Η Κούβα ετοιμάζει δοκιμή με χιλιάδες εθελοντές για το δικό της εμβόλιο- «Ενθαρρυντικά» τα πρώτα αποτελέσματα
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κούβα ετοιμάζει δοκιμή με χιλιάδες εθελοντές για το δικό της εμβόλιο- «Ενθαρρυντικά» τα πρώτα αποτελέσματα

SHARE THIS

Κόντρα στην προπαγάνδα και τον αποκλεισμό απ' τη δύση, η Κούβα κατάφερε να αναπτύξει το δικό της εμβόλιο για τον κορονοϊό με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά.

Χωρίς καμία βοήθεια απ’ τη Δύση η Κούβα θα κυκλοφορήσει τις πρώτες 150.000 δόσεις των δικών του εμβολίων κατά του Covid-19, που με τον τελικό αριθμό να φτάνει τα 100 εκατομμύρια!

Τις επόμενες εβδομάδες το Soberana 2 θα δοκιμαστεί σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. Είναι ένα εμβόλιο σύζευξης, δηλαδή ένα αντιγόνο συνδέεται με ένα μόριο- φορέα, για την ενίσχυση της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές ήταν «ενθαρρυντικά» και «πολύ σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, δρ. Βιθέντε Βέρεζ Μπένκομο, με την Κούβα να ελπίζει ότι έως τα τέλη του 2021 θα έχει χορηγήσει το εμβόλιο σε όλους τους κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του MinSap (υπουργείου Υγείας) και του ινστιτούτου Finlay, οι δόσεις θα διανεμηθούν επίσης δωρεάν στους τουρίστες,  ενώ «στόχος είναι η ικανοποίηση των αναγκών της χώρας και άλλων χωρών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν», το προϊόν, όπως το Βιετνάμ, το Ιράν, η Βενεζουέλα, το Πακιστάν και η Ινδία.

«Το σχέδιό μας, βέβαια, είναι πρώτα να ανοσοποιήσουμε τον πληθυσμό μας», δήλωσε ο δρ. Βέρεζ. «Προχωρώντας στην εμπορική παραγωγή του Soberana 2, σχεδιάζουμε να έχουμε 100 εκατομμύρια δόσεις κατά τη διάρκεια του 2021 και θα αφιερώσουμε ένα σημαντικό μέρος αυτών στην πλήρη ανοσοποίηση της χώρας», συμπλήρωσε.

Η Κούβα έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στη βιοτεχνολογία και την ανοσολογία, καθλως στα τέλη της δεκαετίας του ’80 Κουβανοί επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β και ο Φιντέλ Κάστρο είχε δημιουργήσει το Ινστιτούτο Finlay εν μέρει με στόχο να παρακαμφθεί το αμερικανικό εμπάργκο.

«Οι βασικές επαφές μας είναι στην Ευρώπη και τον Καναδά και έχουμε ανθρώπους που συμμετέχουν από την Ιταλία και τη Γαλλία», δήλωσε ο δρ. Βέρεζ και σημείωσε ότι σε αυτό το σημείο «δυστυχώς» δεν υπάρχει αμερικανική συμμετοχή. «Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της συνεργασίας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η κατάσταση με τον κορονοϊό επιδεινώνεται στην Κούβα. Πρόσφατα τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Αν και οι αριθμοί είναι μικροί, σε σύγκριση με τις μολύνσεις στο Μεξικό, τη Βραζιλία ή τις ΗΠΑ, είναι αρκετοί για να επιβαρύνουν το ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας της Κούβας.

Με πληροφορίες από τη Lifo και το Atexnos

Exit mobile version