIS

Μια συγκλονιστική ιστορία ενός ασθενή που δεν θα ξεχάσει ποτέ μοιράζεται ο επικεφαλής της κλινικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τον HIV στο Ν. Σουδάν, γιατρός, Isaac Batali,  και εξηγεί γιατί η ολιστική προσέγγιση για τον HIV, που περιλαμβάνει και τη συμβουλευτική, αποτελεί ουσιαστικό μέρος της θεραπείας.

«Την πρώτη φορά που είδα τον Abdo*, ήταν τόσο αδύναμος που δεν μπορούσε καν να περπατήσει. Υπάρχουν πολύ λίγοι δρόμοι ή αυτοκίνητα στην περιοχή γύρω από το Lankien, μια απομακρυσμένη πόλη στο Νότιο Σουδάν, οπότε η οικογένειά του έπρεπε να τον μεταφέρει, ταξιδεύοντας με τα πόδια για τρεις ημέρες για να φτάσει στο νοσοκομείο μας.

Στο Lankien βλέπουμε πολλούς ασθενείς με HIV. Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση σε αυτήν την περιοχή ότι ο ιός μεταδίδεται μόνο μεταξύ των κατοίκων των πόλεων, οπότε οι άνθρωποι εδώ συχνά δυσκολεύονται πολύ να δεχτούν ότι μπορεί να έχουν τον ιό ή ότι θα μπορούσαν να τον μεταδώσουν. Οι άνθρωποι που βγαίνουν θετικοί στον ιό HIV αντιμετωπίζουν επίσης πολύ έντονα το στίγμα. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού και εμποδίζουν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία.

Ο Abdo είχε νωρίτερα διαγνωστεί με HIV σε μία άλλη δομή υγείας. Ωστόσο, δεν είχε λάβει τη σωστή υποστήριξη και είχε παλέψει για να αποδεχτεί τη διάγνωση. Ως αποτέλεσμα, δεν ακολουθούσε πιστά την θεραπεία του. Τώρα ήταν σοβαρά άρρωστος, οι μύες του είχαν συρρικνωθεί. Δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα αναρρώσει.

Ξεκινήσαμε αμέσως θεραπεία, αλλά χρειαζόταν κάτι περισσότερο από αυτό. Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις διατροφικές ανάγκες των ασθενών και η ομάδα ψυχικής υγείας συμμετείχαν στην ιατρική του περίθαλψη. Ένα μήνα τον βοηθούσαμε αργά, με υπομονή, καλή διατροφή και συμβουλευτική.

Οι άνθρωποι με HIV που τηρούν αυστηρά την φαρμακευτική τους αγωγή μπορούν να ζήσουν μία μακρά και υγιή ζωή. Αλλά χωρίς τη φαρμακευτική αγωγή, το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξασθενεί και δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμβουλευτική αποτελεί τόσο σημαντικό μέρος της βοήθειας που παρέχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ειδικά εντός της κοινότητας Lankien.

Εάν διαγνώσουμε τόσο έναν άνδρα όσο και μια γυναίκα με HIV, έχουμε διαπιστώσει ότι είναι πιο πιθανό η κατάσταση της γυναίκας να βελτιωθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή γενικά οι γυναίκες αποδέχονται τη διάγνωσή τους πιο εύκολα και εμμένουν στη θεραπεία τους. Έτσι, μιλάμε με τους άνδρες σε κάθε ευκαιρία. Βλέπουμε πραγματικές αλλαγές στη στάση τους, αλλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε υπομονετικοί.

Λίγες εβδομάδες αφότου ο Abdo έφτασε στο νοσοκομείο, πήρα άδεια ένα μήνα για να δω την οικογένειά μου. Το απόγευμα που επέστρεψα, πήγα στα εξωτερικά ιατρεία για ασθενείς με HIV. Ένας άνθρωπος που δεν αναγνώριζα φώναζε το όνομά μου. Όταν τον χαιρέτησα, το πρόσωπό του φωτίστηκε από ένα μεγάλο χαμόγελο.

Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι ήταν ο Abdo.

«Είσαι πραγματικά διαφορετικός τώρα!» Είπα. Είχε πάρει βάρος και το χρώμα του ήταν φυσιολογικό. Ήταν υπέροχο να τον βλέπω πολύ καλύτερα. Ως ομάδα, συχνά διαπιστώνουμε ότι όταν οι ασθενείς με HIV έρχονται σε εμάς σοβαρά άρρωστοι, αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις τους για τον ιό. Καθώς το σώμα τους ανταποκρίνεται στη θεραπεία, αρχίζουν να μας εμπιστεύονται. Ακούνε τις συμβουλές μας και βελτιώνονται.

Ο Abdo ήταν πρόθυμος να ακούσει ό,τι τον συμβούλευε η ομάδα και τήρησε τη θεραπεία του. Σταδιακά έχτισε τη δύναμή του μέχρι που ήταν αρκετά καλά για να φύγει από το νοσοκομείο και να πάει σε κάποιους συγγενείς που βρίσκονταν κοντά στο νοσοκομείο μας. Θα χρειαζόταν λίγος περισσότερος χρόνος για να μπορέσει να περπατήσει τρεις ημέρες ώστε να επιστρέψει πίσω στη γενέτειρά του.

Κοιτάζω αυτή την κοινότητα όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τόσες πολλές προκλήσεις – συγκρούσεις, φτώχεια, επιδημίες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψηκαι μπορούν να λάβουν θεραπεία για χρόνιες ασθένειες και ιατρική περίθαλψη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αλλά για να έχουμε μόνιμο αντίκτυπο σε καταστάσεις όπως ο ιός HIV, δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στη φυσική θεραπεία της ασθένειας. Για ασθενείς όπως ο Abdo,η συμβουλευτική είναι εξίσου σωτήρια: διασφαλίζει ότι κατανοούν τη διάγνωση και τη θεραπεία και ότι οι οικογένειές τους κατανοούν την υποστήριξη που χρειάζονται. Στόχος μας με αυτή την ολιστική προσέγγιση είναι να ενδυναμώσουμε τα άτομα που ζουν με HIV να φροντίζουν την υγεία τους πολύ καιρό μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

*Το όνομα έχει αλλάξει για λόγους ασφαλείας

Κατά τη διάρκεια του 2021, το Νότιο Σουδάν επλήγη από πολλές ταυτόχρονες επείγουσες κρίσεις, όπως σοβαρές πλημμύρες, βία, επισιτιστική ανασφάλεια και επιδημίες. Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους 8,9 εκατομμύρια άνθρωποι – περισσότερα από τα 2/3 του πληθυσμού υπολογίζεται ότι χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνέχισαν να ανταποκρίνονται σε επείγουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες, διατηρώντας παράλληλα βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε έξι πολιτείες και δύο διοικητικές περιοχές. Υποστήριξε κι εσύ το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Γίνε Υποστηρικτής Πρώτης Γραμμής https://msf.gr/stathera

Πηγή: News247

Exit mobile version