Πρωτοπορεί η Κούβα: Ανοίγει το δρόμο για ΛΟΑΤΚΙΑ+ γάμους και τεκνοθεσίες
AP
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοπορεί η Κούβα: Ανοίγει το δρόμο για ΛΟΑΤΚΙΑ+ γάμους και τεκνοθεσίες

SHARE THIS

Ο νέος οικογενειακός κώδικας που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο θα νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλόφιλων και θα επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετούν.  

Η Εθνοσυνέλευση της Κούβας ενέκρινε την Παρασκευή μια εκτεταμένη ενημέρωση του οικογενειακού της νόμου που ανοίγει την πόρτα για να επιτραπεί ο γάμος ομοφυλοφίλων, διευρύνει τα δικαιώματα των γυναικών και αυξάνει την προστασία για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και άλλα μέλη της οικογένειας.

Ο νέος Κώδικας Οικογένειας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 25 Σεπτεμβρίου, αφού συζητήθηκε σε κοινοτικές συναντήσεις νωρίτερα φέτος, όπου οι διοργανωτές είπαν ότι το 62% των συμμετεχόντων εξέφρασε την υποστήριξή του, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Το ποσοστό αυτό είναι σχετικά χαμηλό για τα κουβανικά πρότυπα, όπου το νέο σύνταγμα που ψηφίστηκε πρόσφατα εγκρίθηκε με 86% των ψήφων. Μάλιστα, προηγούμενες προτάσεις έχουν υποστηριχθεί περίπου στο 95%.

Ο κώδικας προωθεί την «αγάπη, στοργή, φροντίδα, ευαισθησία, σεβασμό για τους άλλους και την αρμονία των οικογενειών μας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Όσκαρ Μανουέλ Σιλβέρα, παρουσιάζοντας τον κώδικα για ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πολέμιοι στην αλλαγή του κανόνα περιλαμβάνουν πολλές εκκλησίες.

Ο νέος κώδικας θα νομιμοποιήσει τους γάμους και τις ενώσεις ομοφυλοφίλων, θα επιτρέπει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να τεκνοθετήσουν παιδιά και θα προωθήσει τον ισότιμο καταμερισμό των οικιακών ευθυνών. Θα επιτρέψει επίσης προγαμιαίες συμφωνίες και παρένθετες κυήσεις, όμως όχι αν πρόκειται για κέρδος.

Οι γονείς θα έχουν την «ευθύνη» αντί για την «επιμέλεια» των παιδιών και θα πρέπει να «σέβονται την αξιοπρέπεια και τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των παιδιών και των εφήβων».

Η Κούβα είναι ήδη πρωτοπόρος αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες είναι επικεφαλής σχεδόν του 50% των νοικοκυριών και αποτελούν το 60% των επαγγελματιών. Παράλληλα, έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αμβλώσεις και μπορούν να διεκδικήσουν άδεια μητρότητας έως και δύο έτη.

 

Exit mobile version